tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/5

Digitális Fotó Magazin


2013.
XIII. évfolyam 05. szám
114 oldal, Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok

Levelezés


Olvasói levelek

"DSLR szerkezet - van jobb is?, ""Az akt"", Képértékelés, Ata Kandó észrevételei"

Kortársaink


Amikor a szikla fennmarad

"""Az istenek arra ítélték Sziszüphoszt - írja Albert Camus -, hogy szakadatlanul egy sziklatömböt görgessen felfelé, föl a hegycsúcsra, ahonnan a kő saját súlyánál fogva mindig visszahullt."""

Mindenféle


EOS-5D Mark III-frissítés

Fejlettebb videó a mobilokban

Frissítés az Apple Digital Camera RAW-hoz

EOS-6D-frissítés

Eredményhirdetés a Sony fotóversenyén

Új Sigma MILC-objektív

Sony DEV-50V képrögzítő távcső

Mindenféle


Búvártok Canon PowerShot G15-höz

Pendrive méretű kamera

Vége a Hasselblad V-szériának

Sigma 18-35 mm f/1,8 DC HSM Art objektív

Mindenféle


Ricoh GR

A világ legkisebb ultrazoom fényképezőgépe

Olympus Pen E-P5 retró külsővel

TIPA


TIPA-díjak 2013

A TIPA (Technical Image Press Association) egy európai független szervezet, amely a meghatározó fotós szaklapokat tömöríti. Minden évben díjakkal jutalmazza a legjobb fényképezőgépeket és a képalkotáshoz kapcsolódó termékeket. Összesen harminc, fotózással és képalkotással foglalkozó újság szerkesztői szavazással döntöttek az elmúlt tizenkét hónap legjobb képalkotó eszközeiről. A díjnyertes termékek forgalmazói ünnepélyes keretek között vehetik át az elismerést jelző szobrot, és termékeiken feltüntethetik a TIPA logóját. 2007-től a Digitális Fotó Magazin a szervezet magyarországi tagja.


Galéria


Seath Casteel - Cukiságból jeles

Egy felmérés szerint az amerikaiak hetvenhárommillió kutyát és kilencvenmillió macskát tartanak. Legjobb barátnak, lelki társnak, családtagnak tekintik őket, néha még a gyerekeket is ők helyettesítik.

Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Gyors make up

Az alapozó, a púder és az arcpír hármasa a sminkelés legáltalánosabb eszköze, bár helytelenül sokan kihagyják egyiket-másikat, vagy éppenséggel eltúlozzák valamelyik használatát. Van, hogy nincs idő hosszasan sminkelni, ilyenkor egyesek hajlamosak összecsapni a dolgot, ami lesújtó eredményt hozhat. Persze vannak praktikák, amikkel gyorsan is fel lehet frissíteni az arcot. A Photoshopban is vannak ilyen fogások, akkor érdemes őket bevetni, ha nekünk sincs idők pepecselni.

Tippek, trükkök


Füstkép

A dohányzás halált okozhat! E sokszor emlegetett figyelmeztetést illusztrálhatjuk ezzel a Photoshopmontázzsal, amelyen a kavargó cigarettafüst egy halálfejet formál.


Szoftver


Corel VideoStudio Pro X6 Ultimate

"A Corel megújult videoszerkesztő programjának, a VideoStudio Pro X6-nak az újdonságai rengeteg segítséget nyújtanak a videók készítésében, szerkesztésében és megosztásában - az ""alaptípusoktól"" az interaktív webes vagy Ultra HD- (4K-) felbontású videókig."Fényképezőgépek


Panasonic Lumix FT5

Nehéz kárt tenni a Panasonic legújabb ultrakompaktjában, így vízparti és hegyvidéki nyaraláshoz egyaránt ajánlható. A 16 megapixeles, víz-, ütés- és fagyálló masina GPS-szel és Wi-Fi-vel is rendelkezik.

Fényképezőgépek


Samsung NX300

A Samsung sorban jelenti be nagyszenzoros, tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépeit. Az NX300-ast az idei CES szakkiállításon mutatta be először, és a masina máris az üzletek polcaira került.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix A

Kipróbáltuk a Nikon APS-C szenzoros, fix objektíves kompaktját. Legfőbb jellemzői a remek képminőség, a kis méret, az elegáns megjelenés és a jó kezelhetőség.


Objektívek


Nikon AF NIKKOR 80-400 mm f/4,5-5,6 G ED VR

A Nikon átdolgozta előző, D jelzésű telezoomját, amely már kapható is az üzletekben. Az új modellben teljesen új lencserendszer vetíti a képet a képérzékelőre.

Objektívek


Zeiss objektívek

A legendás hírű Carl Zeiss cég régóta készít objektíveket tükörreflexes fényképezőgépekhez. Most kipróbálhattuk a Planar T* 50 mm f/1,4-es és a Distagon T* 21 mm f/2,8-as objektíveket, amelyek Canon és Nikon csatlakozóval készülnek.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


A színek és illatok világa

Bennünket, embereket nagyon könnyen manipulálnak és csábítanak el az illatok. Ugyanez érvényes a színekre is. Mindkettő közvetlenül befolyásolja érzelmi állapotunkat. A hatás tudat alatt érvényesül, és egyénenként nagyon eltérő. Az érzelmekre ható ingerek érzékelése során könnyen elvész a racionális kontroll, és az impressziók szinte játékot űznek az emberrel. Ez tehát nem a rideg, racionális fotósok asztala…Fotográfia


A fotózás mint rejtvény, akár egy buddhista koan

Egy olyan fotót, amely csak ráutalásokkal játszik, sokkal érdekesebb szemlélni, mint egy olyat, amely szájbarágós. A képnyelv eszközeivel ugyanis kiválóan lehet rejtvényeket készíteni, valami olyat tenni a szemlélő elé, ami nem nyer értelmet, ha pusztán logikai úton értelmezzük.Fotográfia


Kreatív gyermekfotózás 1.

Az egyik legszebb, de egyúttal az egyik legnehezebb feladat a gyermekek fotózása. Kétrészes cikkünkben tanácsot adunk ahhoz, hogy lehet érdekes gyermekfotókat készíteni.


Fotográfia


Konverziós szűrők a digitális világban

A digitális fotózásban sokan feleslegesnek gondolják a konverziós szűrőket, lehetnek azonban olyan helyzetek, ahol jobb eredményt érünk el egy valódi, mint egy digitális szűrővel.

Fotográfia


Fény, jel, kép

André Kertészről szóló könyvem utolsó sorai felidézik Sylvia Plachy történetét arról, mennyire csodálkozott, hogy a galamblelkű Kertész miért nézi megszállottan a birkózóközvetítéseket a televízióban. Emlékszem, tőlem is megkérdezte, nézek-e ilyen adásokat. Még csak eszembe sem jutott, mondtam - erre Kertész: nem ártana neked se, ha néznéd, sokat tanulhatsz belőle. Küzdelemről, győzelemről és kurdarcról.
Fotográfia


A hatalmasok beintenek

"""Nem hinni abban, amiben hinni illik


Portfólió


Emberek között - Molnár Zoltán mélyfekete fotográfiái

Mindig izgalmasak azok az alkotók, akik szabálytalanul járják a senki földjét. Molnár Zoltán már két évtizede készíti makacsul azokat a nehezen besorolható fotósorozatait, amelyekből több izgalmas kiállítás, az erdélyi munkáiból pedig tavaly egy gyönyörű fotóalbum látott napvilágot.
Fotográfia


Csináld magad! - Modellek, terepasztalok

A mozifilmekben látott filmtrükkök fényképezőgéppel is elkészíthetők anélkül, hogy Photoshopot használnánk. Sorozatunk e havi cikke járműmodellek felvétele mellett terepasztal (table top) készítésével is foglalkozik.

Pályázat


Pályázat - Csendélet

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

Világhírű divatfotósok Budapesten, az X6 Galéria anyagából, A Mai Manó Ház kiállítása a múlt szerelmeseinek, Analóg - 21 magyar fotográfus a 20. századból, Sebasti?o Salgado: Genesis - Egy igazi nagyágyú Londonban, A Kunst Haus Wien bemutatja: Linda McCartney, alias Linda Eastman retrospektív, És ha már Bécsben jár… Gottfried Helnwein-kiállítás

Ajánló


Pályázatok

"Az év városi fotósa nemzetközi fotópályázat, ""Migránsok Európában"" - multimédiapályázat fiatal művészeknek, ""Fotózz, like-olj és nyerj""