tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2016/6

Digitális Fotó Magazin


2016.
XVI. évfolyam 06. szám
113 oldal, 980 Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok

Levelezés


Olvasói levelek

Képméret és képkarakter, Minolta objektívek Nikon vázon, Kompakt gépek közelpontja

Mindenféle


Photokina 2016

Az idei Photokina kiállításra szerkesztőségünk is meghívást kapott a Canon Hungária Kft. jóvoltából, amelyet ezúton is köszönünk.

Mindenféle


60 mm-es Leica TL makró

Filmes objektívek a Sigmától is

Bővül a Zeiss Milvus-család

Capa-nagydíj 2016

Mindenféle


Szintet lép a Samyang

Full frame MILC objektív a Tokinától

Canon EOS M5

Újabb akciókamerák a Nikontól

Mindenféle


Nagyágyú a Sonytól: A99

LCD-re cserélték a skálát: Canon 70-300 f/4,5-5,6

Három új Sigma objektív tükörreflexesekhez

Mindenféle


Új MFT-versenyző érkezett Kínából

Olympus PEN E-PL8 és más újdonságok

Panasonic LX10 - 1 colos szenzorral

Galéria


Petra Rainer - Üzenet az üzemből

Nyakig ülünk a 4. ipari forradalomban, és mindez legalább annyira megváltoztatja majd a mindennapjainkat és a munkánkat, mint anno az elektromos izzó, a gőzgép vagy a gyárak építése.Fényképezőgépek


Nikon D3400

A Nikon legfrissebb belépőszintű tükörreflexese SnapBridge képmegosztással, Bluetooth-csatolóval és kitűnő akkuélettartammal érkezik.

Fényképezőgépek


Canon EOS 5D Mark IV

Elkészült az EOS 5D-család legújabb tagja, az 5D Mark IV. Az új full frame-es tükörreflexes gépnek nem kis feladata van, mégpedig az, hogy meghódítsa a félprofi, profi fotósok népes táborát.


Mobil


Huawei P9

A Huawei idei csúcsmodellje rögtön két kamerával rendelkezik, mellettük ráadásul a nagyon jól csengő Leica felirat díszeleg. A lehető legszigorúbb fotós szemmel és szokásos fotós tesztábránkkal is kipróbáltuk, hogy mit tud napjaink egyik legjobb kamerás mobilja.

Vásárlás


Cserélhető objektíves rendszerek

Aki cserélhető objektíves fényképezőgépet választ, az jó eséllyel sok évre el is köteleződik az objektívcsatlakozás mellett. Az összes népszerű szisztémának vannak előnyei és hátrányai, cikkünkben röviden összefoglaljuk ezeket, és segítséget adunk a választáshoz.


Vásárlás


Objektívvásárlási ajánló

Idei objektívajánlónkat olyan haladó fotósoknak szánjuk, akik már jártasak a digitális fotózásban, és keresik a jó vagy a jobb felszerelést ahhoz, hogy jobb képminőséget érjenek el. A cikkben néhány olyan konkrét objektívet ajánlunk, döntően az idei felhozatalból, amelyeket teszteltünk, és jól teljesítettek.


Vásárlás


Drónkörkép 2016

Csokorba gyűjtöttük 2016 legjobb és legérdekesebb fotós-videós drónjait, amelyeknek képalkotási képességeire külön is kitérünk. Mostani öszszeállításunkban csak olyan eszközök szerepelnek, amelyek élőképet is szolgáltatnak, lehetővé téve a pontos komponálást és képbeállítást akár fotózás, akár videózás közben.
Vásárlás


Kamerás mobilok - vásárlási tanácsadó

Sokan az év végére, a karácsonyi időszakra időzítik régi okostelefonjuk lecserélését, mi pedig segítséget nyújtunk a választásban - csokorba szedtük a kamerás mobilok piacának leginkább ütőképes darabjait.

Vásárlás


Fényképezőgépet a gyermeknek!

Összegyűjtöttünk néhány kifejezetten gyermekeknek szánt, néhány általános, de gyermekeknek ajánlható kamerát, és néhány remek ajándékötletet.

Portfólió


Robbie Shone - Csodavilág

A sötétség birodalmában három emberre volt szükségem a felvétel elkészítéséhez, egy a képmező előtt állt egy fényforrással, egy másik társam a bal oldali sziklán, egy fejlámpával bevilágítva a falat, míg a harmadik egy kötélen lógott több száz méterre a felvétel helyszínétől.

Tippek, trükkök


Sötétképes zajcsökkentés okosan

A sötétkép- vagy dark frame eljárás segítségével hatékonyan lehet csökkenteni a képszenzorok állandó mintázatú zaját. Ha nem a fényképezőgépre bízzuk a feladatot, vagy fényképezőgépünk nem rendelkezik ilyen funkcióval, magunknak kell elvégeznünk - egy kis csavarral


Objektívek


Pentax 24-70 mm f/2,8 ED SDM WR

A Pentax K-1 mellé új, full frame objektívek is kellenek, ki is próbáltuk az egyik első fecskét, az f/2,8-es fényerejű alapzoomot.

Objektívek


Nikon AF-S 105 mm f/1,4E ED

Kipróbáltuk a Nikon új nagy fényerejű portréobjektívjét, amelyet remek képminőség, kivételesen hangulatos fotók és extramagas ár jellemez.

Objektívek


Canon EF 50 mm f/1,2 L USM

Az 50 mm-es f/1,2-es Canon, bár nem egy mai tervezésű objektív, azért kíváncsiak voltunk arra, hogy egy mai vázon hogyan teljesít. A tesztet az új EOS 5D Mark IV-es fényképezőgéppel készítettük.

Galéria


Extrém királyok

A Red Bull Illume fotópályázatot 10. éve rendezik meg, és mára a világ legtehetségesebb akció- és extrém fotósai szerepelnek rajta…
Eszközök


Profoto D2 - Rekorder villanásidővel

Kipróbáltuk a Profoto legújabb fejgenerátoros műtermi vakuját, amely világrekorder rövid villanási idővel rendelkezik, ráadásul TTL-villantásra és nagy sebességű vakuszinkronra is képes.

Hardver


Zajok a képen 1.

Kétrészes cikkünkben utánajárunk a nagy zajkérdésnek! Miért zajos a kép, hol keletkezik a képzaj, mitől függ a dinamikatartomány, mitől lesz ISO-független egy fényképezőgép, és hogyan lehet a zajt utólag csökkenteni?


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Optikai alapformák kombinációja

Sorozatunkban sorra vettük a pontot, a vonalat, a kört, a háromszöget, a téglalapot és a négyzetet. Megvizsgáltuk a tulajdonságaikat, viselkedésüket egyedül és többedmagukkal. Most itt az ideje, hogy ezeket ne csak önmagukkal, hanem egymással is kombináljuk.Fotográfia


Lefényképezni a láthatatlant - Az infravörös fényképezésről

Sokan próbálkoznak manapság a digitális infravörös fényképezéssel. Főleg táj- és természetfotókon látni, de már az esküvői képeken is megjelent mint jól eladható extra. Az első rácsodálkozás után azért világos, hogy ez nem több, mint egy technikai lehetőség, új esztétikai minőséget nem hoz létre. Tény, hogy avatott kézben remek eredményeket produkál, de a varázslat és az olcsó hatásvadászat közt nagyon keskeny a mezsgye, és könnyű eltévedni.


Pályázat


Pályázat - Drónos és légi fotók

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotópályázatok, kiállítások

Nikon 2016-2017, Nemzeti identitás: National identity, ZEISS Photography Award, Kerényi Zoltán: Ablak a múltra, 25 éves a Kunst Haus Wien, Pécsi 25. A Capa Kö zpont ajánlásával, Riskó Gábor: Összeolvadás

Ajánló


Weboldalak

www.benoitp.com, www.zuzakrajewska.com, www.balinthirling.com