tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2018/2


Levelezés


Olvasói levelek

Milyen nagytelét vegyek?, Állványt makrózáshoz

Mindenféle


Apró vízálló kamera a Fujitól

Utazózoom Sony vázakhoz

Olympus E-PL9

Első frissítés a D850-hez

Mindenféle


Gumibugyi objektíveknek

Ha nem elég a piros pötty

Lomography 3-in-1 Neptune

Fél terabyte-os Micro SD-kártya

Sony A9 - tovább csiszolták

Mindenféle


Sony A9 és A7R3 markolat a Meikétől extrákkal

Yongnuo 14 mm f/2,8 AF Canonhoz

Jön a Z-bajonett?

Tamron 70-210mm F4 Di VC USD

Mindenféle


Megszűnik a fotós alakulat

Itt az AF-korszak - Samyang 14 mm f/2,8

Panasonic GH5s - videóra hangolva

Galéria


Vértelen vadászat Máté Bencével

Magyarország és a világ egyik legjobb természetfotósa beszél életéről, munkájáról, valamint a technikájának folytonos fejlődéséről.

Interjú


Abból élünk a művészekkel együtt, hogy képeket adok el

"A fotográfia műkereskedelmi helyzetéről, az árakról, a nemzetközi forgalomban való jelenlét kulturális értékéről igen kevés ismerete van még annak is, aki fényképezésből él. A kortársFényképezőgépek


Canon PowerShot G1 X Mark III

Elkészült a Canon PowerShot G-sorozatának legújabb tagja, a G1 X Mark III-as. Az új prémium kompakt fényképezőgép új szenzort és objektívet kapott.


Fényképezőgépek


Első kézből - Fujifilm X-H1

A Fujifilmnek köszönhetően már a sajtóbejelentés napján a kezünkbe kaptuk és kipróbálhattuk az új X-H1-et, sőt a lisszaboni sajtóeseményen a legkülönfélébb körülmények között ki is próbálhattuk a képességeit és a képminőségét.

Fényképezőgépek


Panasonic G9

A Panasonic mindent beleadott, hogy a fotós vonalon is kompromisszummentes kamerát tegyen le az asztalra, a 4/3 colos szenzorméret ugyanis közel sem jelenti azt, hogy ne lehetne vagy ne kellene gondolni a profi szintű igényekre.Objektívek


Nikon Fisheye 8-15 mm f/3,5-4,5E

A Nikon először készített halszemzoomot, amely egy különleges felhasználási területen lehet igazán újszerű és univerzális eszköz.


Objektívek


Panasonic Leica DG Elmarit 200 mm f/2,8 Power O.I.S

A Leica jóvoltából elkészült a DG Elmarit 200 mm f/2,8-es fix gyújtótávolságú teleobjektív, amelyet Mikro négyharmados fényképezőgépekhez használhatunk. Az objektívet a Panasonic Lumix G DC-G9-es prémiumkategóriás fényképezőgéppel teszteltük.

Objektívek


Olympus M. Zuiko Digital 17 mm f/1,2 Pro

Rövidesen a boltok polcaira kerül az Olympus professzionális felhasználóinak szánt M. Zuiko Digital 17 mm f/1,2 Pro objektív. A teszt elvégzéséhez a prémiumkategóriás OM-D E-M1 Mark II-es fényképezőgépet kaptuk kölcsön.

Szoftver


Kézben tartott kreativitás 5+1 fotós app Androidhoz

Évekkel ezelőtt még sokan és hangosan mondták, hogy ne fotózzunk mobillal, mert az komolytalan egy fotóstól, ráadásul az elkészült kép minőségét sem lehet felvállalni. Mára megdőlni látszik mindez, mert a mobilgyártók és appfejlesztők igyekeznek egymást túlteljesíteni funkciók és képminőség terén egyaránt. Cikkünkben kipróbáltunk néhány érdekes androidos kameraszoftvert.

Szoftver


A legjobb ingyenes szoftverek fotósoknak

"A fotózás körül felmerülő szoftveres feladatok közül mindenre van ingyenes megoldás, így azok sem esnek el semmitől, akik nem tudják vagy nem akarják megvásárolni a szoftvercégek sokszor cseppetEszközök


Profoto A1 - legkisebb nagyvaku

Attól függően, hogy honnan nézzük, a Profoto legújabb terméke a legkisebb nagyvakunak vagy a legnagyobb kisvakunak is tekinthető. Mindenesetre jó pár felhasználási területen lehet igazán hasznos a szolgáltatások e kombinációja.

Eszközök


iQuick3pod az Uniqballtól

Az elsők között próbálhattuk ki a Uniqball alkotóinak legújabb termékét, a beépített vízszintezőtalppal rendelkező különlegesen stabil iQuick3pod karbonállványt.

Mobil


Samsung Galaxy Note8

A Samsung az utolsók között szállt fel a dupla főkamerás mobiltelefonok egyre sebesebben száguldó vonatára. Megnéztük, hogy mit tud a dél-koreai gyártó első ilyen készüléke.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


Tejút és csillagos égbolt - bemozdulás nélkül

Éjszakai csíkhúzós csillagfotót nem túl nehéz készíteni, ha azonban azt szeretnénk, hogy képünkön élesen jelenjen meg a tejútrendszer, ne mozduljanak be a csillagok, ráadásul az előtér és a horizont is látványos legyen, már sokkal összetettebb a feladat. A tejútfotózás különleges trükkjeit Tóth Zoltán mutatja be, akinek egyik éjszakai felvételét a National Geographic a hónap fotójává választotta.


Technika


Így teszteld a fényképezőgéped

Cikkünkben segítséget adunk a fényképezőgépek otthoni teszteléséhez. Mekkora a szenzor dinamikatartománya? Melyik érzékenység az optimális, hol vannak a hot pixelek, és mennyire pontos az autofókusz? Kipróbáljuk!
Portfólió


Haarberg Orsolya - Északi csoda

Lappföld mesés természeti kincseket rejtő északi vidék, ahova - bármennyire csodáljuk is – kevesen jutunk el. A Norvégiában élő sokszoros díjnyertes természetfotós, Haarberg Orsolya utazásai során megannyi lélegzetelállító felvételt készített.

Pályázat


Pályázat - Háziállatok

Az előző havi forduló képeiből.


Sajtófotó


36 Magyar Sajtófotó Pályázat

World Press Photo


Kihirdették a 61. World Press Photo díjaira jelöltek névsorát

Nyilvánosságra hozta az amszterdami World Press Photo Foundation a pályázatukra beküldött képek közül a zsűri által kategóriánként legjobbnak tartott pályaműveket.

Fotográfia


A Central Park-i toronyőr

Az 1914-ben épült vörös téglás épületet annak idején sem volt nehéz megtalálni. A Fifth Avenue 1130. számú ház, ez a György korabeli stílusú palota adott otthont az International Center of Photographynak (Nemzetközi Fényképészeti Központ), amelyet Cornell Capa alapított, és nem véletlenül nevezte el Henri Cartier-Bresson a „Fényképezés világítótornyának”.Fotográfia


Bepillantás Mumbai nyomornegyedeibe

Kétrészes cikkünk második részében a lehető legnehezebbre vállalkozunk, és alámerülünk a Gettómilliomos című filmből is ismert Dharavi nyomornegyedben, hogy ott olyan képeket készítsünk, amelyek rávilágítanak az egyenlőtlenség problémáira.Ajánló


Kiállítás és pályázat

Sandro Miller, Malkovich, Malkovich, Malkovich, Csöndesen - Kortárs Magyar csendélet, Hupján Attila - Próbáld másként, Láthatatlan városok, Ata meséi, Kudász Gábor Arion: Human, Tóth József Füles kiállítása, Ezüstgerely’2018, BPF NIGHTS - vetítés, beszélgetés, előadás

Ajánló


Weboldalak

www.dorottyavekony.com, www.lensculture.com, www.ezrastoller.com