60 éves a Word Press Photo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tisztelegve a World Press Photo megalakulása 60. évfordulójának, korábbi évek fődijas képeiből közlünk válogatást.

A teljes 30 képes összeállí­tás a World Press Photo kiállí­tással egy helyen, a Néprajzi Múzeumban látható, az aulából nyí­ló kisteremben.

1956
Helmuth Pirath
Germany
„Spí¤theimkehrer”: egy hazatérő német hadifogoly viszontlátja a lányát. A kislány egyéves kora óta nem látta az apját. A képen látható férfi volt az egyik utolsó hadifogoly, akit a Szovjetunióból szabadon engedtek a második világháború után. A német hadifoglyok többsége a Grenzdurchgangslager Friedland átmenő táborból érkezett haza, amelyet menekülteknek, hazatérőknek, katonáknak és kitelepí­tett személyeknek hoztak létre 1945-ben Alsó-Szászország tartományban, az akkori keletnémet határon. Több mint tí­z év telt el a második világháború vége után, amikor az utolsó német hadifoglyok kiszabadultak a szovjet fogságból. Hazaérkezésük megható pillanatairól sok fényképet láthattak a második World Press Photo kiállí­tás látogatói.
A Keystone Press megbí­zásából.

1963
Malcolm W. Browne
USA
Vietnamban, Saigonban Thich Quang Duc buddhista szerzetes felgyújtja magát í­gy tiltakozva az ellen, hogy a délvietnami kormány üldözi a buddhistákat. Az országban egyéb demonstrációk is zajlottak Ngo Dinh Diem túlnyomórészt katolikus, Amerika-barát kormánya ellen. Noha a vietnamiak között a buddhisták vannak többségben, Diem idején a katolikusok különleges előnyöket élveztek. Ezeket nehezményezték a buddhisták, akik vallási és világi szervezeteket hoztak létre, hogy megteremtsék és erősí­tsék a politikai és társadalmi aktivitást. Az úgynevezett „buddhista válságot” az robbantotta ki, hogy 1963. május 8-án Hue városában lelőttek kilenc fegyvertelen tüntetőt. Ezt követően rendszeressé váltak a buddhista szerzetesek demonstrációi, akik politikai reformokat és vallásszabadságot követeltek. A hatalom erőszakkal fékezte meg a tiltakozásokat.
The Associated Press megbí­zásából.

1968
Eddie Adams
USA
A dél-vietnami rendőrfőnök, Nguyen Ngoc Loan kivégzi a feltételezett Vietkong-harcos Nguyen Van Lemet a Tétoffenzí­va második napján a vietnami háborúban. 1968. január 31-én az észak-vietnami hadsereg és a Vietkong egyszerre indí­tott nagyszabású támadást a legfontosabb dél-vietnami városok ellen. a támadások meglepték a dél-vietnami hadsereget és az amerikai sereget is, mivel éppen kezdetét vette a Hold-újév (Tét) ünnepe, amelynek idejére űzszünetet hirdettek. A „biztonságos erődnek” számí­tó Saigon utcái egy nap alatt csatatérré váltak. A dél-vietnami és az amerikai erőknek két hetükbe telt a város visszafoglalása.
The Associated Press megbí­zásából.

1973
Nick Ut
USA
Phan Thi Kim Phuc (középen) menekül társaival együtt azt követően, hogy dél-vietnami gépek véletlenül napalmbombát dobtak dél-vietnami katonákra és civilekre.
The Associated Press megbí­zásából.

1977
Franí§oise Demulder
France
Bejrút, Libanon. Palesztin nő könyörög egy falangista fegyveresnek a kelet-bejrúti Karantina városrészben. Aznap reggel a falangisták megtámadták és elűzték a városrész zömmel palesztin menekült lakóit, otthonukat felgyújtották, több száz embert megöltek. A  karantinai mészárlás volt az egyik első erőszakos esemény a libanoni polgárháború kezdetén.
A Gamma megbí­zásából.

1986
Frank Fournier
France
Armero. Kolumbia. Omayra Sanchez (12 éves) a romhalmaz fogságában a Nevado del Ruí­z vulkán kitörése után. Miközben a mentő alakulatok próbálták megközelí­teni, a kislány elveszí­tette az eszméletét, szí­vroham végzett vele. 1985. november 13-án kitört 5000 méter magas Nevado del Ruí­z vulkán a Los Nevados Nemzet Parkban, maga alá temette Armero városát, ahol 25 ezer ember halt meg.
A Contact Press Images megbí­zásából.

1990
Charlie Cole
USA
Egy tüntető és a kí­nai néphadsereg tankjai a demokratikus reformokat követelő demonstrációk idején a Tienanmen tér közelében.
A Newsweek megbí­zásából.

1992
David Turnley
USA
Kórházba szállí­tás közben a sebesült amerikai Ken Kozakiewicz őrmester sí­rva fakad, amikor megtudja, hogy a sebesült Michael Tsangarakis tizedes mellett a hullazsák a barátja, Andy Alaniz földi maradványait rejti. Az Öbölháború utolsó napján „baráti űzben” vesztette életét Alaniz és sérült meg Kozakiewicz és Tsangarakis az iraki Eufrátesz-völgyben. Mindhárman a 24. gyalogos hadosztályhoz tartoztak és végtelenül elfáradtak, mivel 63 órája lényegében megállás nélkül haladtak Kuvaitból Irakba az Eufrátesz folyó völgye felé. Egy amerikai harckocsiegység tévedésből ellenséges járműveknek vélte az amerikai Bradley lövészpáncélosokat és tüzet nyitott rájuk. Tsangarakis elveszí­tette az eszméletét és megégett az arca, Kozekiewicznek eltört a bal karja. Alaniz akkor halt meg, amikor a Bradley páncélossal Kozakiewicz sérült járművének segí­tségére sietett.
A Detroit Free Press / Black Star megbí­zásából.

1995
James Nachtwey
USA
Ruanda. Hutu nemzetiségű fiatalember a Vöröskereszt nyanzai kórházában. Az Interahamwe hutu milí­cia szabdalta össze a férfi arcát, mert azzal gyanúsí­totta őt, hogy szimpatizál a hutu lázadókkal. A ruandai hutu és tuszi népcsoport ellenségeskedése több évtizedes múltra tekinthet vissza. 1994 áprilisában Juvénal Habyarimana hutu nemzetiségű ruandai elnök tisztázatlan körülmények meghalt egy repülőgép-balesetben, ezt követően kezdődött a népirtás. Milliós tömeg menekült a szervezett öldöklés elől a szomszédos országokba.
A Magnum Photos for Time megbí­zásából.

2004
Jean-Marc Bouju
France
Irak. Egy iraki férfi 4 éves kisfiát nyugtatja az amerikai hadifogoly-táborban An Najaf közelében. A kisfiú megijedt, amikor apját megbilincselték és a fejére csuklyát húztak. Egy amerikai katona később levette a bilincset, hogy a férfi megnyugtathassa a fiát. A csuklyákat azért alkalmazták, mert gyorsabb volt, mint bekötni az őrizetesek szemét. A hadsereg szerint a csuklyának az a szerepe, hogy megzavarja a fogoly tájékozódását és védje személyazonosságát. Nem tudni, mi történt a férfivel és a fiával.
The Associated Press megbí­zásából.

2007
Spencer Platt
USA
Libanoni fiatalok Bejrút déli városrészében megnézik, mit művelt otthonukkal az izraeli bombázás. 2006 júliusában az Iszlám Ellenállás – a Hezbollah sí­ita politikai szervezet katonai szárnya – a határ mentén foglyul ejtett két izraeli katonát. Válaszként Izrael majdnem öt hétig bombázta Bejrút déli részét és a dél-libanoni településeket. Augusztus 14-én űzszünet lépett életbe, és a libanoniak ezrével tértek vissza otthonukba. A libanoni kormány szerint 15 ezer otthon és 900 kereskedelmi létesí­tmény rongálódott meg. ENSZ-békefenntartók érkeztek Libanon déli határára, majd a libanoni hadsereg is.
A Getty Images megbí­zásából.

2008
Tim Hetherington
United Kingdom
Korengal-völgy, Afganisztán, Brandon Olson az amerikai 503-as gyalogezred második zászlóaljának katonája a nap végén megpihen a Restrepo-bunkerban. A Korengal-völgy volt az iszlámellenes amerikai harcok epicentruma, a legvéresebb harcok szí­ntere.
A Vanity Fair megbí­zásából.

2012
Samuel Aranda
Spain
Szanaa, Jemen. Fatima Al-Qaws és 18 éves Zayed fia, akit könnygáz kí­noz az október 15-i tüntetések után. Az Ali Abdullah Saleh elnök 33 éve tartó önkényuralma ellen tiltakozó több ezres tömegre a Külügyminisztérium épületénél tüzet nyitottak. Legalább 12 ember meghalt, 30 megsebesült. Az anya, aki maga is a tüntetők közt volt, egy ideiglenes tábori kórházzá alakí­tott mecsetben találta meg a fiát a sebesültek között. Zayed két napig kómában volt, a tüntetések során kétszer újra megsebesült. November 23-án Saleh elnök Szaúd-Arábiába menekült és átadta a hatalmat helyettesének, Abdurabu Mansur Hadinak. A 2012. február 25-i választást követően Hadi beiktatásával formálisan is megszűnt Saleh elnök uralma.
The New York Times megbí­zásából.

Share.

About Author

Admin