IV. Óbudai Fotótárlat

2019-04-26 14:52
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2019-ben negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát.
Az előző három évben több száz résztvevővel, ezernyi beküldött képpel és az Esernyős Galériában rendezett sikeres kiállításokkal kezdődött program tovább folytatódik. A tavalyihoz hasonló feltételekkel, magas pénzdíjakkal meghirdetjük új fotópályázatunkat, melynek címe: Itt és most. Óbuda jelen időben.

Óbuda-Békásmegyer Budapest III. kerülete. Százharmincezer embernek ad otthont, sokszázezren mennek át rajta nap, mint nap. Ezek az emberek látják egymást, miközben őket is látják, összekeveredik a látó és a látott szerepe. Mindenki lát és látszik, teszi a dolgát, mindenki csinál valamit, és vannak, akik ezeket a dolgokat, embereket, helyzeteket, eseményeket, tárgyakat és épületeket lefényképezik. Ez utóbbiak, akik megörökítenek, a sikerült képeiket beküldik erre a fotópályázatra, s az Esernyős Galéria falán egyszer csak ott lesz Óbuda ma. Illetve tegnap és tegnap előtt, mert nincs jelen idejű fénykép, minden kép pillanata után jön egy újabb pillanat és az után is. Amit most leírok, azt sem most írom, mert már leírtam... Szóval bonyolultnak látszik, de mi ezúttal mégis olyan képeket kérünk, melyek az utolsó egy évben készültek (MOST) és Óbuda-Békásmegyeren (ITT).

A pályázat az eddigiekhez hasonlóan idén is nyitott, nyilvános, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet, hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat honlapon. Pályázatot csak pontosan kitöltött nevezési lappal fogadunk el, mely a honlapon lesz elérhető 2019. május 6-tól kezdődően. A képek feltöltése is a honlapon keresztül történik a meghirdetett időben. A feltöltött, és a zsűri által kiállításra kiválasztott képek nagyításait a kiíró fél - a nyomtatásra alkalmas nagyméretű digitális fájlok alapján - vállalja.

Versenyen kívül - az eddigiekhez hasonlóan - ismét meghívást kapott öt fotóművész, hogy képeikkel szerepeljenek a kiállításon.

DÍJAZÁS
A pályázat kiírója által felkért szakmai zsűri az első három helyezett fotót, vagy kollekciót díjazza. A kiosztásra kerülő díjak összértéke nettó 550.000 Ft, a következő megoszlásban:

Első díj 300.000 Ft
Második díj 150.000 Ft
Harmadik díj 100.000 Ft

Különdíj kiadható, ennek értéke 150.000 Ft

A PÁLYÁZÁS MENETE
1. Regisztráció honlapon, nevezési lap kitöltése.
2. Nagyméretű jpeg képek feltöltése (technikai követelményeket lásd: Pályázati feltételek, határidők: Pályázati naptár szerint.)
3. Analóg vagy archaikus képek postázása vagy személyes átadása a megadott címen, a nevezési lap kitöltése után. (határidők: Pályázati naptár szerint.)
PÁLYÁZATI FELTÉTELEK
Szerzőnként maximum 10 db analóg vagy digitális, illetve digitalizált felvétel küldhető be jpg formátumban. Az analóg képek mérete nincs korlátozva. Beküldhető sorozat is, melyet a zsűrinek jogában áll megbontani. A sorozat egy képnek számít.

A pályázó vállalja, hogy a digitális fájlokat feltölti a szerverre. Továbbá vállalja, hogy a bekért képek mellé egyidejűleg csatolja nevét, elérhetőségét, a képek technikai adatait, a képek leírását a nevezési lap pontos kitöltésével. A képek adatait csak az informatikusok ismerik, a zsűrizés végéig a szerzők anonimek maradnak.
Eleve digitális, vagy az eredeti pozitívról, negatívról, diáról szkennelt nagyméretű, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG állományt kérünk. A digitális kép-file mérete minimum: 3 megabyte, maximum 20 megabyte lehet.

A képfájlok elnevezése: szerző, képcím, dátum: max. 40 karakter, ékezetek, szóközök nélkül, kisbetűvel (pl. toth_norbert_aquincum_20170205).

A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket, s hozzájárulnak, hogy a kiállításba beválogatott képeik a katalógusban, az óbudai sajtótermékekben és a későbbi óbudai szabadtéri helyszíneken megvalósítandó kiállításokon megjelenjenek.

A pályázaton a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat/nevezesi-lap menüpont alatt kitöltött nevezési lappal lehet részt venni.

Egy pályázónak csak egyszer szükséges a nevezési lapot kitöltenie! A nevezési lap kitöltése után, a küldés gomb megnyomását követően, egy új ablakban max. 10 képet tud a rendszerbe feltölteni.

A nevezési lap beküldésével a pályázó egyben nyilatkozik arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, továbbá, hogy beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásban szereplő feltételeknek.

Nevezési díj nincs.

Kizárólag a honlapon keresztül szabályosan feltöltött, vagy a személyesen átadott kitöltött nevezési lappal rendelkező fotók vesznek részt a pályázati értékelésben.

SZERZŐI JOGI KÉRDÉSEK
A pályázatra beküldött valamennyi kép a szerzői jogvédelem hatálya alá tartozik. Kizárólag a beadó által készített, annak valamennyi, jogszabályokban meghatározott kritériumának megfelelő kép szerepelhet a pályázaton. Az alkotók felelősek az általuk beadott kép minden jogi vonatkozásában.
A pályázaton résztvevők nevezésükkel hozzájárulnak képeik kiállításához, a katalógusban és a kiállítást propagáló minden egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a pályázat archívumában való térítésmentes megjelenéséhez. Minden egyéb utólagos képfelhasználás külön, egyedi szerződés nyomán történhet csak. A feltöltött képeket a kiállítás után törlik a szerverről, a kész képként beadott képeket visszaadják a szerzőknek. A kiíró által nagyíttatott papírképek, valamint a három díjazott és a közönségdíjas kép a kiállítás után az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által működtetett múzeumban kerülnek elhelyezésre, a szerzők jogainak fenntartásával.

A ZSŰRIZÉS
A zsűrizés névtelenül, anonim módon zajlik, csak annak végén válik ismertté a pályázók neve. Tímár Péter fotóművész, Szigeti Tamás fotóriporter, Kincses Károly fotómuzeológus, Horváth András lapszerkesztő és Petrovits Ákos, az Esernyős Galéria vezetője a zsűri tagjai. A zsűri az összes képet értékeli, s ezek közül választja ki a kiállításra kerülő hozzávetőleg 80 képet. A helyezési sorrendet és a díjakat zárt ülésen döntik el. A zsűri joga és kötelessége, hogy díjakat megosszon, esetleg visszatartson. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

PÁLYÁZATI NAPTÁR
A pályázat első meghirdetése: 2018. november 17-én, második emlékeztető 2019. március 10-én.
A regisztráció és a digitális felvételek feltöltésének kezdete 2019. május 6. 0 óra, vége május 26. 24 óra.
Kérünk mindenkit, hogy feltöltését ne hagyja az utolsó nap utolsó órájára.
Zsűrizés: június 1-2.
A kiállítási képek nagyítása, installálása június 3-tól.
A katalógus szerkesztés lezárása: június 10.
Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó: 2019. július 2, 17 óra
A kiállítás helye: Esernyős Galéria, 1033 Budapest, Főtér 2.
Nyitva tartás: 2019. július 2-től augusztus végéig, 10-20 óra között.

Az Esernyős Galériabeli kiállítás zárása után további óbudai szabadtéri helyszíneken is be szeretnénk mutatni a kiállítást.

KAPCSOLAT
Csaplárné Csépányi Andrea
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
1033 Budapest, Fő tér 4.
Tel.: +36 1 4378 553
e-mail: obudai.tarlatok@obuda.hu