Háttérelválasztás trükkös expozícióval

2014-05-07 06:17
A grafikai munkáknál általában elengedhetetlen, hogy egyes képelemeket elválasszunk a háttértől, a házi gyakorlatban is szükség lehet fehér hátteres vagy körbevágott fotókra, különösen ha stockfotós oldalakra szeretnénk tárgyfotókat feltölteni. A körülményes körberajzolás helyett frappáns megoldást mutatunk a problémára.
Sok esetben nincs szükség valódi körbevágásra, elég az is, ha a tárgy egybefüggő fehér háttér előtt van. Ha tárgyunkat egy sima fehér papíron fotózzuk le, óhatatlanul kialakulnak árnyékok, ha pedig témánkon világos tónusok vannak, vagy néhány helyen csillog, akkor könnyen lehet, hogy olyan expozíciót kell beállítanunk, amely mellett a fehér háttérkarton kissé szürkének fog látszódni. Ha a képszerkesztő programban a háttér színét ezután fehérre állítjuk, a téma részletei is kiégnek, a felvétel használhatatlan lesz. A megoldás olyan háttér alkalmazása, amely maga is fényt bocsát ki, így könnyen található olyan beállítás és expozíció, amelynél a háttér területe már a felvételkészítésnél kiég, azaz egybefüggően fehér lesz.
...
Ha a témánkat már úgyis egy világító háttérre helyeztük, akkor a cikk elején leírt felvétel mellett készítsünk egy olyan fotót is, amelynél a témát felülről megvilágító fényforrásokat teljesen lekapcsoljuk. Fontos, hogy a két felvétel között a fényképezőgép ne mozduljon el az állványon. Így egy olyan képhez is hozzájutunk, amelyen a téma vagy teljesen fekete, vagy csak minimális fény jut rá az átvilágító asztalról, ideális kiindulási alapot biztosítva a maszkgyártáshoz és a pontos körbevágáshoz.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi számában!