tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2016/1


Levelezés


Olvasói levelek

Tükör nélküli rendszerek, Canon vagy Nikon?

Mindenféle


Lomography instant Wide

Itt az új Sony RX1R!

Stabilizált 4K-kamera a DJI-től

Mindenféle


Sigma Art 20 mm f/1,4

Tömörítésmentes RAW-állományok

A Western Digital megveszi a SanDisket

Új full frame kamerarendszer a Leicától

Mindenféle


35 mm-es alapobjektív Fujifilm kamerákhoz

Új utazóállványok a Manfrottótól

Sony a68

35 mm-es nagylátó Pentax 645-höz

Mindenféle


Utólagos fókuszálás Panasonic fényképezőgépekkel

f/1,1-es alap Sony gépekhez

Infravörös Pentax 645Z

Leica mandzsettagomb és nyaklánc

Elhunyt Ács Irén fotográfus

Galéria


Lois Greenfield - A tökéletes pillanat

Mindannyian ismerjük azt a jelenetet, amikor Marilyn a metrószellőző felett áll, legendás, hófehér ruháját pedig felfújja a légáramlat. De vajon hányan tudják, hogy Monroe két bugyit is felvett a ruha alá, de a férje még így is kiborult, és szégyenkezett miatta, ugyanis az is túl átlátszó volt.

Fényképezőgépek


Canon EOS 760D

A Canon év elején frissítette haladó belépőszintű DSLR-családját két új modellel. Most a két gép közül a fejlettebb EOS 760D járt szerkesztőségünkben.


Fényképezőgépek


Sony Alpha A7R Mark II

Az Alpha 7-es széria az első tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép, amelyet full frame szenzorral szereltek. Most az A7R utódjának tekinthető A7R Mark II-es a tesztalanyunk, amely komoly fejlesztéseket kapott elődjéhez képest is.


Fényképezőgépek


Canon Powershot G5X

A Canon a G3X után a párizsi Canon Expón jelentette be legújabb 1 colos kompaktját, a G5X-et. Az új gépet minden olyan tulajdonsággal felruházták, amelyet a szenzorméret fizikailag megenged.

Tippek, trükkök


Vízfelszín és tükröződés Photoshoppal

Cikkünkben olyan megoldást mutatunk valósághű vízfelszín és tükröződés létrehozására, amelyben az intelligens szűrőknek köszönhetően utólag is szerkeszthetők maradnak a képelemek és hatások, így lehetővé válik az egyes módosító effektusok finomhangolása.


Galéria


Az év képei

2015 legjobb fotói
Kitekintő


Kitekintő

Összegyűjtöttünk néhány kiegészítőt, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapi fotózáshoz vagy a különleges témák megörökítéséhez.Objektívek


Nikon AF-S 24 mm Nikon f/1,8G ED

Kipróbáltuk a Nikon új 24 mm-es nagy fényerejű objektívjét, amelyet elsősorban tájképekhez, építészeti fotózáshoz, utcai fotózáshoz ajánlhatunk.

Objektívek


Fujinon XF 23 mm f/1,4 R

A kiváló minőségű Fujinon fix gyújtótávolságú objektívek közül most került sor a nagy fényerejű XF 23 mm-es nagylátószögű objektívre. A már kapható eszközt most kipróbáltuk.

Objektívek


Fujinon XF 16-55 mm f/2,8 R LM WR

A Fujifilm a fényerős 50-140 mm-es időjárásálló kivitelezésű telezoomjához adott egy szintén a professzionális felhasználók számára fejlesztett alapzoomot is. Most ezt a fix f/2,8-es, 16–55 mm-es objektívet teszteltük.

Objektívek


Sony Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA

Kipróbáltuk a Zeiss nagy fényerejű alapobjektívjét, amelyet a Sony teljes képkockás és APS-C szenzorméretű tükör nélküli tükör nélküli kameráihoz használhatunk.

Objektívek


Sony Zeiss Distagon T* FE 35 mm F/1,4 ZA

Kipróbáltuk a Zeiss nagy fényerejű nagylátószögű objektívjét, amely a full frame szenzorméretű Sony tükör nélküli rendszerkompaktjaihoz készül.

Objektívek


Tamron SP 35 mm és 45 mm f/1,8 Di VC USD

Tesztlaborunkban járt a Tamron két SP-szériás fix objektívje, amelyet beépített képstabilizátor, jó közelpont és kitűnő képminőség jellemez.


Objektívek


Objektívtesztek

Aki komolyabban foglalkozik a fotózással, biztos, hogy többször vásárol objektívet, mint fényképezőgépet. Egy jó fotó sokkal inkább múlik a fotós jó látásmódján és a jól megválasztott gyújtótávolságon és rekesznyíláson, mint magán a kameravázon. Egy, a fotós kedvenc témáihoz igazodó objektív hihetetlen módon ki képes tágítani a lehetőségeket, így nem érdemes sajnálni a pénzt a megfelelő objektívek megvásárlására. Ehhez adunk most plusz segítséget, összeállításunkban ugyanis egy helyre válogattunk néhányat a közelmúltban a Digitális Fotó Magazinban megjelent objektívtesztek rövid összefoglalóiból. A vásárlás szempontjaival részletesen 2015. november-decemberi lapszámunkban foglalkoztunk, az alábbi felsorolásban pedig plusz cikkeket is ajánlunk azoknak is, akik esetleg nem tudják megengedni maguknak az új objektívek sokszor borsos árát.


Workshop


Lezajlott a Fujifilm olvasói workshop a Digitális Fotómagazin szerkesztőségében

November 20-án Fujifilm-workshopot tartottunk a Digitális Fotó Magazinnál, amelyen szerkesztőségünk tagjainak szakmai támogatásával valódi körülmények között próbálhatták ki olvasóink a Fujifilm cserélhető objektíves fényképezőgépeket és objektíveket.

Portfólió


Joseph Romeo - Az amerikai indusztriál

Bolygónkat minden természeti erőnél vehemensebben formálja az emberiség. Valaki valahol egyszer azt mondta, az ember által létrehozott dolgok jelentős része embertelen, és ezt megcáfolni nem igazán lehet.
Fotográfia


Mennyit bír ki egy redőnyzár?

Mennyit bír ki egy redőnyzár?


Hardver


Elemi dolgaink

A mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek robbanásszerű elterjedésével a társadalom széles tömegei soha nem látott mértékben kezdtek akkumulátorokat használni. Ezzel nemcsak a környezetszennyezés jár együtt, hanem a rengeteg tévhit, városi legenda, vudu varázslat is, amely az akkukkal kapcsolatban kering.Mobil


Sony Xperia Z5

A japán gyártó legújabb csúcsmobilja az elődeinél nagyobb felbontású és gyorsabban fókuszáló kamerával rendelkezik - kipróbáltuk, hogy képalkotásfronton hogyan teljesít az Xperia Z5.

Pályázat


Pályázat - A nő

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Absztrakt képkompozíció –A vonalak

A sorozat előző részében a ponttal foglalkoztunk, ami önmagában nyugalmi állapotot közvetít. Ezzel szemben a vonalnak teljesen más sajátosságai vannak, mozgás hatását kelti, és dinamikus, ezenkívül a kép területén foltokat határol el egymástól, vagy új területeket fog közre.Fotográfia


TRENDELEMZÉS: merre tart a kamerapiac?

Érdemes-e ma kompakt gépet venni, merre tart a tükör nélküli kamerák fejlődése, és meddig húzzák még a tükörreflexesek? Újjászületik-e a művészi analóg fotózás, mi lesz a Samsunggal, és ki veszi meg a drága fixeket? 2015 kamera- és objektívtrendjei és egy kis előrejelzés 2016-ra.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Ajánló


Könyvek

Népszabadság retro 1-4., Az év természetfotói - Magyarország 2015.

Ajánló


Weboldalak

www.martinparr.com, www.magyaradam.com, www.stephenshore.net