tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2018/3


Levelezés


Olvasói levelek

Autofókusz-kérdés, Gyors SD-kártyák, Mobilos fotózás

Mindenféle


Ilyen merevlemezt vegyen!

Meyer Nocturnus már Leicához is

Láthatatlan vízjelek

Mindenféle


Életműdíjat kapott Urbán Tamás

Nagy Fujifilm-frissítés

Nikonnal készült a legtöbb kép az idei Word Press Photón

1400 Megabyte másodpercenként

Mindenféle


Teleobjektív érkezett a Fujifilm GFX-hez

Újra gyártják a Kodak T-Max P3200-at

Opera 50 mm f/1,4 a Tokinától

Sigma 105 mm f/1,4 Art

Mindenféle


Videós objektívek a SLR Magictől

Bezár a Lytro, a Google viheti tovább a technológiát

Lapszűrők okostelefonhoz is

Valódi monokróm Leica

Mindenféle


Ronaldo Schemidté a legjobb sajtófotó

Kisfilmes objektívek Hasselblad X1D-n

Ez most a világ legdrágább kamerája

Jöhet a következő GR-modell Ricoh-tól

Mindenféle


Gárdi Balázs nyerte a Sony World Photography Aw ards Sport kategóriát

Galéria


Michal Baran - Fekete-fehér elegancia

Gondolkodott már azon, hogyan jött létre egy szuper címlapfotó, egy menő divatanyag, amikor átlapoz egy magazint? Bizony nem csak a modell szépségén, a sminkes kreativitásán és a stylist stílusérzékén múlik.
Fényképezőgépek


Olympus PEN E-PL9

"Az Olympus immár a sokadik digitális inkarnációját készíti el az egykori legendás PEN kameráinak. Az E-PL9 továbbra is megkapó külsővel, jópofa funkciókkal és hosszú kihagyás után újra beépített

Fényképezőgépek


Fujifilm X-H1

"Új modellel bővült a Fujifilm MILC típusú fényképezőgépeinek kínálata. A ""T"" sorozat fölé pozícionált ""H"" jelű család első modellje meg is jelent, amelyet most megkaptunk tesztelésre."


Fényképezőgépek


Hasselblad X1D

"Kipróbáltuk az immár a második firmware-frissítésén átesett 50 megapixeles, tükör nélküli, középformátumú kamerát, amely nemcsak a képminőség, hanem a különleges formaterv és az újszerű kezelés


Technológia


Technológiai újdonságok

Digitális hátfal filmes gépre, Szuperszenzort fejleszt a Panasonic, Beváltak a Fresnel-lencsék, Fotóstílusok kattintásra, Fényfestés felsőfokon, Filmhívás világosban, Pengeéles retró objektív


Objektívek


Olympus 30 mm f/3,5 Macro

Aki kicsi, könnyű és nem túl drága makrót keres 4/3-os rendszerhez, nem kerülheti meg az Olympus 30 mm-es modelljét, amely nemcsak makrózáshoz, hanem tárgyfotózáshoz, reprózáshoz is jó választás.

Objektívek


Nikon 180-400 mm f/4

A Nikon nemcsak frissítette a profi nagytele-zoomját, hanem teljesen át is tervezte azt, és kibővítette a gyújtótávolságtartományt lefelé és fölfelé is.

Objektívek


Fujinon XC15-45 mm F3,5-5,6 OIS PZ

A Fujifilm az X-A5-ös belépőszintű MILC fényképezőgépével egy időben jelentette be első Power Zoom objektívjét, amelyet kifejezetten az A5-öshöz fejlesztett.

TIPA


TIPA-díjak 2018

A 14 ország 30 fotográfiai szaklapjának főszerkesztői az idén Portugáliában, Lisszabonban gyűltek össze, hogy megszavazzák az év legjobb termékeit. A TIPA (Technical Image Press Association) tagújságjai mind a hat kontinenst képviselik, és függetlenül értékelik a gyártók termékeit. Lapunk a TIPA tagja.

Szoftver


Megjött a JPEG utódja? Mindent a HEIF-formátumról

Új képformátum válthatja le az öregedő JPEG-et, a változás pedig a mobiltelefon-ipar irányából érkezik. Mi ez a HEIF, meg fog-e jelenni a fényképezőgépekben, és jó-e ez a fotósoknak?


Technika


Melyik a legolcsóbb és melyik a legdrágább gyártó?

Gyakran hallani, hogy egy gyártó drága, egy másik meg olcsóbb. Most tiszta vizet öntünk a pohárba, és összehasonlítjuk, hogy honnan jönne ki a legolcsóbban a felszerelésünk.


Eszközök


Távvezérelt fény: Olympus FL900R és FL-600R

"Kipróbáltuk az Olympus két felső kategóriás vakuját, a könnyű és kompakt FL-600R-t és a nagyobb tudású, időjárásálló szigetelésekkel is ellátott FL-900R-t, amelyek nevében az R betű a vezeték nélküli


Eszközök


Vanguard Alta Pro2+

Kipróbáltunk egy igazán sokfelé hajtogatható és sokcélú állványt, amellyel szinte bármilyen felmerülő feladat megoldható.

Mobil


Sony Xperia XZ2

Az aktuális trendektől eltérően a Sony még nem helyezett több kamerát csúcsmobiljának hátuljára, így az XZ2-ben egy továbbra is szimpla kivitelű képalkotó modul található. Lássuk, hogy milyen!

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


Teljesen kihaltak a filterek?

"A filmes fotózásban használatos számtalan szűrő közül ma már csak néhánynak van létjogosultsága. A legtöbb klasszikus szűrőnek megvan a digitális megfelelője, de még mindig van pár, amit még


Technika


Utólagos élességállítás és álmélységélesség - hogyan?

Az utóbbi években fényképezőgépekben és mobilokban is megjelentek különféle utólagos élességállítási és mélységélesség-szimulációs megoldások. Hogy működnek, mennyire hoznak jó eredményt, és egyáltalán szükség van-e rájuk?Technika


150 megapixeles képek bármilyen kamerával

A 100 megapixelnél nagyobb felbontású kamerák a legtöbb amatőr számára elérhetetlenek, de egyáltalán nem lehetetlen akár több száz megapixeles fotókat készíteni szinte bármilyen fényképezőgéppel. Megmutatjuk, hogyan!


Portfólió


Katerina Belkina - Egyszerűen szép

Ha azt hisszük, csupán egy jópofa geg világhírű festményeket újraalkotni, akkor hatalmasat tévedünk. A Paint című sorozat a festészet mesterei előtt tiszteleg.


Pályázat


Pályázat - Vörös és árnyalatai

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Mesterek a fotón

Mindig izgalmas, ha bepillantást nyerhetünk egy-egy kézműves mester műhelyébe, vagy valakit érdekes munkája közben fotózhatunk le. Ha kezünk ügyében van szeretett masinánk, s máris adott a nagyon izgalmas, ám nem túl könnyű feladat, az ember és környezetének ábrázolása.


Ajánló


Kiállítás és pályázat

"Stephen Shore New Yorkban, Távolhatás - Action at a Distance, Pictorial Collective: Dunaképp, ""Hiszünk a halál előtti életben"", Minden nem látszik, Permanens forradalom, A TRASH OF PEST, Nyári kert - Olga Tobreluts kiállítása, Magyar Művészeti Akadémia - Pályázati felhívás a 2018–2021. évekre szóló művészeti ösztöndíj elnyerésére, Young Portfolio"

Ajánló


Könyvek

Annie Leibovitz: Portraits 2005-2016, Robin Whalley: Mastering Photoshop Masks - Professional Strength Image Editing Techniques for Photographers, Monika Andrae - Chris Marquardt: The Film Photography Handbook: Rediscovering Photography in 35mm, Medium, and Large Format