tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/8


Levelezés


Olvasói levelek

Miért készül el egy kép?, Canon vagy Nikon?

Kortársaink


PéldaKÉPek

Ez a címe Urbán Ádám, a fiatal nemzedékhez tartozó (1976-ban született), de már komoly szakmai múltú fotográfus tervezett kiállításának, melyet a Magyar Fotográfusok Házában láthat majd a közönség…

Mindenféle


Hatásos frissítés Canon EOS 7D-hez

Nikon 1-frissítés

Apró hiba a Canon EF 40 mm f/2,8 STM objektívnél

Samyang objektívek filmezéshez is

Jobb szenzorok mobilokhoz

Canon kompaktok utazáshoz

Új EOS videokamerák

Mindenféle


Allergén anyag a Canon EOS 650D-ben

A Kodak kivonul az amatőr képalkotási szegmensből

DxO Optics Pro 7.5.4

Két új moziobjektív a Zeisstől

Fujifilm X-Pro1-frissítés

Emléktábla Kárász Juditnak

PaintShop Pro X5

Canon EF-Sony NEX adapter

Olyan, mint a DSLR

Mindenféle


Nikon 1 újdonságok - J2 új alapzoommal

Nikon kamerák minden felhasználásra

Mindenféle


Nokia Lumia 920

Az Olympus nem mond le a profi felhasználókról

Mindenféle


Nagyzoomos és cserélhető objektíves Olympusok - Ultrazoomos gépek és egy okos kompakt

Nagyzoomos és cserélhető objektíves Olympusok - Két új PEN és négy új objektív

Galéria


Matt Collishaw - Utolsó vacsora a halálsoron

"Az utolsó vacsora a köztudat szerint az, amit az elítélt kér. Mat Collishaw fotográfiái ezen legutolsó ""Utolsó vacsorát"" mutatják meg. Szó szerint festészeti igényességgel és egy szakácskönyv-illusztráció pontosságával, esztétikájával. A sorozat megrendítő dokumentuma a halálnak."

Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Őszi élénkülés

A fátyolfelhős időben készült tájképeken gyakori, hogy fakók lesznek a színek. Száraz időben is uralkodóvá válnak az élettelen színek, ami nem mindig tesz jót a képnek. Az eső vagy a lecsapódó köd viszont felélénkíti a fatörzsek és a levelek színeit, ilyenkor az élénksárgák, barnák és vörösek pazar játéka bontakozik ki a pasztellzöldek és kékek között. A színekkel sokféle módon lehet játszani, most egy egyszerű, de kicsit szokatlan módszert mutatunk be a Rétegek panel használatával.

Fotográfia


Time lapse videó - Sony Vegas Próval

Előző számunkban arról írtunk, hogyan lehet idősűrítéses videofilmet exponálni DSLRkamerával. A felvételek elkészítése azonban csak a dolog egyik fele, a munka oroszlánrészét a videó editálása jelenti.

Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban megismerkedünk egy kiváló képkonvertálóval, biztonságosan, kódolva tároljuk a fotóinkat a merevlemezen, pár kattintással eltávolítjuk a hátteret a képeinkről, és minőségromlás nélkül szerkesztjük a JPEG-formátumú fotóinkat.

Szoftver


Android-alkalmazások fotósoknak

Android operációs rendszerű telefonokra és táblagépekre egyre több olyan alkalmazás készül, amely a fotósok segítségére lehet. Ilyenekből gyűjtöttünk össze ismét néhányat.


Fényképezőgépek


Olympus Tough TG-1

12 méterig vízálló, a szokásosnál nagyobb látószögű objektívvel felszerelt fényképezőgépet próbáltunk ki, amelyhez a kategóriában elsőként előtétlencsék is csatlakoztathatók.

Fényképezőgépek


Sony DSC-RX100

Kipróbáltuk a Sony 20 megapixeles, nagy szenzoros kompaktját, amely számos manuális beállításra, nyers formátumú felvételek készítésére és akár 50 kép/s-os full HD-videózásra is lehetőséget ad.


Fényképezőgépek


Panasonic G5

Nagy felbontású, érintésérzékeny kijelzővel, villámgyors autofókusszal és fejlett videózási képességekkel a Panasonic MILC gépe a belépőszintű DSLR-ek vetélytársa lehet.

Fényképezőgépek


Nikon D600

Kipróbáltuk a Nikon új full frame szenzoros, 24 megapixeles fényképezőgépét, amely kategóriatársaihoz képest jelentősen kisebb, könnyebb és olcsóbb lett, így szélesebb rétegek számára is elérhetővé teszi a teljes kockás képkészítést.


Fényképezőgépek


Canon EOS 1D-X

Megérkezett a Canon első számú professzionális fényképezőgépe, amely ötvözi az 1Ds- és az 1Dszériák legjobb tulajdonságait.


Objektívek


Panasonic Lumix G X Vario 12-35 mm f/2,8

A Panasonic folyamatosan bővíti Mikro négyharmados gépeihez az objektívparkját. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy a kezdők és a haladók is megtalálják a nekik tetsző eszközöket. Most a profi alapzoom kategória bővült egy komoly, fényerős modellel.

Kitekintő


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kap cso ló dó eszközöket mutatunk be röviden, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Portfólió


Shiho Fukada - A csillogáson túl, egy másik világban

Gyermekmunkáról riportot készíteni a bangladesi Dakkában, a csillogó New York divatvilága és a jól jövedelmező reklámfotó után. Ez legalább annyira furcsa, mint a tokiói egyetemen szerzett angol diploma után az Egyesült Államokba utazni, és viszonylag gyorsan ismert és keresett alkalmazott fotográfussá válni, később mindezt feladva Pekingbe költözni, s a távol-keleti térség társadalmi eseményeit dokumentálni. Shiho Fukada szerint ebben semmi különös nincs, sőt, ez az út, amelyen járni kell, ezek azok az élmények, amelyek érett fotográfussá teszik az ambiciózus kezdőt.


Pályázat


Pályázat - Városi pillanatok

Az előző havi forduló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Műtermi fotózás 3. rész - Ételfotók profi módon

A fotózás egyik leghálásabb szakterülete az étel fényképezés. Szinte nincs is olyan ember, aki ne lenne fogékony a szép ételfényképekre, de az ételek fotózása nemcsak étvágyat kelt, hanem nagyon változatos is.Fotográfia


Studium és punctum

Hogyan élheti bele magát a szemlélő a fotós szándékába? Mitől válik igazán hatásossá egy kép? Ronald Barthes francia filozófus a studium és a punctum fogalmával írja le az egyszerűen csak jó és az igazán hatásos kép közötti különbséget.Fotográfia


Csináld magad! - Különleges effekt nyíláselőtéttel

Nyíláselőtét segítségével szinte tetszőleges alakra formálhatjuk fotónkon az életlen foltokat. A régi filmtrükköt fotózásnál is kitűnően alkalmazhatjuk.

Fotográfia


A magyar fényképészet egyik zarándokhelye: Szentes

Miként a társadalom minden részében, akként a fényképészek között is erős tagozódás, rétegződés jött létre a 19. század közepétől. Voltak gazdagok, voltak jómódúak, voltak épphogy megélők, és voltak a páriák, akiknek vagy jutott kenyér az asztalukra mindennap, vagy nem. Ezt lefordítva a fotótörténet nyelvére, az elmúlt másfél száz év alatt Magyarországon (ideértve a korábbi Monarchia magyar részét is) volt néhány (alig két-három tucat) olyan fényképész, akinek telt arra, hogy emeletes, csilivili műteremházat építsen városa leglátogatottabb helyén.

Fotográfia


Csillagösvény

A látványos csíkhúzós égbolt fotók elkészítésében legalább annyira fontos a meg felelő helyszín választás, mint a technikai felkészültség. Cikkünkben mindkét oldalról megvizsgáljuk a témát.


Fotográfia


Szenvedély, amiben még a rossz is jó

Beszélgetés Mészáros László természetfotóssal pályája elmúlt ötven évéről és a jövő terveiről
Fotográfia


Szállj fel magasra!

Egy robothelikopterre rögzített fényképező géppel egészen különleges nézőpontú felvételek készíthetők. Olvasóink most betekintést nyerhetnek a fotózás e különleges ágába.


Ajánló


Könyvek

Kozák Lajos fotográfiák, Patti Smith: Kölykök

Ajánló


Pályázatok

"""Krízisek és katasztrófák"", A Syngenta nemzetközi fotópályázata, A hegyek és a természet csodáinak nemzetközi fotópályázata, Nemzetközi madárfotó pályázat, Világegyetemtől a mikrokozmoszig - TIT Év Fotója - Év Fotósa 2012 pályázat"