tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2015/4


Levelezés


Olvasói levelek

Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM teszt, Felbontóképesség és szenzorméret, Élénk, briliáns képeket szeretnék

Mindenféle


Manfrotto Lumie

Sony a7R II 42 megapixeles szenzorral

Újabb Petzval-objektív jön

Colorama-akció a Tripontban

Mindenféle


Full frame szenzoros kompakt a Leicától

Új Feiyutech stabilizátor

Új Canon 50 mm-es alap

Rekordévet zárt a Tamron 2014-ben

Mindenféle


Megpecsételődött a Rolleiflex sorsa

Olympus Roadshow indul

Hasselblad légifotókamerák

Leica 28 mm-es f/1,4-es objektív M-kamerákhoz

Speed Booster XL 0,64x

Galéria


Simon Puschmann - Meztelenül a konyhában

Az aktfotográfia a megszületése óta kedvelt és népszerű műfaj. A szépség reneszánsza idején ismét nagymértékű érdeklődés övezi az aktábrázolásokat. Az aktfotók láttatnak, de nem látszanak. Sejtetnek, de nem mutatnak. Mindez egyfajta izgalmas játékot teremt a néző számára, akinek a fantáziája egészíti ki a kép fontos motívumait.
Fényképezőgépek


Olympus Stylus SH-2

Megérkezett a boltokba az Olympus új, utazó kategóriába tartozó kompakt fényképezőgépe, a 24-szeres átfogású zoomobjektívvel szerelt Stylus SH-2.


Fényképezőgépek


Panasonic LUMIX DMC-TZ70

Boltokba került a Panasonic legújabb ultrazoomos kompaktja, a TZ70. Az új gép bejelentése pontosan egy évvel követte a TZ60-asét. Elődjétől csak néhány, de annál fontosabb tulajdonságban különbözik.

Fényképezőgépek


Canon EOS M3

Boltokba került a Canon cserélhető objektíves, tükör nélküli rendszerkompaktja, az EOS M3-as. A gyártónak ez a harmadik generációs MILC-e, de az elődöt, az M2-est a hazai közönség nem ismerhette meg, azt a gyártó Európában nem forgalmazta.


Fényképezőgépek


NikonCoolpix P900 83-szoros zoommal

Kipróbáltuk a jelenlegi legnagyobb zoomátfogásúbridge kamerát. Kiderítjük, hogy mire jó és mire nem a 2000 mm-es gyújtótávolság.


Fényképezőgépek


Phase One IQ280 80 megapixeles hátfal

Kipróbáltuk a Phase One 80 megapixeles középformátumú hátfalát. A teszteléshez segítségül hívtunk egy profi szakfotográfust is, akivel szabadban és műtermi körülmények között is megnéztük, hogy mit tud ma a digitális középformátumú fotózás egyik csúcseszköze.


Galéria


Sylvie Blum - Modellből fotós

Sylvie Blum szobájának falán, tinédzserként Németországban, Greg Gorman, az ismert és felkapott hollywoodi reklám- és divatfotós egyik képe lógott. Eltelt pár évtized, amikor Sylvie Gorman pincészetének borát iszogatta, és annak a hollywoodi stúdiónak a medencéje mellett üldögélt, ahol az ominózus kép készült. Persze aztán a többedik pohár után az is kiderült, hogy Sylvie medencéjének vízesését pedig Gorman készítette egy évvel korábban egy Brooke Shieldsszel való fotózás kedvéért. Hát ilyen kicsi a világ.
Objektívek


Canon EF 11-24 mm f/4L USM objektív

Megérkezett a világ legnagyobb látószögű rektilineáris objektívje, amely a Canon választékát bővíti.Mobil


LG G4

A koreai gyártó 2015-ös csúcsmobilja az elődjénél nagyobb fényerejű objektívvel jobb kép stabilizátorral, megnövelt felbontással és manuális üzemmóddal rendelkezik.

Fotográfia


SZÍNHőMÉRSÉKLET, CRI, SZÍNSPEKTRUM - avagy milyen színe van a fénynek?

A fény színét többféle számszerű paraméterrel is jellemezhetjük, de ezek vajon mennyire adnak pontos leírást a fény valódi színéről? Hogy alkalmazkodik szemünk és fényképezőgépünk a megvilágításhoz?Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


TIPA


25 éves a TIPA

A Technical Image Press Association, röviden TIPA, a fotó technikai lapok világ szövetsége idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját.

Pályázat


Pályázat - Égbolt

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Az akt demisztifikálása, avagy a fotós is ember

Ha mentálisan egészségesek vagyunk, a tudatos és tudat alatti rendszer harmonikusan működik, és ez lehetővé teszi, hogy helyesen lépjünk kapcsolatba környezetünkkel szükségleteink és vágyaink kielégítéséért, de ebben az esetben sem mindig vindikálhatjuk magunknak azt a jogot, hogy megmondjuk, mi szép, mi csúnya, mi helyes és mi helytelen.


Fotográfia


Kompozíció telítetlen színekkel

A legtöbb fotós a látványos, élénk színű motívumokat keresi, azonban ugyanannyira látványos tud lenni néhány barnás-vöröses földszín egymás társaságában vagy néhány világító, vidám hangulatú pasztell.
Fotográfia


A TELÍTETLEN SZÍNEK VARÁZSA

Különleges érzékenységre és látásmódra van szükség ahhoz, hogy élénk színek és harsány kontrasztok nélkül is rendkívül hatásos képeket készíthessünk. A Németországban élő, a műfajt magas szinten művelő fotográfust, Hinrichs Csillát kértük meg, hogy meséljen munkamódszeréről és különleges hangulatú felvételeiről.


Fotográfia


Módos aktok

Módos Gábor 1939-ben született Szombathelyen. 18 éves kora óta fényképez. Egy saját maga által megjavított géppel kezdte pálya futását. A film akkoriban hiánycikk volt, és azt a tanácsot kapta, hogy keresse meg a Savária Fotóklub elnökét, Weszelits Jenőt, mert nekijó kap cso la ta van az Ofotérttel (az 1980-as évek közepéig mono polhelyzetben lévő fotó-optikai kereskedő cég). A klub életébe bekapcsolódva több kiállításra küldött képeket. Ezekkel sokszor díjat is nyert. Fekvő aktja 1963-ban aranyérmet nyert annak ellenére, hogy ekkor itthon a meztelenség fényképezése inkább a tiltott, minta tűrt kategóriába tartozott. 1968 óta Budapesten él. Divat-, reklám- és aktfotózással és megbízásos munkákkal foglal kozik. A MAOE Alkotói Nagydíjjal és Aranykazettával, a Fotóművészek Szövetsége életmű díjjal tüntette ki.


Fotográfia


13+1tipp és trükk a tökéletes aktfotókhoz

A kezdő aktfotós számtalan nehéz kérdéssel találhatja magát szembe, összeállításunkban ezért segítséget nyújtunk az első lépések megtételéhez, és csokorba szedjük a leghasznosabb tippeket és trükköket.


Fotográfia


Csillagívek az égbolton

A cikkben a csillagíves fotózás egyik szakértője mutatja be a módszer technikai és kompozíciós tudnivalóit. Gyakorlati tapasztalatait is megosztja az olvasókkal, így bárkinek lehetősége az itt láthatókhoz hasonló, lélegzetelállító képek készítésére.Portfólió


Polly Penrose - A fotós meztelen

Polly Penrose hét évvel ezelőtt kezdett bele a Testalkotás (A Body of Work) sorozatába. Meztelenre vetkőzve fényképezte le magát elfelejtett, szokatlan helyeken: elhagyott házakban, üres szállodai szobákban, kifacsart testhelyzetekben széken, komódon, ágyon vagy épp egy lakatlan ház ablakmélyedésében
Ajánló


Fotókiállítások

Hajdú D. András: Cataracta (2015), André Kertész és Szigetbecse, Ritkán látott képek, Joel Meyerowitz, Capa in Color, Valahol Franciaországban, Art on Camera, fényképezte Shunk-Kender - 1960-1971

Ajánló


Shanghai megér több misét

Bár a szállóigévé vált mondás - Párizs megér egy misét - valójában IV. Henriknek (hatalmi érdekből) a hugenottából katolikussá válást jelentette, a köznyelvben ma már csak akkor használjuk, ha valamit jónak tartunk, és szívesen meg-, illetve kipróbálnánk.

Ajánló


Weboldalak

www.souvid.org, www.szaszlilla.hu, www.birgitpuve.com