tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2015/5


Levelezés


Olvasói levelek

Objektív portré és eseményfotózáshoz, Zselatinszűrők

Mindenféle


Z Camera: Mikro 4/3-os kameramodul

Infravörös képek Fujifilm géppel

Blackmagic URSA Mini

Miops Smart nagy sebességű kioldó

Galéria


Egy svéd kalandjai Izlandon

Amikor nem borítja a tájat alacsony felhőzet, már az érkezés felejthetetlen. Nem szabad meglepődni, ha a szomszéd az ölünkbe fekszik, hogy kinézzen a repülőgép ablakán, a lávamezők, a tavak, a vulkánok és az alig néhány házból álló települések látványa csodálatos képeket ígér.

Fényképezőgépek


Ricoh WG-30W

Szerkesztőségünkben (és a Balatonban) járt a Ricoh új, 12 méterig vízálló, 16 megapixeles felbontású Wi-Fi-s strapakamerája.


Fényképezőgépek


Canon PowerShot G3X

Új útra lépett a Canon nemrég megjelent bridge fényképezőgépével, a PowerShot G3X-szel. A gyártó nem akart lemondani sem a jó képminőségről, sem a széles felhasználási lehetőségről, ezért megalkotta a jelenlegi legnagyobb zoomátfogással és 1 colos szenzorral rendelkező fényképezőgépet.

Fényképezőgépek


Sony Cyber-shot DSC RX10 Mark II

Jelentős ektronikai fejlesztés után piacra került a Sony profi bridge kamerájának, az RX10-esnek a második kiadása.

Fényképezőgépek


Sony Cyber-shot DSC-RX100 Mark IV

Megszületett a Sony RX100-as családjának negyedik tagja. A fényképezőgép külsőben nem sokban, az elektronikai tulajdonságokban azonban jelentősen eltér elődjétől.

Fényképezőgépek


Nikon 1 J5

A Nikon 1 colos szenzoros gépsorozatának középkategóriás gépét próbáltuk ki, amely 21 megapixeles aluláteresztő szűrő nélküli érzékelővel, kihajtható képernyővel és Wi-Fi-csatolóval rendelkezik.Fotográfia


Monokróm fényképezőgépek

Összegyűjtöttük azt a maroknyi fényképezőgépet, amely kizárólag fekete-fehér képeket tud készíteni, és megvizsgáltuk azt is, hogy mi a különbség egy eredetileg is fekete-fehér és egy színesből konvertált fekete-fehér digitális kép között.Objektívek


Nikon 16-80 mm f/2,8-4E

A Nikon új alapzoommal kedveskedett azoknak az igényes amatőröknek, akik APS-C, azaz DX-szenzoros tükörreflexest használnak.


Objektívek


Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS II USM

Tavaly novemberben jelentette be a Canon előző 100-400 mm-es tolózoomos modelljének átdolgozását és cseréjét. Az objektívet az ez év május–júniusi lapszámunkban már teszteltük az APS-C szenzorméretű EOS 7D Mark II-es fényképezőgéppel. Most a teljes képkockás EOS 5Ds géppel is elvégeztük a tesztet.

Portfólió


Frank Machalowski - Sokszorosítva

Az analóg fotózás egyik ősi trükkje a többszörös expozíció. A technika lényege, hogy egy képkockára több képet is készít a fotós. Ahogy a több kép egymást fedi, különleges, szürreális világ jön létre.
Szoftver


Ezüstvarázs plug-inekkel

A szürke árnyalataiba burkolt finom tartalom ki fejező visszaadása nagy odafigyelést és a technika kifinomult, értő használatát igényli. Ha aránylag kevés pepecseléssel életteli, igényes fekete-fehér képet szeretnénk kapni, akkor érdemes egy erre a feladatra felspécizett plug-int használni.


Tippek, trükkök


Szemcsék és raszterek

Az amatőr fotós számára az 1970-es, 80-as években elsősorban a fekete-fehér filmes technika volt elérhető, színessel csak kevesen próbálkoztak. A gondosan kidolgozott film felülete egyenletes, sima, karc- és sérülésmentes, de ezt nem mindig sikerült elérni. Az egyenetlenségek, hibák és a szemcsézettség hatását egyesek tudatosan kezdték használni.

Tippek, trükkök


Hét lépés és még hét módszer fekete-fehér képekhez

A színes digitális fényképek fekete-fehér képpé konvertálására a Photoshopban számos lehetőség kínálkozik, ám mind közül kétség kívül a legrugalmasabb a beépített fekete-fehér konverter. Néhány trükkel kiegészítve felveszi a versenyt a jobb fekete-fehér plug-inekkel. Persze számtalan más módszert is használhatunk, ezekből is bemutatunk hetet.Eszközök


Profoto B2

Kipróbáltuk a Profoto hordozható vakurendszerét, amely egy eszközben nyújtja a műtermi vakuk nagy fényteljesítményét és profi fény formálóit a kisvakuk hordozhatóságával és kényelmes használatával.

Mobil


Lenovo Vibe Shot

Kipróbáltuk a kínai gyártó első kifejezetten képalkotásra kihegyezett okos telefonját, a szemrevaló külcsínű Vibe Shotot.

Pályázat


Pályázat - Akt

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Az utolsó kézi fotólabor

Az egyik utolsó olyan fotólaborban jártunk, ahol még valódi sötétkamrában, kézi munkával készítik az akár a színes, akár a fekete-fehér, különlegesen magas - kiállítási - minőségű nagyításokat. Az analóg technika mellett persze természetesen a digitális is megtalálható, jól egészítve ki egymást. A kis cég olyan fotóművészeknek készít nagyításokat és printeket, mint például Féner Tamás, Korniss Péter, Benkő Imre, Balla Demeter, Szebeni András, de itt készültek a Ludwig Múzeumban megrendezett Zsigmond Vilmos-fotókiállítás nagyításai is. Az Aradi utcai bérház belső udvarából nyíló műhelyben Felicides Ildikóval, a lab4art ügyvezetőjével beszélgettünk.


Fotográfia


Kompozíció fekete-fehérben

A monokróm képeknél a színek nem, csak a formák és a kontrasztok szolgálnak kompozíciós eszközként, sok esetben könnyebbé téve, másokban viszont megnehezítve az igazán jó kép elkészítését.
Fotográfia


10 tipp a filmes fekete-fehér fotózáshoz

Aki még nem próbálta ki, annak feltétlenül ajánlott, aki pedig utoljára évtizedekkel ezelőtt fotózott filmre, annak is érdemes újra ellőni egy tekercs jóféle fekte-fehéret. Ehhez adunk 10 hasznos tippet.


Fotográfia


A mai fekete-fehér fotózásról II.

Az előző részben (2015. január–február) arról írtunk, hogy milyen új lehetőségeket kínál a fotósoknak a digitális technika. Ebben a cikkünkben arról lesz szó, hogy melyik fotós műfajokban érdemes leginkább használni, milyen témákhoz képes hozzátenni valami plusz mondanivalót a színek elhagyása.
Fotográfia


Van-e a szürkének 50 árnyalata?

Lehet. De, hogy nem látjuk mind az ötvenet, az biztos. A hangzatos címnek egyébként annyi köze van a fényképezéshez, mint a 100 milliós példányban elkelt EL James-bestsellernek a (hagyományosnak hitt) szerelemhez. Amikor kiderült, hogy ennek a lapszámnak a tematikája a fekete-fehér, egy olyan bölcs tanítómester jutott eszembe, akinek (ha nem is 100) 7-8 millió példányban keltek el könyvei világszerte. A látás nyelve szerzőjéről, Kepes Györgyről van szó, akinek megidézésével régi adósságot törleszthetek.


Fotográfia


Ismerkedés az absztrakt látásmóddal

A fényképek a valóságot tükrözik, így tehát mindig a valósághoz kapcsolódnak. Vajon szükségszerű, hogy ezért minden esetben „tárgyilagosak” maradjanak, vagy néha elvonatkoztathatnak a való világtól? Torsten Andreas Hoffmann új sorozatában mutatja be, hogy fotózás közben hogyan lehet elszakadni a tárgyi valóságtól, hogy a képeken életre kelhessenek az absztrakt formák.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Fekete-fehér-színes-nem

Mikor legyen színes és mikor fekete-fehér egy kép? A Figyelő fotóriportere egy különleges képanyagon keresztül mutatja be a lehetséges válaszokat.


Ajánló


Weboldalak

Anuschka Blommers és Niels Schumm, Tihanyi Anna, Eugenia Maximova