tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/1


Levelezés


Olvasói levelek

A műtermi fotózás margójára, Mi az oka az életlen felvételeknek?

Kortársaink


És a többi

Mindenekelőtt szögezzük le: olyan méltánytalanságban veszünk részt, mintha Lev Nyikolajevics Tolsztoj híres regényéből csupán a mozdonyt mutatnánk be, amely elé majd Karenina Anna veti magát…

Mindenféle


Európai boltokban a Sony full frame kompaktja

Snapseed képszerkesztő mobilokra

Magyar Esküvői Fotósok Társasága

Elkészült a 75 milliomodik Nikkor objektív

Kelendők a régi Leicák

Manfrotto Magic Arm

Mindenféle


13 MP-es képérzékelő mobilokba

Fototechnikai újdonság, magyar alapokról

Frissített Nikon D4

Eldobható filmes gépek az Ilfordtól

Elhunyt Bryce Bayer

Nikon- és Windows 8-kompatibilitás

Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Lokális kontraszt és HDR-hatás

A HDR-képek különös hangulatot árasztanak, a megszokott fotóhoz képest sokszor részletgazdagabbnak, élőbbnek tűnnek, nem is beszélve az árnyékokban és csúcs fényeknél megjelenő szokatlanul élénk színekről. Bizonyos határok között egy hagyományos fotón is elérhetünk hasonló hatást. Léteznek a célra előre gyártott képeffektek is, de sokkal izgalmasabb, ha magunk végezzük az átalakítást.

Tippek, trükkök


Víz alatti portré

A Photoshop segítségével nem nehéz olyan illúziót kelteni, mintha a fotónk víz alatt készült volna. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ehhez milyen trükköket kell bevetnünk.


Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban PDF-et készítünk képeinkből, a világ leghatékonyabb algoritmusaival dolgozzuk fel RAW-felvételeinket, visszaállítjuk olvashatatlan memóriakártyánk tartalmát, és katalogizáljuk fotógyűjteményünket.

Szoftver


Adobe Creative Cloud

A tavasszal bejelentett felhőalapú Creative Cloud után most itt a Creative Cloud for Teams, azaz a szolgáltatás munkacsoportoknak szóló verziója.

Mobil


Sony Xperia T

Kipróbáltuk a Sony androidos csúcsmobilját, amelyben egy 13 megapixeles szenzor rejtőzik.

Fényképezőgépek


Nikon S800c

Kipróbáltuk a Nikon különleges fényképezőgépét, amelyben a 10-szeres átfogású zoomobjektív és egy 16 megapixeles képszenzor mellett egy komplett Android-számítógép is helyet kapott.


Fényképezőgépek


Panasonic FZ200

Visszatért a kezdetekhez a Panasonic. Bridge zászlóshajójának 24-szeres átfogású objektívje fix fényerővel rendelkezik. Nagy sebességű videózás, többféle sorozatfelvétel és számos kreatív mód között válogathatunk.

Fényképezőgépek


Pentax K–5 II

Kipróbáltuk a Pentax K-5 frissített változatát, amely elődjéhez hasonlóan időjárásálló vázszerkezettel, 16 megapixeles felbontással és szenzormozgatásos képstabilizátorral rendelkezik.

Fényképezőgépek


Olympus Stylus XZ-2

"Az XZ-2 nem egy ""ráncfelvarrás"" eredménye. Az előd XZ-1-hez képest némileg új kezelőfelületet kapott, a retrókoncepcióebben a kategóriában is elkezdte hódítását."

Fényképezőgépek


Sony Alpha SLT-A77

Az SLT-család nagy népszerűségnek örvend a cserélhető objektíves fényképezőgépek piacán. Olyannyira, hogy a gyár már a full frame-es gépét is ebben a családban tudja. Most az APS-C szenzorméret profi modelljét teszteltük.


Objektívek


Sony DT 16-50 mm f/2,8 SSM

A görögországi bejelentése óta eltelt egy kis idő, de csak most sikerült hozzájutnunk a profi objektívhez. Az APS-C szenzorméretű Alpha SLT típusú fényképezőgépek legjobb alapzoomját nagy érdeklődéssel vártuk.

Eszközök


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kap cso ló dó eszközöket mutatunk be röviden, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Galéria


2012 képekben

Kétezertizenkettő, a szír forradalom, a londoni olimpia, a hurrikánok, ciklonok, az amerikai elnökválasztás és a világvége éve…Pályázat


Pályázat - Absztrakt

Az előző havi forduló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás - A tökéletes tárgyfotókhoz vezető út

A tárgyfotózás kicsit a fotós tevékenység kirakattudományának is tekinthető, ahol a perspektíva, a fénykezelés és a fényképező gép-beállítás törvényei együtt járnak a formai, valamint a színkompozíciós szabályokkal.Fotográfia


Digitális technika az orvosbiológiai mikrofotográfiában

Az alkalmazott fotográfia egy különleges területére kalauzoljuk ol vasóinkat, oda, ahol az objektív másik oldalán sejtek és szövetek állnak.Fotográfia


A magyar fotográfia emlékhelyei 4. - Egy kastély Pálhalmán

Áll egy ház az egykori Dunapentele, tegnap Sztálinváros, ma Dunaújváros mellett, amit sokan ismernek, de szinte senki nem gondol rá örömmel, ugyanis a Büntetés-végrehajtási Intézet pálhalmai parancsnoki épületéről van szó. Pedig a háznak komoly története van, megérdemelné a szépen rendben tartott kis kastély, hogy a magyar fényképészek - előzetes bejelentés után - csapatostul vándoroljanak el ide. Itt élt, itt halt meg a korai magyar fényképezés egyik legnagyobb alakja, Barkóczi Rosti Pál (1830–1874).


Fotográfia


Csináld magad! - Fotómontázs klasszikus módon

A fotózáshoz is alkalmazható filmtrükköket bemutató sorozatunkban egy klasszikus megoldást elevenítünk fel, amellyel Photoshop nélkül is látványos montázsokat készíthetünk.

Fotográfia


A jó nevű fényképész esete a híressé vált modellel

Találós kérdés: Ki volt az a (talán egyetlen) magyar férfi, akinek intim kapcsolata volt a világ legünnepeltebb filmcsillagával, Amerika szexszimbólumával?

Fotográfia


Lehet-e egy fénykép misztikus?

Hogyan lehet egy kép misztikus, és mi kell ahhoz, hogy egy másik felvétel ettől gyökeresen eltérő módon objektív legyen? A misztikus képekről most, az objektív fotográfiáról a következő lapszámunkban olvashatnak.Fotográfia


Modern stockfotózás

Újabb tanácsokkal szolgálunk a stockfotózás iránt érdeklődő olvasóinknak. Milyen témákra érdemes fókuszálnunk, mi várható 2013-ban a fotóügynökségek háza táján?


Ajánló


Fotókiállítások

Petyhüdtek, ráncosak és pucérak - Wurm-aktok Bécsben, Ansel Adams-retrospektív, Cartier-Bresson Londonban, Saul Leiter Bécsben

Ajánló


Weboldalak

www.magdabiernat.com, www.mi-ti.com, www.bbenedek.tumblr.com