Teszt: Olympus SP-100EE

2014-05-08 06:25
50-szeres átfogású objektív, különleges irányzék a nagy gyújtótávolságú fotózáshoz és 16 megapixeles felbontás - ezek az SP-100EE legfontosabb jellemzői.

A beépített objektíves gépek között külön kasztot alkotnak a gigazoomok, amelyek 40-60-szoros átfogású objektívjei akár 1000 mm fölötti ekv. gyújtótávolságokkal való fotózásra is lehetőséget adnak. Kérdés persze, hogy szükség van-e ilyen nagy átfogásra, illetve létezik-e olyan valós fotós helyzet, amely csak egy ilyen eszköz segítségével oldható meg. Az azonban nem kérdéses, hogy például az SP-100-zal elérhető 1200 mm-es ekv. gyújtótávolság korábban szinte megközelíthetetlen volt az amatőrök számára, ehhez ugyanis sok százezer vagy millióforintos szupertele-objektívet kellett vásárolni egy önmagában is több százezres kameravázhoz. Ma azonban nagyjából 140 000 forintért bárki kipróbálhatja a szuperteleérzést.
...
Eleinte idegenkedtem a túlzóan nagynak tűnő zoomobjektívtől. Az ultrazoomos kamerák többségével, extrém nagy gyújtótávolságok használatával ugyanis a tapasztalatok szerint csak körülményesen és csak ideális helyzetben lehet jó képeket készíteni. Az Olympus azonban számos remek megoldást alkalmazott ebben a gépében pontosan azért, hogy jól használhatóvá tegye 1200 mm-es ekv. gyújtótávolságú objektívjét.

A két képen a legnagyobb és a legkisebb gyújtótávolsággal, ugyanarról a helyről készített felvétel látható.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi számában!