tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/3


Levelezés


Olvasói levelek

Nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni, Eifert János is helyreigazítási kérelemmel élt lapunkkal szemben, Képet lopni továbbra sem szabad, Az akt, Ata Kandó

Mindenféle


Voigtlander Nokton 42 mm f/0,95

Nagy érzékenységű Canon szenzor

Panasonic GH3-frissítés

CanoScan 9000F Mark II

Középformátumú adapter Sony NEX-hez

Kitüntetések

Mindenféle


Pentax K-30 és K-01 firmware

Toshiba light-field szenzor

HDR videofelvételeken is

Aptina-Sony-megállapodás

Nikon D7100

Mindenféle


Sony Alpha SLT-A58

Nikon Coolpix P330

Sony 18-55 mm f/3,5-5,6 DT SAM II

Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1,4 ZA SSM

Galéria


Alison Jackson - Kukkolunk, vagy mi a fene?!

Tristan Tzara és André Breton valamikor a szürrealizmus hajnalán döntött úgy, hogy pofon üti a közízlést. Ennek lassan száz éve, de pofon ide, pofon oda, a közízlés nem hajlandó változni, sőt egyre inkább átveszi az irányítást. Alison Jackson ismeri a celebek világát, sőt képes benne úgy élni, hogy közben kicsit sem lesz közhelyes.Tippek, trükkök


Rézkarc Photoshoppal

Számtalan képszerkesztő programban ta lálunk rézkarcszűrőt, de a legtöbbjük olyan eredményt ad, amely meg sem közelíti az igazi rézkarcok jellegzetességeit. Egy kis munkával azonban valósághűbb eredményt érhetünk el, és variációs lehetőségeink is jelentősen kitágulnak.


Szoftver


Szoftverkoktél

Mostani számunkban eltüntetjük a képzajt a felvételeinkről, megkeressük a hasonló fotókat, soha nem látott minőségben nyomtatunk, és egy méregdrága panorámakészítővel is megismerkedünk.

Mobil


Sony Xperia Z

13 megapixeles kamerával és új fejlesztésű szenzorral veszi fel a harcot a riválisok ellen a Sony első full HD-kijelzős okostelefonja.

Fényképezőgépek


Olympus Stylus TG-2

Extrém körülmények között is megállja a helyét az Olympus új ultrakompaktja. A 12 megapixeles, víz-, por-, ütés- és fagyálló kamera GPS-szel és légnyomásmérővel is rendelkezik.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix AW110

A Nikon 18 méterig vízálló, 16 megapixeles fényképezőgépe nemcsak GPS-szel, hanem Wi-Fi csatolóval is rendelkezik, így akár okostelefonunkat is használhatjuk hozzá távvezérlőként.

Fényképezőgépek


Sony DSC-RX1

A tavaly őszi Photokina nagy slágere volt az RX1-es, az első full frame képérzékelős kompakt fényképezőgép.


Fényképezőgépek


Samsung NX1000

Belépőszintű MILC-et mutatott be a Samsung. A kiváló képminőségről ebben az esetben is APS-C méretű érzékelő gondoskodik.


Fényképezőgépek


Canon EOS M

A Canon sokáig tagadta, hogy belép a cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépek népes piacára. Most, a neves gyártók közül utolsó előttiként mégis megjelent az első Canon MILC.

Fényképezőgépek


Alternatív gépteszt - Az X100-as kaland

Új rovatunkban tartós használat után osztjuk meg tapasztalatainkat egy-egy fényképezőgéppel kapcsolatban. Azok a dolgok is kiderülnek, amelyek a megszokott géptesztek egyhetes kipróbálási időszaka alatt rejtve maradtak.

Objektívek


Canon EF-M 18-55 mm f/3,5-5,6 IS STM

A 18-55 mm-es EF-M a Canon első cserélhető objektíves tükör nélküli kamerájának kitobjektívje. Az új alapzoom egyelőre csak az EOS M fényképezőgéppel használható.

Eszközök


Speedlite Pro Kit

Korábban adtunk egy rövid hírt a Mikrosat rendszervakukhoz használható fényformáló csomagjáról. Most ki is próbáltuk az eszközöket.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás - Italok, avagy a frissesség megjelenítése

Emlékszem, amikor egy szép nyári délután ültem egy müncheni vendéglőben, egy pohár sör volt előttem, a nap egy nagy ablakon keresztül éppen az asztalra sütött, és átvilágította a sört, amitől az aranyfényben ragyogott. A pohár külsején a kis vízcseppek lassanként megadták magukat, és egymás után lecsordogáltak, s mindegyik vékony kis nyomot hagyott maga után.Fotográfia


Lehet-e egy fénykép objektív?

Objektív lesz-e a fénykép azáltal, hogy látszólag változatlan módon képezzük le a keresőben látható térrészt? Egyáltalán, lehet-e tökéletesen objektív fényképet készíteni? Mi kell ahhoz, hogy egy fénykép ezzel szemben teljesen szubjektív vagy misztikus legyen? A misztikus fotográfiáról a sorozat előző részében volt szó, most az objektivitás problémájával foglalkozunk közelebbről.Fotográfia


Csináld magad! - Retró vándormaszkok

Sorozatunk a háttér-behelyezési trükkök közül az úgynevezett vándormaszk-eljárásokból kettővel foglalkozik, amelyeket egykor a filmipar alkalmazott, és most mi is elkészíthetjük analóg fotógéppel.


Fotográfia


A gépépítő

Soltész István műhelyében jártunk, ahol hamarosan meg születik a századik nagy formátu mú fakamera. Az egyedileg, kézzel készített fényképezőgépeket a világ számos pontján használják a különleges képminőségre vágyó fotográfusok.


Fotográfia


Füles, a műfajok és képtársítások m/bűvésze

Tóth József Füles, talán nevezhetjük így mi is, közvetlenkedve, a maga által kreált, választott, jóváhagyott művésznévvel, immár évtizedek óta különleges helyet foglal el a magyar képművészetben. Nem téveszthető össze mással. Különlegességében, egyediségében, stílusában nincsen semmiféle kimódolt, izzadságszagú erőlködés. Ha az ember a képeit nézegeti, az a benyomása, hogy ő nem is lehetne másmilyen. Csak könnyed, szellemes, egyenes.Portfólió


31. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Március 28-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg a 31. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Tisztelgés Hemző Károly előtt című kísérő kiállítás. Természetesen az ez évi tárlatot, amelynek képeit Túry Gergely fotóriporter válogatta, idén is megelőzte a hagyományos sajtófotó-pályázat.
Portfólió


A csodálatos világ - World Press Photo 2013

"""Zajlik az élet. Olykor kíméletlen erők, máskor gyengéd kezek alakítják."""


Pályázat


Pályázat - Épületek, részletek

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Fotókiállítások

A meztelen férfi, Női sorsok a világban - Tíz fotográfus, tíz történet mintegy 100 képben, a Nő-ről, Konyhában, ágyban, társaságban… - Női szerepmodellek bírálata a hazai kortárs fotográfiában, William Eggleston kiállítása New Yorkban, Bill Brandt: Árnyék és fény kiállítása a MOMA-ban, Nickolas Muray-portrék Isztambulban

Ajánló


Könyvek

Az év fotói, eM. Soós György és Wei Xiang: Kettős fantázia

Ajánló


Weboldalak

www.nadiasablin.com, marceloperezdelcarpio.com, www.origo.hu/foto/index.html, www.hvg.hu/nagyitas, www.index.hu/nagykep