tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2014/2


Levelezés


Olvasói levelek

Bridge fényképezőgépek, Sony A-700 + Sigma Electronic Flash EF-500, Pentax-bajonettes objektív Canon EOS-hez

Mindenféle


Samsung Galaxy Camera 2

X100s már feketében is

Nagy fényerejű portréobjektív Mikro 4/3-os rendszerhez

Nevet változtatott

Mindenféle


Magyarok a Sony World Photography Awards döntőjében

Nikon 35 mm-es full frame objektív

Mindenféle


Samsung NX30 kihajtható képernyővel

Adobe CC-frissítés

PhaseOne hátfal 50 megapixellel

Mindenféle


Vízálló, időjárásálló és további bridge kamerák a Fujifilmtől

Egy ultrazoom és egy nagy fényerejű alap a Sigmától

Galéria


Tom Hussey - Emlék a tükörből

Egy egész élet egy képben. Vajon hogyan lehetséges ez? Fiatalkori önmagukkal találkoznak a tükörben Tom Hussey dallasi fotográfus képsorozatának szereplői. A sorozat több szempontból is különleges. Egyrészt, mert Tom Hussey, aki szeret játszani a valóság és az illúzió komplex összjátékával, zseniálisan ver hidat a jelenkori és az egykor volt önmaguk között, másrészt mert mindezt szívbemarkolóan gyengéden, érzékenyen és elegánsan teszi.


Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Maszkot a hajnak

A fényképészeti utómunkák során az egyik legnagyobb kihívás a haj kijelölése, körbevágása. A Photoshop kijelölő eszközei nagyon pontos munkát tesznek lehetővé, különösen a Szegély finomítása (Refine edge) funkció, de még ezzel is sokat kell pepecselni. A most be mutatott módszer gyorsabb, és nemcsak Photoshoppal, hanem például - értelemszerű megfeleltetésekkel - GIMP-pel is működik.

Szoftver


Még látványosabb diaporámák ProShow Gold 6

Továbbfejlesztett betű- és szövegkezelés, képek és videók betöltése az internetről, animálható képkorrekciós beállítások, menet közben változtatható hangerősség, vezérlés iPhone-ról, többtucatnyi új diastílus, effektus és menütéma - ismét számtalan újdonság és érdekesség a Photodex diaporámakészítő programjában, a ProShow Gold 6-ban.

Videó


Utómunka

Sorozatunk előző részében egy stúdióba látogattunk el, áttekintve egy konkrét forgatás folyamatát, most az utómunka kerül sorra.


Fényképezőgépek


Olympus Stylus 1

A retró stílus nagyon bejött az Olympusnak. Annyira, hogy immár a kompakt kamerák csúcsgépét is retró stílusban alkotta meg. Az Olympus Stylus 1-es modell is a hagyományos tükörreflexes OM-család stílusjegyeire épül.


Fényképezőgépek


Nikon D3300

A Nikon új 24 megapixeles belépőszintű fényképezőgépe nagyobb ISO-tartományt és gyorsabb sorozatfelvételt nyújt, mint elődje.

Objektívek


Lomography Petzval objektív 85 mm f/2,2

Kipróbáltuk a portréfotózást forradalmasító 1840-es Petzval-objektív modern változatát, amellyel különleges képhatásokat és háttérelmosást lehet létrehozni.

Objektívek


Két Pentax fix gyújtótávolságú objektív

Az elmúlt néhány évben sajnos ritkán juthattunk hozzá Pentax objektívekhez. Szerencsére egy ideje ismét van a Pentaxnak stabil hazai főforgalmazója, így módunkban áll a hiányt bepótolni.


Eszközök


Epson L800

Az otthoni fotónyomtatás nagyon kényelmes dolog, és elősegíti az amatőr fotózás fejlődését is. Eddigi egyetlen hátránya az volt, hogy a nyomatok drágák voltak. Ezen próbált változtatni az Epson L-sorozata, amely az eddigieknél olcsóbb megoldást kínál.

Eszközök


Phottix Mitros TTL-rendszervaku

Megérkeztek Kínából a Phottix Mitros TTL-rendszervakuk Canon-, Nikon- és Sony-kompatibilitással. A Canonhoz készült villanót EOS 7D fényképezőgéppel próbáltuk ki.

Mobil


Nokia Lumia 1520

Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban az eddig készült legnagyobb méretű Nokia okostelefon 20 megapixeles kamerája.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Frank Kunert - Újdonságok Abszurdisztánból

Egy íróasztal, melynek kihúzható fiókja ágyként funkcionál. Mozgássérült-WC, melyet csak lépcsőfokokon lehet megközelíteni, vagy napozóterasz egy atomreaktor tetején. Látszólag összefüggéstelen dolgok. De látszólag csupán, mert a német származású fotográfus, Frank Kunert képein a mindennapjaink abszurditásait egy szempillantás alá gyűjti össze.


Pályázat


Pályázat - A téli város

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 7. - Fotózás lágy fényben

A sorozat előző részében a különböző irányokból érkező kemény fényeket vettük szemügyre. Harsány színek és kontrasztos árnyékok helyett most azonban lágy és a szórt fénnyel fogunk dolgozni.
Fotográfia


A LED legyen veled!

Az egyszerű kézi LED-lámpákat nem fotózáshoz tervezték, mégis kitűnő szolgálatot tehetnek nemcsak effektfényként, hanem adott esetben főfényként is.


Fotográfia


Csináld magad! - LED-keret

Fotózáshoz és videózáshoz is jól jöhet egy árnyékmentes világítást adó hordozható fényforrás. Cikkünkben egy házi és egy professzionális kivitel elkészítését is bemutatjuk.


Fotográfia


Kaiser világa

"Kaiser Ottó az elmúlt néhány évtizedben a fotográfia szinte minden műfajában alkotott. Azt mondja, csak azért alakult így, mert ő ebből él. Vagyis igazi profi. Több tucat könyve jelent meg, olyan újságokat alapított, szerkesztett, mint a Fotó riporter vagy a Könyvjelző. A Határtalan irodalom címűFotográfia


Vége az Alpha A bajonettnek?

Aki követi a digitális fényképezőgépek fejlődéstörténetét, az kerekre nyílt szemekkel fogadhatta a tavaly év végén bejelentett új Sony fényképezőgépeket. A teljes képkockás Alpha 7 és 7R a kisebb, APS-C-szenzorméretű NEX-sorozat E jelű objektívcsatlakozóját kapta. Akkor vajon mi lesz a sorsa a számtalan A bajonettes Minolta, Konica Minolta, Sony és Zeiss objektívnek?


Fotográfia


Szenzortisztítás otthon

Cikkünk előző részében az objektíveket és a fényképezőgép külsejét tisztítottuk meg, most a képszenzor kerül sorra.


Fotográfia


Direktmarketing a 19. században

"Szeretjük azt gondolni, hogy mindig mindent mi találtunk fel, akik előttünk voltak, azoknak semmiről semmi fogalmuk sem volt, ami érvényes lehetne

Fotográfia


Képek digitális ecsettel

"Digitális ecsettel dolgoznak, kiindulási pontként fotókat használnak, de az eredmény egy cseppet sem hasonlít egy fényképre. Különleges hangulatú alkotásaikat egy nemzetközi pályázat zsűrije és a Corel cég is elismerte. Földi Miklóst és Nagy Pétert kérdeztük a fotóhoz és a festményekhez fűződő


Ajánló


Weboldalak

www.lisakereszi.com, www.floraborsi.com, www.donnaferrato.com

Ajánló


Fotókiállítások

Családi tűzfészek, Átmenet és átmenet - Josip Vanista, Oleg Kulik, Blue Noses, FFS: Közös nevező, Az új spektákulum, Chris Marker, Alpern Bernadett - Used Stones