tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2015/6


Levelezés


Olvasói levelek

Objektív vadfotózáshoz, Full-frame vagy APS-C, Olympus-workshop a szerkesztőségben

Mindenféle


Fujifilm Instax Mini 70

Javítások Nikon D5200 és D7100 gépekhez

21 mm-es Zeiss objektív Sony gépekhez

Miniállvány a Manfrottótól

Mindenféle


Nagy fényerejű fixek a Samyangtól

Voigtländer nagylátósor Sonyhoz

Komolyan készül a Ricoh a full frame-re

Önálló úton a Sony szenzorok

Mindenféle


Canon EOS M10

Fix 35 és 45 mm-es objektívek a Tamrontól

Mitakon 25 mm f/0,95 Mikro 4/3-hoz

Nagy felbontású Apollo-fotók a neten

Galéria


Stefan Diller - Csodálatos apróságok

A tudomány és az esztétikum találkozása mindig izgalmas, hiszen a valós információ mellett a képzeletünk is megjelenhet benne. Csodálatos, hogy léteznek más, ismeretlen világok, és még csak nem is egy messzi galaxisban vagy a tengerek mélyén. Itt hevernek előttünk az asztalon, a kertben, az akváriumban.

Fényképezőgépek


Fujifilm FinePix X-T10

Fujifilm fejlesztési koncepciójában először mindig a profi fényképezőgépek jelentek meg. Azután, ahogy a vásárlói igények ezt jelezték, megszülettek a típuscsalád olcsóbb, de keresettebb termékei is. így történt ez az XT-család legújabb tagjával, az X-T10-essel is.


Fényképezőgépek


Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympusnál az OM-széria harmadik tagjaként született meg az olcsóbb kategóriába sorolható E-M10-es modell. A haladó kategóriába sorolható OM-D E-M5 frissítése után megérkezett a belépőszintű EM10 Mark II. is.

Fényképezőgépek


Nikon AW130

Kipróbáltuk a Nikon víz- és ütésálló fényképezőgépét, amely a cikk írásának pillanatában a legmélyebbre vihető a víz alá a kategóriájában, ráadásul beépített világtérképpel is rendelkezik.

Fényképezőgépek


Pentax K-3 II

Kipróbáltuk a Pentax K-3 frissített változatát, amely pixeleltolásos felbontásnövelő móddal, továbbfejlesztett képstabilizátorral és GPS-szel rendelkezik.


Fényképezőgépek


Ricoh GR II

APS-C-szenzor, nagylátószögű fix objektív, kis méret, remek kezelhetőség és kiváló testreszabhatóság - ezt tudja a Ricoh GR II.


Objektívek


Canon MP-E 65 mm f/2,8

Az MP-E 65 mm-es, egy különleges, csak kézzel fókuszálható objektív, amelyet kizárólag a makro fényképezéshez terveztek.

Objektívek


Fujinon XF 60 mm f/2,4 R Macro

Kipróbáltuk a Fujifilm 60 mm-es makróját, amely kis méretben és tömegben kínálja a közelfotózás lehetőségét, habár maximális nagyítása csak 0,5-szörös.

Portfólió


Giulio Piscitelli - Majdnem Európa

A megállíthatatlannak tűnő, Európába tartó menekültáradat kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés a „Miért épp most? Mi változott hirtelen a Közel-Keleten, ami ilyen pánikszerű menekültáradatot váltott ki?”.


Vásárlás


Így válasszon fényképezőgépet!

Segítünk eligazodni a digitális fényképezőgépek hatalmas kínálatában, és sorra vesszük, hogy milyen felhasználásra milyen géptípusok ajánlhatók. Ugyanarra a célra több eltérő géptípus is megfelelhet, nagy különbség lehet köztük méret, ár, tudás, bővíthetőség és persze képminőség tekintetében.Vásárlás


Objektívvásárlási tanácsok

Cikkünkben olyan fotósoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik új gép vásárlása előtt állnak, és azzal együtt, vagy a későbbiekben objektíveket szeretnének választani hozzá.


Vásárlás


Ügyes kiegészítők makrózáshoz

Makrózáshoz szinte vég nélkül szerezhetők be a kisebb vagy nagyobb kiegészítők, összeállításunkban a pár ezer forintos apróságoktól a makrovakurendszerekig ajánlunk hasznos dolgokat.


Vásárlás


Vásárlási tanácsok: Makroobjektívek

A makroobjektívek a közelfényképezés különleges eszközei. Általában az 1:1-es leképezési arányra is képes objektí ve ket nevezzük makroobjektíveknek.


Eszközök


QNAP TS-453Pro

Négylemezes professzionális NAS-t próbáltunk ki, amely ideális megoldást nyújt mind a nagyobb otthoni képarchívumok, mind a mikro és kisvállalkozások adatainak, munkáinak tárolására.

Eszközök


Miops Smart kameravezérlő

Sokfunkciós kioldót próbáltunk ki, amely amellett, hogy fényre, hangra vagy lézernyaláb megszakadására indítja az exponálást, HDR- és intervallumfelvétel, valamint programozható funkciókkal is rendelkezik.

Mobil


Huawei Mate S

A kínai gyártó legfrissebb felső kategóriás okostelefonja igen fejlett, optikai képstabilizátoros hátsó kamerát kapott, ezenkívül pedig szelfizésben is erős.

Pályázat


Pályázat - Makro

Az előző havi forduló képeiből.Csináld magad


7+1 barkácstipp makrózáshoz

Nyolc filléres trükköt mutatunk, amelyekkel drága felszerelés nélkül is lélegzet elállító makrókat készíthetünk. Van, amelyiknél a régi, otthon porosodó objektív kel új életre, és van, amelyhez tényleg csak egy papírlapra van szükség. Jó barkácsolást!


Fotográfia


Dagerrotípiák 2015-ben

Agárdi Attilával beszélgettünk, aki azon kevesek közé tartozik a világon, akik ma is készítenek dagerrotípiákat. Az 1839-ben Jacques Mandé Daguerre által bejelentett fényképészeti eljárás volt az első fotográfiai szabadalom a világon.

Fotográfia


A fényképezés elviselhetetlen könnyűsége

Mile Davis mondta, hogy a mennyországot és a poklot bárki bejárhatja, de ha nem vagy elég tehetséges, jobb, ha hallgatsz arról, amit láttál. Nicky Almásy nyugodtan dumálhatna, minden oka megvan rá, csak azt sajnálom, hogy bár ez idáig azzal hitegettem magam, van némi rálátásom a külföldön híressé vált, magyar származású fotóművészekre, egész Sanghajig mentem, hogy megismerjem.


Fotográfia


A makrófényképezés optikája

Gyakran teszik fel a kérdést, milyen felszerelést érdemes használni makrózáshoz: makroobjektívet, közgyűrűt, vagy előtétlencsét? Az efféle kérdésekre adott válasz mindig úgy kezdődik, hogy „attól függ…”. Jobban járunk, ha magunk válaszoljuk meg a kérdést magunknak, de ehhez nem árt képben lenni a feladat optikai problémáit illetően. Lássuk hát a lehetőségeket!Fotográfia


Optikai alapformák

A legegyszerűbb, legtömörebb optikai alapforma a pont. Azonban nem csak kör alakú, szabályos pontokra kell gondolni, bármi lehet pont a képen, akár szimbolikusan is.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Ajánló


Könyvek

Vincze Bálint: Ürge mese, Kollányi Péter: Memento

Ajánló


Kiállítás és pályázat

A világ Steve McCurry szemén keresztül, Kerekes Gábor: Zóna, Paris Photo, Baricz Katalin kiállítása - Kép és bor, Pillanatok a gólvonal előtt és mögött fotópályázat, Olympus Global Open Photo Contest 2015

Ajánló


Weboldalak

www.jameystillingsprojects.com, www.adelka.tumblr.com, www.natandvir.com