tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/9


Levelezés


Olvasói levelek

A perspektíva portrézáskor, Objektívvásárlás, Mitől fakóbbak a képek?, Objektívek felbontóképessége

Mindenféle


Könnyebbé válhatna az elektronikus csatlakozó nélküli objektívek használata

Magyar siker az Astronomy Photographer of the Year versenyen

Bűnösnek vallja magát az Olympus-vezér

Adobe PS Lightroom 4.2 és CameraRAW v7.2

Samyang 85 mm Sony bajonettre

Kenko Tokina KSR-EF10 Soluis körvaku

Mindenféle


Olympus-Sony-megállapodás

Adattárolás az örökkévalóságnak

Hasselblad-Sony-együttműködés

DxO Optics Pro 7.5.5

Metz mecablitz 52 AF-1 digital

Továbblép a Lytro

Mindenféle


Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 igényeseknek

Újabb Epson Ultimicron EVF kijelző

Lenspen-utánzatok terjednek a magyar piacon

Kalapács alatt Capa Leicája

Ellopták

Galéria


Jim Naughten - Újrajátszók

Golyóálló mellény és sisak nélkül is készíthet valaki harctéri fotókat, s teheti mindezt úgy, hogy még háborúba sem kell mennie. Persze azért ennyire nem fekete és fehér, de Jim Naughtennek sikerült, hiszen az Újrajátszók című fotósorozata nem egyszerűen egy háborúba viszi el a nézőt. Több ez, egy időutazás.


Tippek, trükkök


Mentsük meg a Photo CD-ket!

Akinek régi Photo CD lemezek vannak a fiókjában, könnyen azzal szembesülhet, hogy a rajtuk tárolt képeket nem tudja megnézni vagy ma is használható formátumra konvertálni. Cikkünkben segítséget adunk a művelet elvégzéséhez.


Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban bemutatunk egy alkalmazást, amelynek segítségével a fotózott irataink kinézetét tudjuk feljavítani, emellett „vámpirizáljuk” a képeinket, feldolgozzuk RAW-formátumú fotóinkat, és előkeressük azon Photoshopfájljainkat, amelyekből csak egy réteg nevére emlékszünk.

Szoftver


RAW-feldolgozás több platformon - Corel AfterShot Pro

Régi-új ismerőst köszönthetünk a RAW-feldolgozó programok körében, a Corel AfterShot Prót. Új, hiszen ezen a néven először találkozhatunk vele, és régi, hiszen Bibble Pro néven már több mint tíz éve ismer(het)jük.Fényképezőgépek


Samsung WB150F

Nagy átfogású zoom, 24 mm-es nagylátószög és Wi-Fi-kapcsolódási lehetőség a Samsung utazókompaktjának legfőbb érdekessége.

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix DMC-LX7

A csúcskompakt kategóriában szereplő fényképezőgépek szinte mindegyike rendkívül népszerű a haladó fotósok körében. Így van ez a Panasonic LX-sorozatában megjelenő gépekkel is.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix P7700

Megszületett a harmadik generációs Nikon profi kompakt, a Coolpix P7700-as. Korszakalkotó újítást nem, de sok hasznos finomítást kapott, és az elődökhöz képest kezelése letisztultabb, gyorsabb lett.

Fényképezőgépek


Pentax K-30

Kipróbáltuk a Pentax haladó amatőröknek szánt fényképezőgépét: sok fotográfiai opció, 16 megapixeles felbontás, időjárásálló vázszerkezet megfizethető áron.


Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED

Kapható az Olympus Mikro négyharmados rendszerének harmadik nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú tagja, a sorozat 75 mm-es közepes teleobjektívje.


Kitekintő


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kap cso ló dó eszközöket mutatunk be rö vi den, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Portfólió


Doug Menuez - Heaven, Earth, Tequila

"Doug Menuez amerikai fotográfus egy francia magazinnak adott interjújában annyit mondott: ""Nem az a dolgom, hogy saját magam elhelyezzem, a képeim beszélnek. Valóban becsavarogtam a világot, úgy éreztem, Amerika szűk nekem. Volt ilyen szakasza az életemnek, bár mostanra ez megváltozott. Nem azt mondom, hogy nem fontos az utazás, de van az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, ideje

Pályázat


Pályázat - Az ősz színei

Az előző havi forduló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás 4. rész - Csendéletek

A csendélet művészete abban rejlik, hogy gondolatokat ébreszt, és azok továbbfejlődésének bizonyos szabadságot hagy. A csendéletben összekapcso- lódik a történetmesélés képessége és az alkotó lehetőségek kiak názása.Fotográfia


Külső és belső tájképek

Ha azt szeretnénk, hogy fotóinknak sajátos stílusuk, saját kifejezőerejük legyen, akkor fontos, hogy a külvilágban megtaláljuk belső érzéseink ellenpárját, mert így fogjuk tudni átütő erővel érzékeltetni ezeket az érzelmeket.Fotográfia


Csináld magad! - Résletapogatás-eljárás

Az 1968-ban készült 2001: űrodüsszeia című amerikai sci-fi filmben Stanley Kubrick rendező alkalmazta először a torzító képeffektet, a résletapogatást.

Fotográfia


Melyiket válasszam? - Fényképezőgép-rendszerek tükörrel és tükör nélkül, kicsi és nagy szenzorral

"Kétrészes cikkünkben áttekintést adunk a mai digitális fényképezőgép-rendszerekről, a hozzájuk tartozó objektívcsatlakozásokról, szenzorformátumokról.Fotográfia


Brassai és az ő magyarsága

A világhírűvé lett magyar fotográfusok szinte mindegyikénél folytak vagy folynak kutatások magyar országi gyökereik felderítése érdekében. André Kertész szinte minden itthon töltött percét ismerjük, Munkácsi Márton, Robert Capa, Moholy-Nagy László Magyarországon töltött éveiről jelentettünk már meg néhány könyvet Kolta Magdolnával közösen. Brassai sem maradhatott ki.


Fotográfia


Amerikai éjszaka

"A nap soha nem onnan süt, ahonnan kellene, mondja Murphy világítástechnikai törvénye.


Fotográfia


Unatkozó kamaszból világhírű haditudósító

Goran Tomasevic napjainkban a legelismertebb haditudósító a világon. 1969-ben született a volt Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban. A fotográfiával a nyolcvanas évek végén kezdett megismerkedni. 1991-től dolgozik hivatásos fotó riporterként. 1996 óta a Reuters hírügynökség fotóriportere. Jelenleg a Reuters Kelet-afrikai vezető fotóriportere, Kenya fővárosában, Nairobiban él. Goran Tomaseviccsel Szigeti Tamás beszélgetett Prágában a fotóriporter kiállításának megnyitóján.


Fotográfia


Budapest, Pozsony, Párizs - FOTÓ, FOTÓ, FOTÓ

A november igazi fotós hónap: fotófesztivál Budapesten és Pozsonyban, nemzetközi műkereskedelmi vásár Párizsban. A budapesti Fotóhónap immár a hetedik, a pozsonyi pedig a 22. alkalommal irányítja a figyelmet a történeti és kortárs fotográfiára. Párizsban viszont az idén is fölvonulnak a világ fotógalériái.Ajánló


Fotókiállítások

"A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Fotográfusok Háza közös kiállítása - Magyarország magyar fotográfusok lencséjén keresztül, Buda-Pesti Horizont - panorámaképek Budapestről, ""...mit tesz a fény..."" Nádas Péter fotográfiái 1959-2003, ASA 2012 fotókiállítás - Az ASA fotóstúdió végzős hallgatóinak kiállítása, Hegyi fakúsz és társai a pécsi - Természettudományi Múzeumban, Dezső Tamás: Románia - Új képek, Természetfotó-kiállítás az Alexandra könyvesház kávézójában, Lucretia - Novák Tünde kiállítása, "

Ajánló


Weboldalak

www.vanessawinship.com, www.andessner.com, www.sarkantyu.net

Ajánló


Pályázatok

389 ezer dollár összdíjazású nemzetközi fotópályázat, II. Haller Gasztro Kupa Fotópályázat, Fotóakadémiai pályázati kiírás, National Geographic fotópályázat 2012