tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2018/1


Levelezés


Olvasói levelek

Régi és új képek, Festményreptó otthon

Mindenféle


Nyugdíjba küldték a Zeiss Classic objektíveket

Kodak Mini Shot Instant

14 TB-os merevlemez a Toshibától

Villámgyors vezeték nélküli adatátvitelt ígér a CamFi Pro

Mindenféle


Lightroom-frissítés

Ötletes Edelkrone-mozgatók

Talán most megérkezik a Speedmaster 135 mm f/1,4

Mindenféle


Nem kísérleteznek tovább drónfogó sólymokkal

iOS-re is megérkeześ a RAW Power

Furcsa kamera a Yashicától

Szupergyors CFast-kártyák

Mindenféle


Leica Noctilux-M 75 mm F1,25 ASPH

100 és 150 megapixeles középformátumú szenzor a Sonytól

Utólagos világítás Isolite fénymódosítókkal

Hasselblad X1D újdonságok

Galéria


Reine Paradis - Dzsungel

Elmerülve a vibráló színek tengerében elveszve egy szürreális fantáziában. Néhány érzés amely akkor fog el amikor a munkáit nézem. Reine Paradis, vagyis Paradicsom Királynő.

Fényképezőgépek


Fujifilm X-E3

Megszületett a Fujifilm legújabb, kedvező árú, tükör nélküli, cserélhető objektíves rendszerkompaktja, az X-E3-as.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-G80

A Panasonic remek képességű, középkategóriás kamerát készített, amelynek erőssége a kitűnő kereső, a hatékony képstabilizátor, a DFDrendszernek köszönhető gyors élességállítás és a 4K-videó.


Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital ED 45 MM F/1,2 PRO

Az Olympus két új taggal is bővítette Pro-sorozatú, ultranagy fényerejű fixeinek családját. A 2017 végén bejelentett 17 és 45 mm-es modellek közül most az utóbbit próbáltuk ki.

Objektívek


Nikon 70-300 F/4,5-5,6

A Nikon felújította a full frame formátumú 70-300 mm-es nagyzoomját. Az eredmény jobb képminőség, hatékonyabb képstabilizátor és gyorsabb élességállítás.

Objektívek


Fujinon XF18-135 MM F3,5-5,6 R LM OIS WR

Még az első XF-objektívek között jelent meg a 18-135 mm-es zoom. Nagy átfogása miatt ma is sokan kedvelik, ezért most bepótolva a hiányt, leteszteltük.

Objektívek


Fujinon XF 50 MM F/2 R WR

Nincs egy éve, hogy a Fujifilm bejelentette legújabb objektívcsaládjába tartozó objektívjét, az f/2-es fényerejű kompakt 50 mm-est.

Objektívek


Tamron SP 70–200 MM F/2,8 DI VC USD G2

Teszteltük a Tamron fél éve bejelentett közepes telezoomját, a legújabb verziójú 70-200 mm-est.

Objektívek


Venus Optics Laowa 7,5mm f/2 MFT

Kipróbáltuk a jelenleg hozzáférhető legnagyobb látószögű rektilineráis Mikro 4/3-os fix gyújtótávolságú objektívet, amelyet lenyűgöző perspektívahatás, jó optikai minőség és kedvező ár jellemez.

Objektívek


2017-es objektívtesztek összefoglalóiEszközök


Változtatható nd-szűrő a tesztlaborban

Az egyfokozatú szürke szűrők mellett egyre népszerűbbek az univerzálisan használható, változtatható fényáteresztésű vari-ND filterek is. Kipróbáltunk és a tesztlaborunkban is megvizsgáltunk egy kedvező árú darabot.

Eszközök


A legjobb vintage objektívek

Újra népszerűek a régi objektívek, elsősorban azok, amelyek még jócskán a számítógépes tervezési eljárások előtt születtek, és jellegzetes, de mégis szerethető leképzési hibáikkal egészen egyedi képeket rajzolnak, film helyett immár digitális szenzorra. Cikkünkben összegyűjtöttük napjaink legkedveltebb retró objektívjeit.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalrafeltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Techika


70 éves a Polaroid

Az idén 70 éves a Polaroid által sikerre vitt rögtönképes fotózás, amely az 1980-as években robbanásszerűen terjedt el, majd a digitális érában majdnem teljesen eltűnt. Később néhány elhivatott Polaroid-rajongó és a Fujifilm megmentette, majd a 70. születésnapjára eredeti márkanevén támadt fel.


Techika


Így teszteld az objektíved

Bár lapunkban számos objektívtesztet jelentetünk meg, sokan lehetnek kíváncsiak saját, akár régebbi objektívjeik képminőségére. Most segítséget adunk a leggyakoribb leképzési hibák otthoni teszteléséhez, és támpontot adunk a magazinban megjelenő mérési eredmények értelmezéséhez is.Techika


Öt dolog, amit hiányolunk a fényképezőgépekből

Vannak olyan funkciók vagy szolgáltatások, amelyek bár jól jönnének, és nem is lennének drágák, mégsem találhatók meg a digitális fényképezőgépekben. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és megnézzük, hogy mik teljesültek a három évvel ezelőtti kívánságainkból.


Technika


Trendelemző 2017-2018

A tavalyi csendes esztendőben leginkább megfontolt termékfejlesztés jellemezte a fotográfiai gyártókat, fontos bejelentés kevés volt, ami mégis, az viszont nagyot szólt. A csend után azonban újra mozgalmas év jöhet, ugyanis küszöbön áll a Canon és a Nikon tükör nélküli fejlesztése is.


Fotográfia


Fotózás mumbaiban és indiában

Kétrészes cikkünkben Indiába kalauzoljuk olvasóinkat, és hasznos, sokszor létfontosságú gyakorlati tanácsokat is adunk ahhoz, hogyan is fotózzunk a világ egyik legvégletesebb országában, ahogy szó szerint ugyanabban az utcában váltják egymást a végeláthatatlan nyomornegyedek és a csillogó felhőkarcolók.Galéria


Paris Photo 2017

Párizsban a fotográfiának kitüntetett szerepe van. Bármikor látogatunk is el a francia fővárosba, biztosan találunk egy-két remek kiállítást. Ám aki szeretne totálisan elmerülni a fotók élvezetében, s tobzódni az ezerszínű választékban, az novemberben látogasson el Párizsba. Ekkor rendezik meg az idén már 22. évébe lépő Paris Photót, a világ legnagyobb, kizárólag fotográfiának szentelt vásárát. Tavaly az impozáns Grand Palais adott otthont 30 ország 189 kiállítójának, a vásár három napja alatt a látogatók száma elérte a 65 ezret.

Galéria


Szélső értékek - válogatás Bánkuti András fotóibólFotográfia


Balla Demeter emlékére

"Teste már-már megadta magát, nehezen lélegzett, és hálásan fogadta, hogy a vacsoránál könnyebb, kisebb falatokat tálaltak neki, de a szelleme uralkodott az asztal
Fotográfia


Így fotózz bemozdulásmentesen

Ilyenkor a téli fél évben nagyon hamar besötétedik. Könnyű belefeledkezni a fotózásba, de van, hogy a körülmények nem engedik az állványhasználatot - év- és napszaktól függetlenül. Ám ha ilyenkor is fotóznánk, elő kell venni kreatív, leleményes énünket a bemozdulás elkerüléséhez.Pályázat


Pályázat - Köd és pára

Az előző havi forduló képeiből.Ajánló


Kiállítás és pályázat

GOLDEN BOUNDARIES - KAMASZKOR A KORTÁRS FOTOGRÁFIÁBAN, KÓRÓDI ZSUZSANNA - SCREENSHOT, EMLÉK ÉS MŰ, VANKÉPEDHOZZÁNK?, MAGYAR SAJTÓFOTÓ PÁLYÁZAT, MINDENTEGYLAPRA! PLAKÁTPÁLYÁZAT

Ajánló


Weboldalak

www.karmenayvazyan.be, www.banhegyesy.com, pattycarroll.com