tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2014/5


Levelezés


Olvasói levelek

Manuális objektívek MILC-hez, Kompaktot munkára?

Mindenféle


Leica T

Nikon Coolpix A frissítés

Panasonic Lumix DMC-GX7 frissítés

Megjelent az első stabilizátoros Tokina objektív

Mindenféle


Megújult Sony DSC-RX100 III

Nikon 1 S2

Ibelux 40 mm-es objektív F/0,85-ös fényerővel

Mindenféle


Két új nagylátószögű zoomobjektívet jelentett be a Canon

A Talentométer koncertfotó-pályázat nyertesei

Olympus frissítés

Felvásárolják az Aptinát

Galéria


Joachim Schmeisser - Felelőssége teljes tudatában

Figyelmünket azokra a dolgokra kell irányítanunk, melyek bennünket emberré tesznek.


Tippek, trükkök


Hatásos Photoshop-trükkök

Összeállításunkban 5+1 hasznos kezelési és képfeldolgozási tippet és trükköt mutatunk be, amelyek tovább gyorsíthatják a munkát.

Szoftver


Képernyőmérethez igazodó honlapok - Xara Web Designer 10 Premium

A Xara Web Designer Premium legújabb verziójával immáron olyan honlapokat rajzolhatunk-tervezhetünk, melyek - a megfelelő előkészítést követően - automatikusan a képernyőméretéhez igazítják a tartalmak elrendezését.

Fényképezőgépek


Samsung NX Mini

Megjelent a Samsung új MILC fényképezőgép-családjának első tagja, az NX Mini. Az új gép legfontosabb jellemzője az itt debütáló 1 colos képérzékelő.

Fényképezőgépek


Nikon P340

Kipróbáltuk a Nikon kicsi, de okos fényképezőgépét. A P340 azoknak a gépe lehet, akik zsebméretben sem szeretnének lemondani a manuális beállításokról, a jó kezelhetőségről és a jó képminőségről.


Fényképezőgépek


Olympus SH-1

A 24-szeres átfogású, nagylátószögű zoom, a sok szolgáltatás és a könnyű kezelhetőség mellett a Stylus SH-1 a külsejével is felhívja magára a figyelmet.


Fényképezőgépek


Fujifilm FinePix X-T1

Új taggal bővült a Fujifilm cserélhető objektíves családjának X-sorozata. Bár nem kapta meg a PRO jelzést, a T1-es nevezhető immár a sorozat professzionális tagjának.


Objektívek


Samsung 16–50 mm F/2-2,8 S ED OIS

Az NX 30-as fényképezőgéppel egy időben jelentette be a Samsung a professzionális, S jelzéssel ellátott nagy fényerejű alapzoomját. A profi MILC után most a 16-50 mm-es objektívet is teszteljük.

Objektívek


Samsung 85 mm F/1,4 ED SSA

A Samsung 2011 februárjában jelentette be a 85 mm F/1,4-es portréobjektívjét. Az eszközt az ez év áprilisában megjelent NX 30-as csúcsgéppel teszteltük.

Objektívek


Fujinon XF 56 mm f/1,2

A Fujifilm ez év januárjában jelentette be X-sorozatú cserélhető objektíves rendszerkompaktjaihoz szánt nagy fényerejű objektívjét, a Fujinon XF 56 mm F1,2 R-t. A már kapható eszközt most kipróbáltuk.

Tippek, trükkök


10+1 profi tipp mobilos fotózáshoz

Akár mobiltelefonnal is készíthet remek fotókat, mindössze néhány dologra kell figyelni. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat a remek mobilos képekhez.


Mobil


Samsung Galaxy K Zoom

Jelen tesztalanyunk egyike azon kevés mobiloknak, melyekben nemcsak digitális, hanem optikai zoom is található.

Mobil


Mobiltelefon profi szemmel

Mire használható és mire nem egy mobiltelefon kamerája? Egy profi fotóriporter próbálta ki, hogy milyen helyzetekben váltható ki a többkilós fotófelszerelés egy zsebméretű mobiltelefonnal.


Portfólió


Joe Felzman - Reklámfotó a legfelsobb fokon

Az elhíresült mondat egy plakáton szerepelt, amelyen Richard Nixon beszédes, ellenszenvet keltő portréját látta az amerikai szavazó. A megnyerő John F. Kennedy nyerte a választásokat. Az egyik leghitelesebb példája ez a portréfotó erejének. De ne gondoljuk azt, hogy a termék- és reklámfotózás világában ez nem ugyanígy működik.


Pályázat


Pályázat - Mesél az erdő

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 10. - Képelemek és hatásaik: Jobb és Bal

Jobbra vagy balra helyezzük a témát a képmezőben? Merre nézzen a portréalany? Merre mutassanak a vonalak a képen? Ebben és a következő részben részletesen megvizsgáljuk a képelemeket és azok hatásait.
Fotográfia


Képek a nagyvárosi dzsungelből

A nagyvárosok alkotói szempontból kihívást jelentenek: minden mozgásban van, minden telis-tele van nyüzsgéssel. Éppen ezért a nagyvároskról sokkal nehezebb jó fényképet készíteni, mint a nyugalmas tájakról. E sorok keretein belül most néhány tippet adok, hogyan készíthetünk szokatlan nagyvárosi fényképeket.Fotográfia


Tájképfotós tippek kezdőknek

Megmutatjuk, hogyan készíthet akár egyszerű felszereléssel, kezdőként is igazán hatásos tájképeket. Akár cserélhető objektíves, akár kompakt gépet használ, néhány trükk segítségével sokkal látványosabbak lesznek a fotói.Fotográfia


10 dolog, amit hiányolunk a fényképezőgépekből

"A gyártók gyakran túl konzervatívan állnak a fejlesztésekhez, pedig lenne néhány funkció, amely jelentősen megkönnyítené a fotósok


Fotográfia


Objektívek fillérekért? - Nagylátószög olcsón

"A használtpiacon rengeteg régebbi objektívet kínálnak, amelyek adapterek segítségével a legtöbb tükör nélküli


Fotográfia


Vivian Maier, a bogaras zseni

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a 20. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba

Fotográfia


Suzanne Szász - A testbeszéd fényképésze

Gyereket fényképezni, azaz jól fényképezni nagyon nehéz. Amikor Suzanne Szász az 1950-es évek elején Amerikában, egy nyári gyermektáborban a gyermekfényképezés mellett kötelezte el magát, még senki sem tudhatta, hogy a világ egyik legjobb gyermekfényképésze lesz.Ajánló


Aminél már nem lehet jobb - Az év legnagyobb fotográfiai dobása Magyarországon, Magnum Photos: Kontaktok

A Magnum megalakulásának kezdetén a fent idézett Cartier-Bresson alapító tag arról volt nevezetes, hogy a fiatalabb tagok munkáját a kontaktképek alapján bírálta el. Ez az izgalmas kiállítás az első személyben írott beszámolók bevonása révén a közönség számára valódi betekintést biztosít a Magnum számos híres tagjának döntéshozatali folyamataiba...

Ajánló


Weboldalak

www.iwan.com/iwan_index.php, www.ashleygilbertson.com, www.fotofalu.hu