tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2014/1


Levelezés


Olvasói levelek

"""Belga sör"", Fogalomtár, Filmszkennerek, Makroobjektívek gyújtótávolsága, Segítség gépvásárláshoz, Szeretnék egy jobb objektívet, "

Mindenféle


A legjobb alapobjektív a DxOmark szerint

A legdrágább olimpia

Korszakalkotó képszenzor várható Hasselblad-Sony-együttműködés keretében

A Canon 2014-es tervei

Mindenféle


Canon EOS-M2

Csak gyári akkut enged az új Nikon firmware

Profoto 2 új forma, 12 új ernyő

Halszem X bajonetthez

Mindenféle


Szoftverfrissítés Fujifilm FinePix X-Pro1-hez

Adobe Camera RAWfrissítés

Frissítés Canon EOS 5D Mark III-hoz

Fujifilm X100 frissítés

Életének 76. életévében elhunyt Soproni Béla fotóriporter

"Pocket Wizard ""Tutu Project"""

Galéria


2013 legjobb hírképei

A kínai asztrológia szerint 2013 a kígyó, a kutatók szerint az őrjöngő Nap éve volt. Ebből mi túl sokat nem éreztünk, de szerencsére újra eljött a vége, a számvetés, a legszebb nő a legjobb sportoló választás és a visszatekintés időszaka. A sorból mi szerkesztők sem maradhatunk ki, hiszen történt sok minden, választottunk új pápát, volt egy atlétika-vb, sok bukás és lebukás, természeti katasztrófák, de hál’ isten öröm és sok szép és derűs pillanat is. A Figyelő hetilap képszerkesztőinek válogatása 2013 legérdekesebb képeiből.Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Egyenesítés

A Photoshop CS6 egyik újdonsága az Adaptív nagylátószög szűrő, amellyel nemcsak a nagylátószögű objektív erős hordótorzítását lehet korrigálni, hanem mindenféle görbületet, dőlést. Ki lehet egyenesíteni egy hullámosra sikeredett panorámaképet vagy perspektivikusan torzult épületet is. Ezzel a szűrővel úgy lehet alakítani egy eltorzult képet, mint a karoszszérialakatos a benyomott vészhárítót.

Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Kísértetjárás

Az unalmas téli estéken az emberek hajlamosak mindenféle bolondsággal elütni az időt. Nálunk is egyre népszerűbb a halloween, bár sokan utálkoznak, mondván, amerikai divat. Nem amerikai, hanem európai: kelta. Ilyenkor boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemlények járják az éjszakát, és van, hogy némelyek maradnak karácsonyig. Aki ügyes, képet is készíthet róluk!

Szoftver


Ecsetek és átmenetek - ACDSee Pro 7

Az ACDSee Pro legújabb verziója közel egy tucat újdonságot tartalmaz, főként tovább folytatva az elmúlt évben megkezdett fejlesztéseket és tovább erősítve a roncsolásmentes szelektív képkorrekciók lehetőségeit.

Szoftver


Felhős Photoshop

Kicsivel több mint fél éve nagy változás következett be a Photoshop életében. Az ezzel kapcsolatos felhasználói várakozások azonban nem mindig egyeznek meg az Adobe szándékaival. Milyen visszajelzések érkeztek, és általában jó vagy rossz nekünk ez a váltás?


Fényképezőgépek


Panasonic FZ72

Az extrém zoomátfogás és a jó képminőség általában nem jó barátok. A Panasonic gépe 60-szoros optikai zoomot, szép képeket, DSLR-szerű kezelhetőséget kínál.

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-GM1

Egy új M típussal gazdagodott a Panasonic G-sorozata. Meglátva az apró fényképezőgépet, az M jelzést azonnal a mini jelzővel azonosítja az ember. A gép méretei ugyanis el sem érik sok okos kompaktét, az alapján inkább a még kisebb prémiumkompakt kategóriába sorolható.


Fényképezőgépek


Nikon 1 AW1

A Nikon 1-es rendszerének eddigi legérdekesebb fényképezőgépét próbáltuk ki, amely külön tok nélkül is levihető akár 15 méteres vízmélységbe.


Objektívek


SMC Pentax DA 16-50 mm f/2,8 ED AL [IF] SDM

Kipróbáltuk a Pentax fix f/2,8-es fényerejű alap zoomját, amely APS-C-szenzorméretű fényképezőgépvázakhoz készül.

Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2,8 PRO

Az Olympus a professzionális tükörreflexese és a Mikro 4/3-os rendszerű fényképezőgépei egyesítésével fejlesztette ki az OM-D E-M1-es kameráját. Az új géphez új objektíveket is tervez PRO jelzéssel ellátva. A professzionális objektívcsalád első tagja elkészült, amelyet máris megkaptunk tesztelésre.


Objektívek


Nagyobb fényerő és AF - Canon és Nikon objektívek Sony NEX kamerákon

Kipróbáltunk két, Sony NEX fényképezőgépekhez használható adaptert. Az egyikkel az automatikus élességállítás is használható, a másik pedig full frame-nek megfelelő látószöget és megnövelt fényerőt nyújt.Mobil


Nokia Lumia 1020

Kipróbáltuk a finn gyártó hatalmas szenzoros és optikai képstabilizátoros legújabb Windows Phone 8 mobilját.

Mobil


LG G2

A dél-koreai gyártó legújabb felső kategóriás okostelefonjában egy optikai képstabilizátoros, 13 megapixeles kameramodul található - kipróbáltuk, hogy mire is képes.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Szilágyi Lenke, a hegymászó fotóművész

Szilágyi Lenke neve hallatán nem a hegymászás vagy a csúcsok meghódítása jut először eszünkbe. Életének mégis fontos része a hegymászás. Interjúnkban arról is kérdeztük, hogyan hat fotóművészi munkájára az, hogy a hegymászás kapcsán különös közelségbe kerül a természettel, hogy találja meg a kifejezési formát a természeti környezetben. Szilágyi Lenkével Szigeti Tamás beszélgetett.
Videó


Egy valódi forgatás

Amatőr videósként tanulságos lehet végignézni, hogyan is dolgoznak a profik. Sorozatunk jelen részében így egy valódi forgatásra látogatunk el, belesünk a kulisszák mögé.


Pályázat


Pályázat - A köd

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Fényképészek a Városligetben

"""Az örök sötétkamrában találjon lelkük nyugodalmat."" Mielőtt bárki csúnyát mondana rám, tekintse meg az idézőjeleket. Nem az én agyszüleményem ez a mondat, 1940-ben búcsúztak így kollégái Breuer Mátyástól, az egyik legismertebb városligeti fényképésztől."


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 6. - Fények és hangulatok - a kemény fény

A fény már a fényképezés nevében is benne van, hiszen ez a legfontosabb kellék. A fény rendkívül változatos tud lenni, ezért az alkotáshoz szükséges kompozíciós lehetőségek is éppen ennyire szerteágazóak.
Fotográfia


Csernáttól Honoluluig

"Tiziano, a festészet történetének egyik nagy alakja, számos hercegi udvar hivatalos festője, egyik megbízójának szemrehányó levelére - melyben kifogásolta, hogy megrendelt képén a Madonna nem mosolyog - azt válaszolta: ""Nem tudom, mi a fenének mosolyogna, amikor őhercegséged már egy félévi apanázzsal tartozik nekem…"" Tiziano jó festő volt, és a fent említett idézetből kiderül, hogy már az 1500-as évek elején is pénzből éltek a művészek."
Fotográfia


Átalakuló kategóriák

A tavalyi évben számos érdekes fényképezőgépet jelentettek be a gyártók, immár a kis kamerákban sem elérhetetlen a kitűnő képminőség és a jó objektív, miközben minden korábbinál több tükör nélküli modell közül válogathatunk.


Fotográfia


Hogyan tisztítsuk a felszerelésünket?

A felszerelés rendszeres tisztítása meghosszabbítja fényképezőgépünk és objektívjeink élettartamát, és számos bosszúságtól is megkímél bennünket.


Ajánló


Fotókiállítások

Új év, új inspirációk, Harry Callahan a Tate Modernben, Rozsda Endre - Az idő ölelésében, Bizonyos színek - Szilágyi Lenke fotókiállítása, Kunsthaus Wien