tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/8


Levelezés


Olvasói levelek

Sony rendszervakuk, Zoomobjektívek fényereje, Egy vélemény, Konverter kiválasztása, Színtér vagy színrendszer?, A színkezelés rejtelmei


Kortársaink


Fürdőben

"Simon Márk Széchenyi fürdőben készült felvétele figyelemre méltó, igényes alkotás

Mindenféle


Mágneses állvány a Jobytól

Új életre kel a Fujifilm Instax

Facebook-kamera

Vége a csődeljárásnak, átalakul a Kodak

Mindenféle


Sony NEX-5T és Alpha A3000

Rokinon 16/2,2 objektív videósoknak

Utazózoom a Ricoh-tól

Mindenféle


Canon Powershot G16 - új kompakt a felsőházban

Terjeszkedik az Ilford

Light Blaster: háttérvetítés vakuval

Mindenféle


Világrekorder gyűjtő

Újabb elegáns minikamera

Nikon Coolpix P8700 elektronikus keresővel

Mikro 4/3-os csúcsgép az Olympustól

Mindenféle


Állítható erősségű anti-aliasing szűrők jöhetnek

A Microsoft megvásárolta a Nokia mobilüzletágát

Android a fényképezőgépeken

Fujifilm XF 23 mm f/1,4 R

Galéria


Az aranyszín csoda

A fotóriporteri munka igazi célja egy alkotónál is kétféle lehet. Az egyik igyekszik minél konkrétabban, érthetőbben visszaadni a valóságot. A másik épp ellenkezőleg viselkedik, élvezi, hogy rátalál a valóság valószínűtlenségére, és ezt egy objektív eszközzel, a fotográfiával közvetíti.

Tippek, trükkök


Hogyan készítsünk réskamerás képeket?

Egy videofelvételre alkalmas fényképezőgéppel és némi utómunkával speciális felszerelés nélkül is készíthetünk réskamerás felvételeket.


Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Fogfehérítés

Sokan szeretnének vakítóan hófehér hollywoodi mosolyt, s ezért hajlandóak alávetni magukat mindenféle hosszadalmas tortúrának. A fényképeken Photoshoppal egy perc alatt el lehet intézni az egészet.

Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Táblairtás

A városban néha olyan benyomása támad az embernek, hogy a telefondrótokat, villamos felsővezetékeket, reklámés közlekedési táblákat kifejezetten a fotósok bosszantására telepítik. Szerencsénkre a Photoshop tartalomérzékeny kitöltésével gyorsan el lehet tüntetni a zavaró tárgyakat.

Szoftver


RAW-képek Androidon

"Manapság már relatíve olcsón lehet táblagépeket vásárolni, amelyek főként Android operációs rendszert futtatnak. Némelyikkel fényképezni isSzoftver


Szoftverkoktél

"Ebben a hónapban csupa olcsó vagy ingyenes alkalmazást mutatunk be olvasóinknak: festményt varázsolunk a képeinkből, egy csomó fotótFényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-LF1

Megérkezett az LX7 kis testvére. A zsebben is kényelmesen elférő, igényes anyagokból megépített, jól kezelhető LF1 kiváló utazókompakt, amelyet bárhova magunkkal vihetünk. Elektronikus kereső is került rá.

Fényképezőgépek


Olympus PEN E-P5

Megjelent a valaha látott legszebb fényképezőgép, az E-P5-ös PEN-modell. Kíváncsiak voltunk, hogy szépségével egyenes arányban áll-e a tudása, használhatósága is.


Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1,8

Újabb fix gyújtótávolságú nagylátószögű objektívvel szélesedett a Mikro 4/3-os fényerős fixek kínálata az Olympusnál. A 12 mm-es mellé megjelent a 17 mm-es is.

Mobil


Samsung Galaxy S4 Zoom

Kipróbáltuk a világ első olyan okostelefonját, melynek kamerája 10x-es optikai zoommal rendelkezik.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Carl Warner - Testtájak

Az emberi test domborulatait számtalan művész használta már fel tájképekhez, így az, amit Carl Warner csinál, nem igazán tartozik az újdonság kategóriájába.

Videó


Felvétel indul - Videózás külső térben

Sorozatunk eddigi részeiben leírtuk, hogy egy cserélhető objektíves digitális fényképezőgépet hogyan használhatunk kamerának, s miként hozhatjuk ki beállításaiból a maximumot. Most a forgatások sajátosságaival fogunk foglalkozni. Mostani cikkünkben a kültéri, míg az ez utáni számban a beltéri forgatásokat vesszük górcső alá.


Fotográfia


Az időtengely mentén

Magyar Ádám Berlinben élő fotográfus saját készítésű kamerával, különleges technikával készít képeket, amelyek nem térbeli, hanem időbeli tengely mentén mutatja be a világot.Fotográfia


Focus stacking androidos támogatással

Makrofotózásnál gyakran beleütközünk a túl kicsi mélység élesség problémájába. Több felvétel készítésével azonban különösen nagy mélységélességet is elérhetünk, ráadásul egy okos Androidalkalmazás elvégzi helyettünk a nehéz munkát.


Fotográfia


Tűz és füst fényképazése

"A tűz és a füst megörökítése önmagában nem túl nehéz feladat, ám a munka sok apró buktatót rejthet magában, az igazán látványos fotókhoz


Fotográfia


Tükörtrükk

Az egyszerű trükköt egyaránt elkészíthetjük digitális vagy analóg fényképezőgéppel, de az utóbbi tükörreflexes legyen. Nincs szükség sem Photoshopra, sem sötétkamrai utómunkára, a felvételkor valósítjuk meg a trükköt.

Fotográfia


Az ember végül

"Vannak helyek, amelyek megváltoztathatatlanok

Fotográfia


Petzvalról sokadszor, de nem utoljára

Kik, milyen arányban osztozhatnak több mint kétszáz évvel a születése után élete munkájában? Már a neve írása is ahány, annyiféle, csak sorolnám: Petzval vagy Petzvál József, Jozef Maximilián Petzval, Joseph Petzval, Josef Petzval, J. M. Petzval.

Pályázat


Pályázat - Nyári forróság

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

World Press Photo 2013 kiállítás Budapesten, Lewis Hine, a klasszikus szociofotó amerikai úttörője New Yorkban, Capa, ahogy még soha nem láttad, Pető Mihály kiállítása a National Portrait Galleryben, S. Faragó Gyöngyi: No comment - Baricz Kati szöveg nélkül,

Ajánló


Pályázatok

2014 Sony World Photography Award, Fotóporta, Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2013,