tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/7


Levelezés


Olvasói levelek

Olcsó telét Nikonhoz, Melyik MILC gépet vásároljam meg?, Régi objektívek Canon DSLR-ekhez, A Hollandi-ház, Nyomtatási eljárások, Szegély megszüntetése

Mindenféle


Szuper-nagylátószögű vízálló kompakt

Lezárult az Olympus-per

Samsung Galaxy NX

Sony Cyber-shot DSC-RX100 II

Mindenféle


Sony HVL-F43M rendszervaku

Fujifilm FinePix X-M1

Sony Cyber-shot DSC-RX1R

Canon szoftverfrissítés

Mindenféle


Panasonic-reklámszerződések

Újra gyártják a Petzval objektívet

MobileLite Wireless

Hasselblad Stellar

Galéria


A múló idő öröksége

A fényképezőgépnek hatalma van. Lefagyasztja a vizuális valóság töredékét, örökre megőrzi a pillanatot, és azt az érzést kelti, hogy az ember közvetlenül fér hozzá a valósághoz.

Tippek, trükkök


Lehetőségek az Lab színtérben

Az Lab színtérre többnyire mostohagyermekként tekintünk, pedig a képek feldolgozása során olyan lehetőségeket ad a kezünkbe, amelyek sokszor a nyers képanyagok feldolgozásához mérhetőek.


Tippek, trükkök


Vintage színek Photoshoppal

A divatmagazinokban és a nagy képmegosztó oldalakon is rengeteg régies hatású színes fotóval találkozhatunk, amelyek valamiképp a 80-as évek megfakult, eltorzult színű fotóit idézik. Cikkünkben három különböző módszert is bemutatunk a hatás előállítására.


Szoftver


Adobe Photoshop Lightroom 5

Az idei nyár egyik szenzációja a Lightroom 5. Tesztünkben alaposan kivesézzük az új Adobe-terméket, és megnézzük, hogy mennyi benne az újdonság.


Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban csupa ingyenes alkalmazást mutatunk be olvasóinknak: festményt varázsolunk a képeinkből, egy csomó fotót dolgozunk fel egyszerre, nézőképet készítünk a Windows Intéző jobb gombos menüjébe, és egy szép felületű képszerkesztővel is megismerkedünk.

Fényképezőgépek


Canon EOS 100D

Megszületett a Canon legkisebb tükörreflexes fényképezőgépe, az EOS 100D. A 100D a tükör nélküli rendszerkompaktok mérettulajdonságaival és a tükörreflexesek kényelmével rendelkezik.

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix GF6

A Panasonic DILC-szériái közül most a GF gyarapodott új taggal. Visszatért a sokat hiányolt vezérlőtárcsa, helyet kapott a Wi-Fi és az NFC, valamint kihajtható lett az érintésérzékeny LCD.Fényképezőgépek


Nikon AF-S Nikkor 70-200 mm f/4 G ED VR

Kapható a Nikon régen várt, f/4-es fényerejű telezoomja, a 70-200 mm-es. A nagyobb fényerejű változat majdnem a duplájába kerül, így az új objektív révén a gyártó eladási rekordokra számíthat, persze csak akkor, ha ezt a minőség is indokolja.

Objektívek


A világ legkülönlegesebb objektívjei

Amint túllépünk az általános fotótémákon, valamilyen speciális objektívet kell igénybe vennünk. Vannak azonban olyanok, amelyek még ezek közül is kiemelkednek.Mobil


Kamerás mobilok egymás ellen

Összehasonlítottuk a ma kapható négy legjobb fotós mobilt. Kipróbáltuk, hogy melyek az erősségeik vagy épp mi az Achilles-sarkuk.


Eszközök


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a kép feldolgozáshoz kapcsolódó eszközöket mutatunk be röviden, meg vizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Eredeti Randal Ford-reklámok Texasból

Azt mondják, a jó reklám annak a muvészete, hogy a fejet megcélozva a pénztárcát találjuk el.

Videó


Építsünk videókamerát

Sorozatunk bevezető részében leírtuk, hogy egy digitális tükörreflexes miként használható kameraként, bemutatva az előnyeit és hátrányait is. Most viszont egy kicsit elmélyedünk abban, hogyan is kell ezt a fényképezőgépet valóban kameraként használni.


Fotográfia


Csucsától Nagykaposon át a Nyugati pályaudvarig

"Robert Capa utca, Capa tér, Friedmann Endre sugárút… találkozott-e valaki ilyen utcanévtáblával Budapesten vagy Magyar országon? Pedig ha valaki megérdemelné… Most,amikor ripsz-ropsz lehet har mad vonal beli egykor volt politikusokról, más kurzusemberekről köz területeket


Fotográfia


Egyértelmű talán

Szegény Bandi! A zsidók zsidót, a magyarok magyart, az amerikaiak amerikait, az ICP meg sok pénzt csinál belőled. Visszaemlékezések Robert Capára, akinek életművéből a Magyar Nemzeti Múzeum A játékos címmel kiállítást rendez szeptember 18-tól.Fotográfia


Vendégségben kamerával 2.

Utazás közben előfordul, hogy teljesen szokatlan környezetben, eltérő hagyományokra épülő, más kultúrában kell dolgozni. Van-e általános recept arra, hogyan készüljünk fel egy-egy utazásra? Szigeti Tamás olyan fotográfusokkal beszélgetett erről, akik a földgolyó nagyon sok pontján gyűjtöttek tapasztalatot. A cikk előző részében Lóránt Attila, Soproni Gyula és Pataky Zsolt beszélt élményeiről, most Erdei Krisztina és Molnár Zoltán mesél.


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 2. - Álló vagy fekvő?

Kompozícióval foglalkozó sorozatunk második részében a két leg gyakoribb képkivágást, az álló és a fekvő formátumot vizsgáljuk meg közelebbről.
Fotográfia


Nagy fény, kis vaku

Bemutatunk két egyszerű eljárást, amellyel sokkal szebb portrékat készíthetünk napfényben. Egy vaku vagy egy derítőlap segítségével elkerülhetjük az éles árnyékokat, sőt szép díszítőfényt varázsolhatunk modellünk hajára.

Fotográfia


Osztott képmező

A sorozatunkban közölt régi filmtrükköket fényképezőgéppel is elkészíthetjük anélkül, hogy Photoshopot használnánk. Ezúttal az osztott képmezős trükkel ismerkedhetünk meg.

Ajánló


MODEM

A MODEM megalapítása, 2006 óta a modern művészet otthona. Kezdetben tűrhető költségvetéssel rendelkezhetett. Ha csináltak egy jó kiállítást, Bécstől Prágáig sokan elzarándokoltak Debrecenbe. A budapestiek is ott találkoztak egymással. Volt marketingre is pénz. A Still című kiállítás is érdemelne egy kis reklámot.

Pályázat


Pályázat - A férfi

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

A MOMA ajánlata a nyárutóra - Le Corbusier New Yorkban, New Photography 2013, A háború emlékei fényképeken, Miles Aldridge Londonban, ősz Gábor: Háromszor három, Tóth István fotóművész „A fényképezés művészete” című jubileumi kiállítása

Ajánló


Könyv és web

Fotóművészeti stílusok, www.dpreview.com

Ajánló


Pályázatok

Zöld Balaton Fotópályázat, Fotózza le Európa energiajövőjét! - Fotópályázat, XIX. Alföldi Fotószalon, Rák, ahogy én látom - Reménnyel töltve