Xara Web Designer 10 Premium

2014-07-24 07:01
A Xara Web Designer Premium legújabb verziójával immáron olyan honlapokat rajzolhatunk-tervezhetünk, melyek - a megfelelő előkészítést követően - automatikusan a képernyőméretéhez igazítják a tartalmak elrendezését.
Manapság mindazoknak, akik komolyan gondolják a „webes jelenlétet", mindenképpen gondolniuk kell azokra a felhasználókra is, akik nem asztali számítógép előtt ülve vagy notebookkal az ölükben böngésznek, hanem mobiltelefonnal vagy éppen tablettel. Ez utóbbi csoport a honlaplátogatók közel 30 százalékát adja mostanság világszerte, és ugyan idehaza arányuk jelentősen kisebb (kb. 9 százalék), ám közel duplája az egy évvel ezelőttinek. De azért a többség - az elkövetkezendő egy-két évben - még mindig egy asztali gép vagy egy notebook monitorján fogja nézi a honlapokat, így egyértelműen ők lesznek az elsődleges célközönség.
Éppen ezért jelenleg a mobilos-tabletes látogatók kiszolgálására jellemzően két módszer közül választhatunk. Az egyik, hogy egy szerveroldali alkalmazásra, általában valamilyen tartalomkezelő rendszerre (pl. WordPress, Joomla!, Drupal) bízzuk, hogy vizsgálja meg, milyen eszközről érkezett a kérés, és az annak megfelelő oldalt készítse elő letöltésre. A másik, hogy bármilyen eszközről is érkezzen a kérés, mindig ugyanazt az - automatikusan a képernyőmérethez igazodó - oldalt küldjük el a felhasználónak. Ez utóbbi technikát, amit a „modern böngészők" többsége egyébként már 2007-09 óta támogat, Ethan Marcotte 2010 májusában nevezte el „Responsive Web Design"-nak - és ez az a technika, amit mi is elkezdhetünk használni honlapunkon, honlapjainkon a Xara Web Designer 10 segítségével.Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin július-augusztusi számában!