tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2017/3


Levelezés


Olvasói levelek

Samsung NX minire idegen objektívet, Mit tudnak a videós objektívek?, Jó-e az olcsó ND-szűrő

Mindenféle


Frissítés Fujifilm X-T2 és X-Pro2 kamerákhoz

Nikon objektívek Fujifilm vázon, eredeti látószöggel

Drónvadászat

Mindenféle


Új Instax érkezett

Phottix Ares II kioldó

Új objektívek Hasselblad X1D-hez

Kitüntetést kaptak

Galéria


Roberto Falck - Agyag és hamu

Néhány fotográfus azért veszi nyakába a világot, hogy megörökítse az utókornak a még meglévő nomád törzsek képviselőit addig, amíg erre mód van, hiszen óriási veszteség lenne az emberiség számára, ha ezek a törzsi népcsoportok végleg eltűnnének a föld színéről.Fényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-GH5

A GH5 fotózási és mozgókép-készítési tulajdonságai jelentősen fejlődtek, az utóbbia komoly professzionális kamerák tudását is eléri, sok esetben pedig meg is haladja. A kamera új utakat mutat a fényképezés és a videózás területén egyaránt.


Fényképezőgépek


Pentax KP

Megérkezett a K-1 kis testvére 24 megapixeles APS-C-szenzorral, öttengelyes stabilizátorral és különleges, cserélhető markolatokkal.Fényképezőgépek


Nikon Coolpix A900

Nagy zoomátfogás kis méretben, 4K-videó, szelfibarát képernyő, egyszerű kezelés és széles körű vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőségek. Ezt tudja a Nikon utazógépe.

Fényképezőgépek


Fujiflim X100F

Ideális utcai fotós kamerát próbáltunk ki, amelyet immár négy generáció óta finomítgat és csiszolgat a Fujifilm. Nem is eredménytelenül.


Tippek, trükkök


A legjobb felszerelés utcai fotózáshoz

Az utcai fotózás látszólag nem támaszt kritikus követelményeket a felszereléssel szemben, érdemes mégis figyelembe venni néhány szempontot, ha fényképezőgépet és objektívet választunk akár otthoni szekrényünkből, akár az üzletek polcairól.


Tippek, trükkök


Hatásos portré hétköznapi fotóból

"Előfordul, hogy egy meglehetősen érdekes arcot csak az ideálistól nagyon messze álló felvételi körülmények között sikerül lefotózni. Az eredmény egyáltalán nem látványos, egy kis munkával azonban


Eszközök


Peak Design táskák - a szemnek is kellemes

Egy fotóstáskának ma már egyáltalán nem kell ormótlannak és feketének lennie, a belső variálhatóság azonban továbbra is rendkívül fontos.


Mobil


Mit tudnak a 2017-es csúcskategóriás kamerás mobilok?

Legutóbb karácsony előtt vettük górcső alá a legjobb kamerás mobilokat, fél év azonban nagy idő az iparágban, így most négy vadonatúj és igen potens készüléket járunk körbe a képalkotás szempontjából.

TIPA


TIPA-díjak 2017

Az idén is kiválasztotta a 15 ország 30 fotográfiai magazinját tömörítő TIPA (Technical Image Press Association) az elmúlt év legjobb termékeit. A tagmagazinok főszerkesztői az idén Kubában tartották éves közgyűlésüket március végén, ahol szavaztak a rangos TIPA-díjak odaítéléséről.
Objektívek


Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12–60 mm f/2,8-4

A GH5-ös fényképezőgéppel egy időben jelentette be a Panasonic a 12-60 mm-es gyújtótávolság-átfogású, az alapzoom és az utazózoom határán lévő objektívjét. Az objektívet a GH5-ös prémiumkategóriás modellel teszteltük.

Portfólió


Parker Gyokeres - A világ tetején

Drón - így nevezik a pilóta nélküli, távirányítással működő repülő eszközöket. Az utóbbi évtizedben robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül, köszönhetően annak, hogy az akkumulátorok mérete lecsökkent, kapacitásuk ugyanakkor megnőtt.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Vélemény


Megtorpanó fejlődés

"Az utóbbi években több olyan új tükörreflexes modell is megjelent, amelyre csak nagyon nagy jóindulattal mondható, hogy lényegi fejlődést jelentett volna elődjéhez képest. A klasszikus gyártók alatt összeomlanak a hagyományos piacaik, de úgy tűnik, hogy a szükséges innováció helyett látszatfejlesztésekkel igyekeznek ""új"" modelleket eladni."

Fotográfia


Így exponálj az utcán

Cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy milyen beállításokat érdemes alkalmazni utcai fotózás során. Az automata vagy a manuális expozícióvezérlés a jobb? Az AF vagy a kézi beállítás segít többet a jó képekhez? Mikor hasznos az auto-ISO?


Fotográfia


A Canon EOS 30 éve

Az idén 30 éve, hogy megjelent a Canon első EOS-rendszerű fényképezőgépe és objektívje. A cég az új objektívcsatlakozással tette le azokat az alapokat, amelyeknek köszönhetően ma a világ első számú fotográfiai gyártójaként ismerhetjük.Fotográfia


Utcai fotózás 2. rész - A gyakorlatban

A cikk előző részében körüljártuk az utcai fotózást, most azonban a közepébe csapunk, és izgalmas streetfotókat készítünk. A technikai felkészültség mellett kellő figyelemre és némi szerencsére is szükségünk lesz.
Fotográfia


A streetfotó

Habár a Digitális Fotó Magazin nem egy lingvisztikai szaklap, de egy kis nyelvészkedés még tán belefér. Itt van már megint egy fogalom, amellyel a magyar nyelv nem tud mit kezdeni, a streetfotó.

Fotográfia


Mit szabad és mit nem? - Az utcai fotózás jogi háttere

"A fotós, amikor egy személyt lefényképez, vagy streetfotót készít, többnyire az adott élethelyzetet, pillanatot, témát próbálja ""elkapni"" és bemutatni, illetve emberi sorsokat megörökíteni a későbbi néző számára. Általában nem azért készíti el és hozza nyilvánosságra felvételét, hogy azzal a felvételen esetlegesen szereplő személy jogait megsértse, vagy visszaéljen annak képmáshoz fűződő jogával. Írásunkban igyekszünk bemutatni a fényképkészítés jogi kereteit, hogy jobban megismerhessük azoknak a szituációknak a jogi hátterét, melyekkel a fotós szinte bármelyik pillanatban találkozhat."

Pályázat


Pályázat - Beszélő szemek

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Kiállítások

Az év természetfotósa, Magyar fotográfusok háborús képei 100 éve és ma, Mona Lisa Va kuval - Hórusz Archívum, Szubjektum - Kortárs Ma gyar Fotográfia, 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás, Egy közös ház, Ankara - Budapest 2N1C, A 40-ES, 50-ES évek amerikai optimizmusa - Harold Feinstein fotókiállítás

Ajánló


Fotópályázatok

"A debreceni ajtók, Varázslatos Magyarország, Erdőképek, CEWE ""Our world is beautiful"""

Ajánló


Weboldalak

www.mategabor.hu, www.richardtuschman.com, www.jacekfota.com