tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/8


Levelezés


Olvasói levelek

Sony rendszervakuk, Zoomobjektívek fényereje, Egy vélemény, Konverter kiválasztása, Színtér vagy színrendszer?, A színkezelés rejtelmei


Kortársaink


Fürdőben

"Simon Márk Széchenyi fürdőben készült felvétele figyelemre méltó, igényes alkotás

Mindenféle


Mágneses állvány a Jobytól

Új életre kel a Fujifilm Instax

Facebook-kamera

Vége a csődeljárásnak, átalakul a Kodak

Mindenféle


Sony NEX-5T és Alpha A3000

Rokinon 16/2,2 objektív videósoknak

Utazózoom a Ricoh-tól

Mindenféle


Canon Powershot G16 - új kompakt a felsőházban

Terjeszkedik az Ilford

Light Blaster: háttérvetítés vakuval

Mindenféle


Világrekorder gyűjtő

Újabb elegáns minikamera

Nikon Coolpix P8700 elektronikus keresővel

Mikro 4/3-os csúcsgép az Olympustól

Mindenféle


Állítható erősségű anti-aliasing szűrők jöhetnek

A Microsoft megvásárolta a Nokia mobilüzletágát

Android a fényképezőgépeken

Fujifilm XF 23 mm f/1,4 R

Galéria


Az aranyszín csoda

A fotóriporteri munka igazi célja egy alkotónál is kétféle lehet. Az egyik igyekszik minél konkrétabban, érthetőbben visszaadni a valóságot. A másik épp ellenkezőleg viselkedik, élvezi, hogy rátalál a valóság valószínűtlenségére, és ezt egy objektív eszközzel, a fotográfiával közvetíti.

Tippek, trükkök


Hogyan készítsünk réskamerás képeket?

Egy videofelvételre alkalmas fényképezőgéppel és némi utómunkával speciális felszerelés nélkül is készíthetünk réskamerás felvételeket.


Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Fogfehérítés

Sokan szeretnének vakítóan hófehér hollywoodi mosolyt, s ezért hajlandóak alávetni magukat mindenféle hosszadalmas tortúrának. A fényképeken Photoshoppal egy perc alatt el lehet intézni az egészet.

Tippek, trükkök


Tippek 1 perc alatt - Táblairtás

A városban néha olyan benyomása támad az embernek, hogy a telefondrótokat, villamos felsővezetékeket, reklámés közlekedési táblákat kifejezetten a fotósok bosszantására telepítik. Szerencsénkre a Photoshop tartalomérzékeny kitöltésével gyorsan el lehet tüntetni a zavaró tárgyakat.

Szoftver


RAW-képek Androidon

"Manapság már relatíve olcsón lehet táblagépeket vásárolni, amelyek főként Android operációs rendszert futtatnak. Némelyikkel fényképezni is

Szoftver


Honlapok, hasábok és manipulált fotók - Xara Designer Pro X9

Ha valaki szeretne - komolyabb előtanulmányok nélkül - látványos, sok képet és fotót tartalmazó webes vagy papíralapú kiadványokat készíteni, akkor mindenképpen érdemes közelebbről megismerkednie a Xara Designer Pro X9-cel.


Szoftver


Szoftverkoktél

"Ebben a hónapban csupa olcsó vagy ingyenes alkalmazást mutatunk be olvasóinknak: festményt varázsolunk a képeinkből, egy csomó fotót

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix GX7

A Panasonic felső kategóriás fényképezőgépe szenzormozgatásos képstabilizátorral, felhajtható elektronikus keresővel és számtalan személyreszabási lehetőséggel csábítja az igényes amatőröket.


Fényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-LF1

Megérkezett az LX7 kis testvére. A zsebben is kényelmesen elférő, igényes anyagokból megépített, jól kezelhető LF1 kiváló utazókompakt, amelyet bárhova magunkkal vihetünk. Elektronikus kereső is került rá.

Fényképezőgépek


Olympus PEN E-P5

Megjelent a valaha látott legszebb fényképezőgép, az E-P5-ös PEN-modell. Kíváncsiak voltunk, hogy szépségével egyenes arányban áll-e a tudása, használhatósága is.


Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1,8

Újabb fix gyújtótávolságú nagylátószögű objektívvel szélesedett a Mikro 4/3-os fényerős fixek kínálata az Olympusnál. A 12 mm-es mellé megjelent a 17 mm-es is.

Mobil


Samsung Galaxy S4 Zoom

Kipróbáltuk a világ első olyan okostelefonját, melynek kamerája 10x-es optikai zoommal rendelkezik.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Carl Warner - Testtájak

Az emberi test domborulatait számtalan művész használta már fel tájképekhez, így az, amit Carl Warner csinál, nem igazán tartozik az újdonság kategóriájába.

Videó


Felvétel indul - Videózás külső térben

Sorozatunk eddigi részeiben leírtuk, hogy egy cserélhető objektíves digitális fényképezőgépet hogyan használhatunk kamerának, s miként hozhatjuk ki beállításaiból a maximumot. Most a forgatások sajátosságaival fogunk foglalkozni. Mostani cikkünkben a kültéri, míg az ez utáni számban a beltéri forgatásokat vesszük górcső alá.


Fotográfia


Az időtengely mentén

Magyar Ádám Berlinben élő fotográfus saját készítésű kamerával, különleges technikával készít képeket, amelyek nem térbeli, hanem időbeli tengely mentén mutatja be a világot.Fotográfia


Focus stacking androidos támogatással

Makrofotózásnál gyakran beleütközünk a túl kicsi mélység élesség problémájába. Több felvétel készítésével azonban különösen nagy mélységélességet is elérhetünk, ráadásul egy okos Androidalkalmazás elvégzi helyettünk a nehéz munkát.


Fotográfia


Tűz és füst fényképazése

"A tűz és a füst megörökítése önmagában nem túl nehéz feladat, ám a munka sok apró buktatót rejthet magában, az igazán látványos fotókhoz


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 3. - Különleges képformátumok

Sorozatunk előző részében az álló és a fekvő formátumokkal foglalkoztunk, most viszont megvizsgáljuk a négyzet-, a kör- és a panorámakivágást is.
Fotográfia


Tükörtrükk

Az egyszerű trükköt egyaránt elkészíthetjük digitális vagy analóg fényképezőgéppel, de az utóbbi tükörreflexes legyen. Nincs szükség sem Photoshopra, sem sötétkamrai utómunkára, a felvételkor valósítjuk meg a trükköt.

Fotográfia


Az ember végül

"Vannak helyek, amelyek megváltoztathatatlanok

Fotográfia


Petzvalról sokadszor, de nem utoljára

Kik, milyen arányban osztozhatnak több mint kétszáz évvel a születése után élete munkájában? Már a neve írása is ahány, annyiféle, csak sorolnám: Petzval vagy Petzvál József, Jozef Maximilián Petzval, Joseph Petzval, Josef Petzval, J. M. Petzval.

Pályázat


Pályázat - Nyári forróság

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

World Press Photo 2013 kiállítás Budapesten, Lewis Hine, a klasszikus szociofotó amerikai úttörője New Yorkban, Capa, ahogy még soha nem láttad, Pető Mihály kiállítása a National Portrait Galleryben, S. Faragó Gyöngyi: No comment - Baricz Kati szöveg nélkül,

Ajánló


Pályázatok

2014 Sony World Photography Award, Fotóporta, Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2013,