tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/4


Levelezés


Olvasói levelek

Ingyenes képfeldolgozó szoftver, Canont, Nikont vagy Pentaxot?, „Az akt”

Kortársaink


Ha én festőművész volnék

"Igazán nem illene fukarkodnom a dicsérettel, mert hiszem, hogy minden elismerés megilleti az idei Magyar Sajtófotó Pályázat bírálóbizottságát, amely a 2012-es esztendő terméséből beküldött, tekintélyes számú, hivatalos adatok szerint 7751 fénykép közül felfigyelt Czimbal Gyula Teljes azonosulás, Christa Bartesch német festőművész műtermében című, nem köznapi felvételére, és a megítélt kategória-elsődíjjal ráirányította a

Mindenféle


Tengerbe esett, megjavították

Laoszban épít gyárat a Nikon

DxO Optics Pro frissítés

Alkalmazások Sony NEX-5R és NEX-6 gépekhez

Tokina AT-X 12-28 mm f/4

ACDSee Photo Editor 6

Még nagyobb felbontású elektronikus keresők

Mindenféle


Panasonic GH3-frissítés

Nikon-frissítések nyolc tükörreflexeshez

Adobe-frissítések

Canon EOS 6D-frissítés

Bridge kamera Wi-Fi-vel és 44-szeres zoommal

Canon EOS 700D

Digiscoping objektív Mikro 4/3-os kamerákhoz

Mindenféle


Jelszó nélkül nincs fotózás

APS-C szenzoros kamera jöhet a Ricoh-tól

Mikro 4/3-os mozgóképkamera a Blackmagictől

Mindenféle


Tavaszi Lumix-szeminárium Bécsben

Galéria


Benny Lam - Kis területű történetek

Melyik az abszolút kis lakás? - kérdezné az ember, s fotográfusként rögtön meg is válaszolná a saját kérdését. Kicsi az, amelyikben ha a fal mentén felmászunk a plafonig, lenézve egy harmincöt milliméteres nagylátóval az egészet befogjuk.


Szoftver


Szoftverkoktél

Rovatunk e havi epizódjában eltávolítjuk a képek mellé csomagolt metaadatokat, megismerkedünk a szteganográfiával és egy eredetileg orvosi képfeldolgozásra és analizálásra készült szoftverrel is. Mindezek mellett felvételeinket is biztonságba helyezzük a felhőben.

Szoftver


Android-alkalmazások fotósoknak

A mobiltelefonok mellett immár egyre többen használnak Android-alapú tableteket is. Összeállításunkban bemutatunk néhány fotózással, képkezeléssel kapcsolatos alkalmazást.

Mobil


HTC One

A HTC végérvényesen véget kíván vetni a megapixel-háborúnak, hiszen legújabb csúcsmobiljával csak 4 megapixeles fotók készíthetők.

Fényképezőgépek


Olympus Stylus XZ-10

Az XZ-1-es és XZ-2-es csúcskompaktok után elkészült a család legfiatalabb tagja, az XZ-10-es is. Az új modell új kategóriát is nyitott az Olympus termékpalettáján.

Fényképezőgépek


Pentax MX-1

A Pentax az 1976-os filmes MX fényképezőgép legfőbb jegyeit remek stílusérzékkel ültette át a mai kor 12 megapixeles digitális fényképezőgépébe.


Fényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-GH3

Nehéz szülés volt, de a gyerek szép és egészséges lett. Tömören ezzel a hasonlattal jellemezhető a GH3 piacra kerülése.


Fényképezőgépek


Alternatív gépteszt - A piros S

A Hirono városában történt katasztrófa után az üzemet újjáépítették, az X100-as gyártása folytatódott, és most már itt van az utód, az X100S is.

Fényképezőgépek


Leica M

A TIPA tesztlaborjában járt a 24 megapixeles, videofelvételre is alkalmas Leica M fényképezőgép, amely ideális módon ötvözi a hagyományt és a modern technikát.

Fényképezőgépek


Nikon D7100

A Nikon haladó amatőröknek szánt fényképezőgépe aluláteresztő szűrő nélküli, 24 megapixeles APS-C szenzorral, időjárásálló szigetelésekkel és számtalan testreszabási funkcióval rendelkezik.


Objektívek


Panasonic objektívek

Két új professzionális Micro 4/3-os rendszerű objektívet próbálhattunk ki a Panasonic kínálatából.


Objektívek


Nikon AF-S NIKKOR 28-300 mm f/3,5-5,6 G

Több olvasó kérésére most kipróbáltuk a Nikon FX-formátumú utazózoomját, a több mint tízszeres átfogású 28-300 mm-est.

Kitekintő


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kapcsolódó eszközöket mutatunk be röviden, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás - Ipar és technika--a racionális kihívás

Aki otthonosan szeretne mozogni az ipar és a technika világában, annak kicsit rá kell hangolódnia a racionális gondolkodásmódra. Ez ugyanis megkönnyíti a mérnökökkel és a tudósokkal folytatott kommunikációt. A képi tartalom megvalósításakor alapvetően racionális kreatív megoldásokat várnak tőlünk.Fotográfia


Mi a kreativitás?

Ezt a kérdést nem olyan egyszerű megválaszolni, hiszen a kreativitást önmagában is nehéz definiálni, és még nehezebb empirikus tudományos módszerekkel alkalmazni.Fotográfia


AA-szűrővel vagy nélküle?

Az utóbbi években egyre-másra jelennek meg az anti-aliasing szűrő nélkül épített fényképezőgépek. Cikkünkben közérthető módon körbejárjuk és a Nikon D800 és D800e fényképezőgépek segítségével megvizsgáljuk, hogy mi a különbség egy szűrővel és egy anélkül épített kamera képe között.


Fotográfia


Időutazás Kállayval és Korniss-sal

Karol Kállay és Korniss Péter közös kiállításának megnyitójára érkezett meghívó a szerkesztőségbe. Miért éppen KK a kiállítás címe? Mi lehet a közös - két évtizedes barátságukon kívül - a két fotográfusban, ami vezérfonala, apropója lehet együt tes kiállításuknak? - tettük fel magunkban a kérdést.

Fotográfia


Cseh Sajtófotó 2012

"Április 28-áig látható Pozsonyban, a Művészet Házában (ugyanott, ahol Karol Kállay és Korniss Péter kiállítása is, lásd írásunkat a 80. oldalon) a Czech Press Photo 2012 kiállítás. A Magyar Sajtófotó Kiállításhoz hasonlóan e tárlat anyagát is az éves sajtófotó-pályázat legjobb képeiből
Fotográfia


Csók és mesterlövész

Úgy tűnik, hogy probléma lehet a Magnum remek fotográfusának, Paolo Pellegrinnek a World Press Photo és a Pictures of the Year pályázatokon egyaránt díjnyertes anyagával. Egy felvétel ugyanis nem azt és nem úgy ábrázolja, mint amit a képaláírás állít.

Fotográfia


Ata Kandó

Száz éve, Görög Etelka néven született Ata Kandó. A Párizsban, majd Dél-Amerikában dolgozó, ma Hollandiában élő fotó - művésznő fotói többek között a National Geographic magazinban is megjelentek, indián törzsek életét bemutató képeit számos múzeumban értékes dokumentumként őrzik.Fotográfia


Csináld magad! - Nézőszögtrükk

Sorozatunk a mozifilmek egykor féltve őrzött trükktitkaiból azokat veszi sorra, amelyek analóg vagy digitális fotógéppel is elkészíthetők.

Fotográfia


Helmut Newton dekódolva

„Gyűlölöm a körülményeskedést, amit az erotikus szó használatával játszanak el. Beszéljünk a szexről! Arról tudom, hogy mit jelent.”


Pályázat


Pályázat - Tájképek, tájrészletek

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

Örömbányászat, Minden szükséges eszközzel, Az Év Fotóriportere 2013 - Reviczky Zsolt, Man Ray Londonban, Tükörben, tisztábban, RANDOM: 13 „Szubjektív történelem”, Magyar fotóművészet az új évezredben

Ajánló


Könyvek

Analóg, Joe McNally: Tervezz a fénnyel!

Ajánló


Weboldalak

www.julieblackmon.com, www.matemoro.com, www.jeanpierreattal.com