tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2018/4


Levelezés


Olvasói levelek

Feliratok eltávolítása, Mobilos fotózás

Mindenféle


Leica SF 60 vaku

Bővül a sorozat: Fujifilm X-T100

512 GB-os MicroSD-kártya

Itt a NIK Collection első frissítése

Mindenféle


Olcsó 35 mm-es f/1,2-es objektív Kínából

A Canon kilép a szenzorpiacra

Új vari-ND-szűrőkkel jelentkezik az Aurora

Ez tudható a Nikon tükör nélküli gépéről

Mindenféle


Lowepro FreeLine BP 350 AW

Szintet lépett: Sealife DC2000

Jobb gumigyűrűk az objektívekre

Mindenféle


Ezek Magyarország legjobb drónfotói

Mindenféle


SDK jelent meg Pentax kamerákhoz

Novoflex TrioPod PRO75

Megújult a GIMP

BSI-technológia középformátumban is

Galéria


Hugh Kretschmer - Szürrealista csavarral

Az amerikai reklámfotós, Hugh Kretschmer több mint huszonhét éve készíti humorral és iróniával átszőtt szürreális fotóit. Digitális technikával készült képeit elsősorban a 20. század elején-közepén alkotó festők inspirálták, akiknek munkái már gyerekkorában lenyűgözték, és ez a szerelem a későbbi pályafutását is nagyban meghatározta.


Fényképezőgépek


Fujifilm X-A5

A Fujifilm számos újdonságot pakolt belépőszintű kamerájába, amely fázisdetektoros autofókusszal, két vezérlőtárcsával, Bluetoothcsatolóval és remek akkuélettartammal rendelkezik.

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix GX9

A haladó amatőrök által kedvelt GX-sorozat legújabb tagját próbáltuk ki, amely 20 megapixeles felbontással, öttengelyes képstabilizátorral, újratervezett zárszerkezettel és remek AF-rendszerrel rendelkezik.


Fényképezőgépek


Hasselblad H6D-100c - ha kell a 100 megapixel

Kipróbáltuk, hogy milyen a munka a digitális középformátumú fotózás legklasszikusabb eszközével, egy modulrendszerű Hasselblad kamerával és a hozzá tartozó 100 megapixeles hátfallal.
Technológia


Technológiai újdonságok

"Autonóm kamerás drónok, Instant hátfal filmes SLR-ekhez, OLED-kereső UXGA-felbontással, Slow motion videó mesterséges intelligenciával, Kameravédő gimball akciózáshoz, Hatásos Segítség az otthoni


Objektívek


Tamron 28–75 mm f/2,8 Di III RXD

Kipróbáltuk a Tamron első full frame formátumú, Sony FE-csatlakozású objektívjét. A nagy fényerőhöz, a kis mérethez és tömeghez, valamint a csendes és gyors autofókuszhoz remek ár társul.

Objektívek


Mi mit jelent az objektíveken?

Az objektívek nevében látható rövidítések mind valamilyen technológiát, funkciót, különleges anyagot vagy felhasználási területet jelölnek, de ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Most tisztába tesszük a jelöléseket!Szoftver


Fujifilm X-RAW Studio

A Fujifilm egy merőben újszerű RAW-konvertáló programmal jelentkezett, amely a számítógép processzora helyett a fényképezőgépét használja a fotók feldolgozásához. Kipróbáltuk!

Fotográfia


Rendszerváltás a szexiparban

Fiatalkoromban (40 éve) Urbán Tamás a legradikálisabb kritikusa volt a fennálló rendszernek. Nem tette ezt másképp, mint hogy nagyszerű képriportokat, esszéket csinált.

Tippek, trükkök


Saját dagerrotípia Photoshopban

A Petőfi Sándorról készül dagerrotípia közismert alkotás, ez az egyetlen fénykép, amely a költőről készült. Hasonló portrék és tájképek készítése hagyományos eljárással igen szép feladat, de a játék kedvéért Photoshopban is egyszerűen utánozhatjuk őket. A eljárás a rétegek és az ecset egyszerű használatán alapul, más képszerkesztő szoftverrel is hasonlóan elvégezhető.


Tippek, trükkök


Feliratok eltüntetése nagyüzemben

A hosszadalmas egyenkénti retusálás helyett mutatunk néhány automatizált megoldást, amelyekkel könnyen eltávolíthatók a képekre helyezett feliratok.

Mobil


Huawei P20 Pro

Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a világ első olyan okostelefonja, melynek hátoldalán immár nem kettő, hanem három kameramodul található.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


AF-finomhangolás Sigma-módra

Kipróbáltuk a Sigma megoldását a bosszantó AF-hibára, azaz az USB Dock eszközt és az otthon is elvégezhető AF-finomhangolást.

Technika


Fotókat lőj, ne golyókat!

"Közismert, hogy a fényképezés átvett egy s mást a vadászat világából, hiszen például a ""lőni"" igét is gyakran használjuk az exponálásra. A vadászat öröksége a fotópuska is. Feltűnő megjelenése miatt soha nem aratott átütő sikert, de a hirdetési oldalakon ma is fel-felbukkannak többé-kevésbé jó állapotú fotópuskák. A válltámasz nagyon jó kameratartást ad, érdemes kipróbálni!"


Háttér


Így jöttek vissza a csőd széléről - Az Olympus-sztori

Filmbe illő, de igaz a történet: egy brit menedzser leleplezi az egyik legnagyobb japán cég könyvelési hamisítását, a részvényárfolyamok azonnal összeomlanak, de a vállalkozás a csőd széléről mégis talpra áll.

Portfólió


Julia Fullerton-Batten - A törvény

"A szexipar szerepe a mai társadalomban erősen vitatott. Számos feminista úgy véli, hogy a szexuális munkát el kell törölni, mások pedig azt állítják, hogy hozzájárul a nők választási szabadságához és
Pályázat


Pályázat - Bemozdulás

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Az aktfotográfia hullámvasútja

"Ha van művészeti ág, amely megosztó, akkor az aktfotográfia az. Ahány kor, annyi megítélés. Vajon a jövőben lefelé vagy felfelé fog robogni a ""hullámvasútja""?"

Fotográfia


Földrészek találkozója Badenben

I Love Africa mottóval tartottak szabadtéri fotófesztivált Baden bei Wienben, ahol harmincöt kiváló fotográfus mintegy kétezer képét állították ki, a parkokban, utcákon és a házfalakon.


Fotográfia


Fényképezés és meditáció 1. rész

Fényképezőgéppel a kezünkben kitűnő nyugalmi állapotba lehet kerülni. Noha technikai eszközzel dolgozunk, témakeresés közben olyan folyamatba merülünk bele egyre jobban és jobban, amely a lelket az adott pillanat varázsába vezeti, és hozzájárul, hogy belül lelassulhassunk. S hogy mindennek mi köze van a meditációhoz, azt a következő három cikkben fogjuk megvilágítani.


Ajánló


Kiállítás és pályázat

Sylvia Plachy kiállítása Rómában, Budapest ezer arca - Kardos Ildikó kiállítása, Dana Lixenberg: Imperial Courts 1993-2015, Balatoni nyár - Írófényképek az 1950-es, 60-as, 70-es évekből, Határtalan Design, Kockázati tényezők - A kulturális ellenállás archívumai, Tolongó Idők, Elégia - Huszárik Zoltán rajzai, A ZÓNA - A művész művésze, Van művészi vénád?, Legyen a tiéd a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj!

Ajánló


Könyvek

Palotai János: Benkő Imre Élet-Mű, Péntek Orsolya: A magyar fotó 1840-1989, Andrew Faulkner-Conrad Chavez: Adobe Photoshop CC Classroom in a Book, Susan Bright: Feast for the Eyes: The Story of Food in Photography, Marc Silber: The Secrets to Creating Amazing Photos: 83 Composition Tools from the Masters, Scott Kelby: The Adobe Photoshop Lightroom Classic CC Book for Digital Photographers

Ajánló


Weboldalak

www.eddohartmann.nl, www.stillerakos.com, www.weronikagesicka.com