tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

legfrissebb cikkeink

FACEBOOK

2019/3


Mindenféle


Új USB-szabvány érkezik

60 mm-es makrót hoz a 7Artisans

Sony ?9-frissítés

Meike portréobjektív Sonyhoz

Mindenféle


Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2

Stílusos Think Tank oldaltáskák

4K-val érkezik a Leica Q2

Mindenféle


Perre megy a Profoto a Godoxszal

Samyang AF 85 mm f/1,4 Sony kamerákhoz

f/0,95-ös Zenitar alap érkezik

Mindenféle


Gurulós táskák a Manfro?ótól

Sigma-frissítések

Apró Profoto távvezérlő

Naponta 2,5 milliárd képet lopnak el

Mindenféle


Újdonságokkal érkezik a Canon EOS R frissítése

Canon filmes fixek PL-csatlakozással

Canon EOS 250D

Sony-bemutatón jártunk

Mindenféle


Olympus 12-200 mm f/3,5-6,3

Panasonic G90

A Sharp is csatlakozott a Micro Four Thirdshöz

Tokina makró Sony kamerákhoz


Fényképezőgépek


Panasonic S1R

A Panasonic új résztvevő a full-frame, tükör nélküli kamerák piacán, és elsőre rögtön egy profi kamerapárost jelentett be. A nagyobb felbontású S1R járt szerkesztőségünkben.


Fényképezőgépek


Fujifilm GFX 50R

Nincs megállás, a középformátum egyre több fotósnak válik reálisan elérhető alternatívává. Kipróbáltuk a mindeddig legolcsóbb középformátumú kamerát, a Fujifilm GFX 50R-t.

Eszközök


Hensel Certo 400

A Hensel elsősorban amatőröknek és kezdő profiknak ajánlja új, Certo sorozatú vakuit, a cégtől azonban ebben a kategóriában is kapunk néhány értékes extrát. A gyártó külön portréfotós szettben is kínálja a vakukat.

Eszközök


Vezérlőpult fotósoknak: LOUPEDECK+

A videóvágásban már nagyon régóta használnak speciális beviteli eszközöket, most megérkezett a kifejezetten a képfeldolgozásra, azon belül is a Lightroomra optimalizált Loupedeck+, amely drámaian gyorsabbá és kényelmesebbé teheti a munkát.

Objektívek


Panasonic S 24-105 MM F4 F/4 MACRO OIS

A Panasonic három objektívvel indította útjára a full-frame szenzoros S-rendszerét, elsőként az alapkőnek számító 24-105 mm f/4-es modellt próbáltuk ki.

Objektívek


Sony FE 85mm F/1,8

A Sony elérhető áron készített egy remek képminőségű, visszafogott méretű és tömegű, 85 mm-es fix kistelét, amelynek ott lehet a helye az amatőr portréfotósok táskájában.

TIPA


TIPA-díjak 2019

Ebben az évben Bangkokban gyűltek össze a TIPA-tag fotós újságok főszerkesztői, hogy megszavazzák az év legjobb fotóstermékeit. A szervezetben 14 ország 30 fotós szaklapja képviselteti magát, a független szakújságírók és szerkesztők pedig évről évre megszavazzák azokat a termékeket, amelyek véleményük szerint a legjobbak az adott kategóriában. A TIPA magyar tagja a Digitális Fotó Magazin. Az idén ismét hatalmas sikert ért el a magyar Uniqball cég. A TIPA 2015-ben innovatív állványfejüket, az idén pedig a természetfotós állványukat díjazta.

Mobil


Huawei P30 Pro

Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a P20 Pro utódja, a minden korábbinál nagyobb zoomátfogással rendelkező P30 Pro.

Technológia


Technológiai újdonságok

Bolygónyi méretű kamerával fotózták le a fekete lyukat,

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


Hogyan fotózzunk sarki fényt?

A sarki fény olyan jelenség, amely megörökítése minden fotós vágyálma. Látványos, misztikus, előreláthatatlan. Talán pont ezen tulajdonságai miatt olyan vonzó téma a legtöbb embernek, és ezért szerepel a legtöbb fotós bakancslistáján.Technika


Saját kameránkkal szemben

Ha valami, akkor az mindenképp megosztja a fotográfustársadalmat, hogy jó dolog-e saját magunkat fényképezni. Ennek eldöntésében nyilvánvalóan nem segíthetünk, csak ötleteket tudunk adni annak, aki rászánja magát, hogy kreatív önarcképet készítsen

Techika


Épületbelsők fotózása

Az épületek belseje gyakran gyönyörű díszítéseket, izgalmas térszerkezeteket, fotó után kiáltó fényeket és hangulatokat rejt. A feladat azonban sok esetben nehezebb, mint gondolnánk.

Technika


Háttérkezelés profi módon

A személy- és portréfotózásban sok eszköz áll a fotós rendelkezésére, hogy alanyát kiemelje a háttérből, és sok esetben maga a háttér is szerves részét képezi a képi világnak és a kompozíciónak.


Technika


Milyen felszerelés kell a portréfotózáshoz?

"Egy jó portréhoz elég lehet egy fényképezőgép, egy kistele és egy kis fantázia, mégis van néhány olyan eszköz és kiegészítő, amelyekkel nagyon sokat javíthatunk portréfotóink minőségén. Cikkünkben


Trend


Merre tovább, APS-C?

"Úgy tűnik, hogy a legnagyobb kameragyártók fokozatosan a full-frame kamerákra helyezik át a hangsúlyt, és lehetséges, hogy szépen lassan kihátrálnak az APS-C mögül. Ez persze nem érinti a Fujifilmet,


Trend


Botrányos arcok

A mesterséges intelligencia segítségével dolgozó arcfelismerő rendszereket arcképek millióin keresztül tanítják a cégek. Az ehhez szükséges fotókat viszont igyekeznek a lehető legolcsóbban - praktikusan ingyen - beszerezni, a jogi kiskapuk kihasználásával.

Portfólió


Robert Trachtenberg - Egy kis pimaszság

Vannak fotóművészek, fotósok, fotográfusok, fotóriporterek - talán nincs még egy nyelv, amin ennyiféle módon lehetne kifejezni, hogy valaki kamerát használ. Egy azonban biztos, tapodtat sem tesznek fényképezőgépük nélkül.


Pályázat


Pályázat - Tavasz

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Így kezdődött

Mi is az a portré? Milyen nagy tendenciák váltakoztak napjainkig? Többkötetes könyvet lehetne írni a témából, most csak rövid bevezetőre futotta.


Fotográfia


A világ leghíresebb fotói: az Einstein-portré.

Mindenki ismer világhírű fotókat, de a kép elkészítésének történetét már nem biztos. Ezért döntöttünk úgy, hogy újraindítjuk a világ leghíresebb fotóit bemutató sorozatunkat.

Fotográfia


Töltsük meg az égboltot!

"Általában akkor lesz az égbolt különleges hangulatú, ha ""történik"" valami az égen. Jöhetnek akár felhők, melyek formai sokszínűsége leírhatatlan, az éjszakai égboltra pedig számtalan csillag rajzolhat fénypontokat."Ajánló


Kiállítás és pályázat

Ludwig Open Space, Emlékképek ’89, BAUHAUS 100., Minden múlt a múltam, Capa Köpont - BUDAPEST PARK, LENERGY - Az év természetfotósa 2019, Védjük meg bolygónkat!, Esterházy Art Award

Ajánló


Könyvek

Stalter György: Régi/Új képek, Bodnár János: Ata Kandó