tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2017/1


Levelezés


Olvasói levelek

Akadozó 4K-lejátszás, Milyen LED-lámpát vegyek?

Mindenféle


Rekordáron kelt el a legelső Nikon kamera

Megérkezett a Phantom 4 Pro

Frissítések: Canon EOS 5D Mark IV, Sony A7 II

Piros limitált Summicron érkezik

Mindenféle


Újabb legenda születik újjá: Primoplan 58 f/1,9

Csodaszenzor a CMOS IS-től

Prima Primissima Díjat kapott Benkő Imre

Nikon D5600

Galéria


A Klösz-hagyaték

Klösz György képei azok, amelyekk el a leggyakrabban találkozhatunk, ha a századforduló Magyarországáról hallunk.


Fényképezőgépek


Nikon Coolpix B700 - 60-szoros zoomátfogással

Még a 2015. július-augusztusi lapszámban teszteltük a jelenleg is világrekorder, 83,3-szeres zoommal felszerelt Nikon Coolpix P900-at, most a kisebb, bár így is épp elég nagy zoomátfogású testvért, a 60-szoros zoomos, akár 4K-videót is rögzítő B700-at próbáltuk ki.

Fényképezőgépek


Canon EOS M5

Már kapható a Canon eddigi legnagyobb tudású tükör nélküli, cserélhető objektíves rendszerkompaktja, az EOS M-széria negyedik tagja, az EOS M5. Kipróbáltuk!

Fényképezőgépek


Olympus OM-D E-M1 Mark II

Az eddigi legnagyobb tudású tükör nélküli, cserélhető objektíves Olympus fényképezőgépet próbáltuk ki.


Fényképezőgépek


Fujifilm Instax - A rögtönkép él és élni fog

Kipróbáltuk, hogy mit tud 2016-ban a rögtönképet adó technika, és egyúttal bepillantunk az instant fotózás történetébe is.


Mobil


OnePlus 3 teszt

A OnePlus márkanév egyelőre sokak számára még ismeretlenül cseng, pedig a minőségi gyártó kiváló ár/érték arányú felső kategóriás mobilokat gyárt, melyek közül mi ezúttal az egyik legújabb modell kameráját mutatjuk be.

Galéria


Mi történt 2016-ban

2016 legjobb fotóiTippek, trükkök


Ezüstös trükkök

"Az ezüsthalogenid-alapú fényképezés hőskorszakában elképzelni sem lehetett olyasféle képmódosításokat, amelyek napjainkban teljesen megszokottak. A kísérletező kedv, az új iránti kíváncsiság


Objektívek


Canon EF-M 15-45 mm f/3,5-6,3 IS STM

Az EF-M objektívcsalád összesen 7 objektívből áll. Ezek közül kettő alapzoom. A korábbi 18-55-ös mellé érkezett a nagyobb látószöget kínáló 15-45 mm-es, jelen tesztünk alanya, amelyet a legújabb Canon MILC fényképezőgéppel, az M5-össel teszteltünk.

Objektívek


Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100 mm f/4 IS Pro

A magas használati értékű és sokcélú nagy átfogású zoomokra korábban a kompromisszumoktól terhes képminőség volt jellemző. Az Olympus az új 12-100 mm-es Pro objektívjével megmutatta, hogy megmutatta, hogy lehet másképp is csinálni.

Elemzés


Trendelemző - mi történt 2016-ban

Az elmúlt évben sok fotográfiai újdonság látott napvilágot, de érdemes azokat a termékeket is felsorolni, amelyek különböző okokból nem érkeztek meg. 2016-ban nem vett új irányt az amatőr fotográfia, a már kijelölt úton azonban fontos lépéseket tettek a gyártók. A legjelentősebb profi trend azonban a tükör nélküli középformátumú kamerák megjelenése.


Eszközök


Syrp Genie kameramozgatók

Kipróbáltuk a Syrp kameramozgató rendszerét, amely egyaránt használható time-lapse készítéséhez és videózáshoz.

Eszközök


Nikon SB-5000 - rádiós jelekkel

Kipróbáltuk a Nikon első olyan vakuját, amely rádiós úton is vezérelhető, egyúttal körüljártuk az új rádiós rendszert is. Az SB-5000 nagy teljesítményt, sok funkciót és számtalan vezeték nélküli szolgáltatást nyújt.

Hardver


Zajok a képen 2.

Az előző részben kiderítettük, hogy milyen forrásokból kerül a képre a zaj, és hogy mely paraméterek hogyan befolyásolják a megjelenését és mértékét. Most megnézzük, hogyan lehet a lehető legalacsonyabbra szorítani, és hogy mit csinál egy ideális képszenzor.


Portfólió


Kimerevítve

A képen megállt az idő. A mozgásban lévő test folyamatából kimerevedett egy pillanat, amely önmagában szemlélve tökéletesnek hat. Elhatározás, kristálytisztára csiszolt tudatosság és varázslat szükséges ahhoz, hogy az élet apró rezdüléseit ilyen szinten tudjuk érzékelni és megélni.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Fénykézművesekből fénykézművészek

A két szót egyike azokat jelöli, akik azt gondolják, a (fény)képcsinálás nem bízható kizárólagosan automatákra, gépekre, szoftverekre és hardverekre, hanem az alkotónak a képkészítés minden fázisában érzéki, taktilis kapcsolatban kell állnia művével…


Fotográfia


A kardvívó szívtipró fényképész

"""A vívás küzdelem szálfegyverrel"", mondta volt Tokásnak becézett vívótanárom, minden vívásóra előtt. Hogy ez pontosan mit is jelent, illetve milyen következtetéseket kellett volna levonni belőle, ezt Nickolas Muray nyilván jobban tudta, mert lazán lett - a fényképezés és kalandos nőügyei mellett - Amerika kardvívó bajnoka."Fotográfia


Retró papírképek digitálisan

Egyedülálló módszert mutatunk be, amellyel akár otthon is készíthetünk valódi, kémiai fekete-fehér papírképeket, digitális képállományból. A munka sötétkamrában folyik valódi fotópapírral és vegyszerekkel, ahogy évtizedekkel ezelőtt, az eljárás azonban egyszerűbb, mint valaha és rendkívül érdekes.
Fotográfia


Optikai mintázatok

Absztrakt képkompozícióval foglalkozó sorozatunk kilencedik részében az optikai mintázatokkal foglalkozunk, amelyekben életre kelnek és megjelennek azok az alapformák, amelyeket korábbi cikkeinkben megismerhettek.Pályázat


Pályázat - Retró

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


"Az APS-formátum az új ""kisfilm""?"

Cikkünkben előítéletek nélkül vizsgáljuk meg az APS-C vs full frame kérdést. A jó képminőséghez mindenképp kell-e full frame, milyen felhasználásokban van érdemi különbség a két szenzorméret között, illetve mikor melyiket érdemes választani?


Ajánló


Kiállítások, fotópályázat

"Teller on Mapplethorpe, Egy forradalom képei a bécsi WestLicht-ben, Olympus fotópályázat 2017, Válogatás a Schwanner / Idők című kiállítás képeiből, Panoptikum 1980-2016, Our world is

Ajánló


Weboldalak

www.gustavominas.com, www.chrissteeleperkins.com, biankaschumann.wixsite.com/biankaschumann