tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/2


Levelezés


Olvasói levelek

Élességállítás, Nyertes fotó, Objektív rendezvényfotózáshoz, Pentax K-5 II teszt

Mindenféle


Mikro 4/3 - új belépők

20 GB ingyenes képtárhely Nikon-felhasználóknak

Rádiós kioldó Nikon gépekhez

Sigma DP3 Merill

Nagy zoomos kamerák a Fujitól

Pentax Q10 színesben

Mindenféle


Új régiós igazgató a Panasonicnál

Csődben a Jessops

DxO Optics Pro frissítés

Pentax K–5 II és IIs frissítés

Panasonic-újdonságok

Full frame nagylátó és fix 800-as a Nikontól

Mindenféle


MILC gépekkel tér vissza a Kodak?

Ricoh GR Digital IV frissítés

Fujifilm X20 és X100s

20 mm-es objektív NEX kamerákhoz

Canon objektívek filmeseknek

Mindenféle


Négy magyar a világ legjobb fotói között

Vízálló gép gyors sorozatlövővel

Galéria


Baricz Katalin

Egyszerűen ember címmel készítette el legújabb sorozatát a magyar kortárs fotográfia emblematikus alakja, Baricz Katalin.
Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Digitális szolárium

"A barna bőr divatja töretlen. A szoláriumoknak köszönhetően a napsütötte bőr télen is megőrizhető, bár a szakemberek vitatják a használatát.

Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban minden korábbinál egyszerűbben méretezzük át a képeinket, megismerkedünk egy parancssoros és egy grafikus felületű képszerkesztővel, és memóriakártyáról mentjük le a felvételeinket teljesen automatikusan.

Szoftver


Szelektív korrekciók és effektusok: ACDSee Pro 6

A tavalyi „dupla kiadást” követően az ACD Systems visszaállt a megszokott menetrendre, és kb. egy évvel a legutóbbi kiadást követően jelentette meg az ACDSee és az ACDSee Pro legújabb verzióit, amiből mi az utóbbit néztük meg közelebbről.

Mobil


Nokia Lumia 920

Kipróbáltuk, hogyan teljesít a gyakorlatban a finn gyártó második PureView-technológiás kamerás mobiltelefonja.

Fotográfia


2013 trendjei: full frame és Wi-Fi

A 2013-as év két legfontosabb trendje a full frame fényképezőgépek előretörése és a különböző vezeték nélküli csatolókkal felszerelt „connected” kamerák terjedése lehet.

Fényképezőgépek


Samsung WB100

Kedvező árú, 26-szoros zoomátfogású bridge kamerával jelentkezett a Samsung. A 16 megapixeles masina HD-videó készítésére is alkalmas.

Fényképezőgépek


Olympus PEN E-PL5

"Az Olympus PEN-sorozat tagjai közül eddig sem volt könnyű a választás, ez most az E-PL5-ös megjelenésével talán egy kicsit még bonyolultabbá

Fényképezőgépek


Nikon 1 V2

A 14 megapixeles felbontás, az elektronikus kereső, a jó fogás mellett a Nikon 1 V2 legfontosabb jellemzője a különösen gyors működés.

Fényképezőgépek


Nikon D5200

Mostani tesztalanyunk 24 megapixeles felbontással, kihajtható és elforgatható képernyővel, valamint 39 mezős AF-rendszerrel igyekszik a hobbifotósok kedvére tenni.


Fényképezőgépek


Canon EOS 6D

Kapható a Canon „belépőszintű” teljes képkockás tükörreflexes fényképezőgépe. Tesztünkben megvizsgáljuk, hogy mit tud a 6D, hogyan sikerült a gépet a 7D és az 5D Mark III közé pozicionálni.


Eszközök


Canon EF 24 mm f/2,8 IS USM

A Canon új fix gyújtótávolságú, optikai képstabilizátoros nagylátószögű objektívjei megjelentek a piacon. Közülük most a legizgalmasabbnak tűnő 24 mm-est teszteltük.


Eszközök


Pentax DA 17-70 mm f/4 SDM

Igaz, nem mostanában jelent meg a Pentax fix fényerejű alapzoomja, de paraméterei felkeltették érdeklődésünket iránta.

Eszközök


Yongnuo YN568EX rendszervaku

A kínai gyártó néhány manuális és egy rendszervaku után most egy újabb rendszervakuval jelentkezett Canon és Nikon fényképezőgépekhez.

Eszközök


Triggertrap - kioldás minden módon

Egy adapter és egy alkalmazás segítségével meglepően sok funkcióval rendelkező távvezérlővé változtathatjuk okostelefonunkat.

Portfólió


Monika Fischer és Mathias Braschler - A portré mesterei

Portrét fényképezni nem csak annyi, hogy arcokat rögzítünk. Az önmagában kevés lenne, bár technikailag, világításilag sem egyszerű. A másik fele még nehezebb, hiszen nem más, mint emberi viszonyokat fénybe vésni. Kicsit gondolatszobrászat, kicsit pszichológia és persze fotó. Szigorú szabályok meghatározta műfaj, amit csak jól szabad csinálni.


Fotográfia


Képet lopni nem szabad!

Mi a teendő, ha valakinek ellopták a fotóját? Kik foglalkoznak ma Magyarországon a szerzői jogok védelmével? Hogyan érvényesíthetjük jogos igényinket? Cikkünkben három megtörtént esetet mutatunk be.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás - Technikai finomságok és precizitás: órák és ékszerek

Kevés olyan svájci termék létezik, amely annyira ismert lenne, mint a svájci óra. Ezek a mechanikai szerkezetek technikai finomságukkal és precizitásukkal a világ legelbűvölőbb luxustermékei közé tartoznak. Az ékszerek, bár sokszor egyszerűbbnek tűnnek, mint egy óra, mégis összetett kihívás elé állítják a fotóst.Fotográfia


Csináld magad! - Háttérvetítés

Sorozatunkban folytatjuk a régi filmtrükkök ismertetését, amelyeket kis átalakítás után analóg vagy digitális fényképezőgéppel magunk is megvalósíthatunk anélkül, hogy Photoshopot használnánk.

Fotográfia


Fotográfus, nyomdász, polgár

Klösz neve olyan védjeggyé lett nálunk, mint annak idején a Kodaké vagy a Xeroxé. A könnyű, olcsó, kompakt kamerákat csak úgy kisbetűvel kodakként emlegették a múlt század elején, és ma is hallani az idősebbektől, ha fénymásolásról van szó: hogy mennek xeroxoztatni. Ha meg régi pesti fotó, akkor mindenki Klösz nevét említi, még akkor is, ha inkább Erdélyi Mór, Weinwurm Antal vagy Kozmata Ferenc képéről van szó.

Pályázat


Pályázat - Tél

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Leg, leg, leg, leg

Marastoni Jakab a legelső magyar hivatásos fényképész, a legelső fotót kiállításon bemutató művész volt. Az ő legelső üveg műtermében nyílt meg a legelső magyar fotó- és festőiskola.

Ajánló


Fotókiállítások

"A ""Mexikói bőrönd"" - Visszatértünk "" Roman Vishniac, Man Ray-portrék a National Portrait Galleryben, Lewis Baltz fotográfiái Bécsben, A digitális világ manipulált fotográfiái New Yorkban"

Ajánló


Könyvek

Szebeni András: LGT, Hámori Gábor: Égből kapott Pécs from above

Ajánló


Weboldalak

www.fabianoefner.com, www.kenhermann.dk, www.csehgabriella.hu