tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/7


Levelezés


Olvasói levelek

Olajfestmények reprózása, Robert Mapplethorpe, Fujifilm S4200, Kerékpáros-miniállvány

Mindenféle


Korniss Péternek állandó kiállítása nyílt Széken

Kitüntetések fotóművészeknek

Olympus OM-D E-M5 frissítés

Funkcióbővítő szoftver Canon EOS-7D-hez

További Fujifilm filmek szűnnek meg

Sony DT 55-300 mm f/4,5-5,6 SAM

Jön az XQD 2.0?

Fujifilm FinePix F800EXR

Mindenféle


A Bazaar Klubba költözik a Kolta Galéria

Canon EOS-C300 a levegőben

Frissített objektív-adatbázis a Nikonnál

Frissítést kap a Sigma SD1

Panasonic-termékfrissítés - Lumix DMC-G5

Panasonic-termékfrissítés - Lumix G Vario 45-150 mm f/4,0-5,6 ASPH MEGA O.I.S.

Mindenféle


Minikamerákból 50 gigapixeles fényképezőgép

Megszületett a Canon első MILC fényképezőgépe

Mindenféle


Kipon Canon EF adapter

Voigtländer Color Skopar SL II 28 mm f/2,8

Leica 50 mm-es f/2-es objektív és limitált M9-P

Fejleszti a Nikon a 800 mm f/5,6 VR-t

Fotográfia


A PHOTOKINA

"Az első Photokina 1950. május 6-án nyitotta meg kapuit. A vásárt a németországi fotóeszközöket gyártó cégek szervezetének

Galéria


Steve McCurry - A portré és a valóság

A világ leghíresebb zöld szempárját köszönhetjük neki, és a National Geographic magazin 116 éves történetének legismertebb fényképét. A háborúkat megjárt fotóriporter egyszer hónapokra eltűnt Afganisztánban. A családja és kollégái már halottnak hitték, akkor zajlott ugyanis az afgán–szovjet háború legvéresebb szakasza. Végül sértetlenül előkerült, nem is akármilyen képekkel.

Fotográfia


World Press Photo

A világ legjelentősebb utazó fényképtárlata, a World Press Photo idén is látható lesz Budapesten, szeptember 28-tól, a Néprajzi Múzeumban.


Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Az ég kékje

Nem szenvedett hiányt ragyogóan kék égben, aki az Égei-tenger vagy az Adria partjára ment nyaralni, de még New Yorkban is szebb eget lehet fotózni, mint Közép-Európa reménytelenül forró nyári napjain. Egyre gyakrabban kell szembesülnünk a száraz légköri homály jelenségével. Erőteljes kompozícióval lehet a sivár eget ellensúlyozni, de sokat dob a képen az is, ha egy kicsit kékebbé tesszük az eget.

Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Hatásos felhők fekete-fehérben

Sok fotó jobban mutat fekete-fehérben, mint eredeti színes formájában. Az egyszerű átalakítás azonban szinte minden esetben fakó, jellegtelen szürkeárnyalatos képeket eredményez, így érdemesebb a klasszikus fekete-fehér fotográfia eszköztárának modern változatához fordulni.

Tippek, trükkök


CD-borító készítése

Megmutatjuk, hogyan lehet egy egyszerű stúdiófotóból látványos, akár CD-borítónak is használható képet készíteni a Photoshop segítségével

Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban megmutatjuk, miként tudunk ingyenes alkalmazással RAW-képeket importálni és a memóriakártyáink tartalmát biztonságosan törölni. Emellett meg is merkedünk egy profi zajszűrővel és egy egyszerű csoportos képfeldolgozó alkalmazással is.

Szoftver


NIK HDR Efex Pro 2

A NIK egyszerű, de hatékony eszközt kínál a hatásos vagy épp a természethű HDR-fotók feldolgozásához.

Fényképezőgépek


Sony Alpha NEX-7

Majdnem egy teljes év telt el a NEX-7 bejelentésétől a megjelenéséig. A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép tavaly augusztusban még csúcstartó volt néhány tulajdonságát tekintve, mára ez az előnye némileg redukálódott.

Fényképezőgépek


Canon EOS 650D

Full HD-videó folyamatos autofókusszal, sztereó hanggal, érintésérzékeny, kihajtható 3 colos LCD és 5 kép/s-os sorozatfelvétel. Ezek a most megjelent EOS 650D legjobb tulajdonságai.

Fényképezőgépek


Canon Powershot S100

Kipróbáltunk egy kicsi, de nagy tudású kompakt fényképezőgépet, amely leginkább alacsony zaj szintjeivel emelkedik ki a hasonló gépek mezőnyéből.

Objektívek


Panasonic Lumix Leica DG Macro-Elmarit 45 mm f/2,8

A Panasonic ekvivalens 90 mm-es gyújtótávolságú makroobjektívje 1:1-es leképezési arányt és nagy, f/2,8-as fényerőt kínál a Mikro 4/3-os rendszerű fényképezőgépek használóinak.

Mobil


Nokia 808 PureView

Kipróbáltuk a világ jelenleg kapható legnagyobb felbontású kamerás mobilját, amelybe 41 megapixeles képérzékelőt építettek.

Portfólió


Tim Mantoani - Mutasd a fotód, megtudom, ki vagy

A San Diegóban élő fotós, Tim Mantoani lencsevégre kapta a legismertebb, leghíresebb, egykor a világot bejáró fényképek készítőit, akik felkavaró társadalmi, közéleti pillanatokat örökítettek meg.

Pályázat


Pályázat - A vakáció és a víz

Az előző havi forduló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Backfocus és Frontfocus: Diagnózis és terápia 2. rész

Cikkünk második részében közelebbről is szemügyre vesszük a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél fellépő AF-pontatlanság jelenségét, és tippeket adunk a beállításhoz és egy gyors teszt elvégzéséhez is.


Fotográfia


Műtermi fotózás 2. rész - A perspektíva

Új sorozatunk második részében a perspektívával foglalkozunk, és szemléletes világítási példák segítségével mutatjuk be, hogyan kell a legkülönfélébb tárgyakról professzionális műtermi felvételeket készíteni.Fotográfia


Kerüljük a sablonokat!

Akik eddig még nem foglalkoztak komolyabban a fotózással, többnyire attól is boldogok, ha egy látványos naplementét, a gyermekeiket, esetleg egy szép színes virágot látnak viszont frissen készült képeiken. Akik viszont már régóta és mélyrehatóan foglalkoznak a fotózással, már nem érik be ennyivel.Fotográfia


Idősűrítés fényképezőgéppel

Amióta a digitális fényképező gépek meghódították a világot, és széles tömegeket tettek a fotózás rajongóivá, időről időre divathullámok söpörnek végig az interneten a fotózás területén is. Most a time lapse, azaz a lassú folyamatok lefotózása, illetve felgyorsított visszajátszása a sláger.


Fotográfia


Szalay Zoltán képek és történetek

Igazi kihívás néhány képet kiragadni egy fotós több mint ötven évet felölelő életművéből úgy, hogy az alkotó kedvenc fotográfiái mellett olyanok is elférjenek, amelyek technikailag nem annyira bravúrosak, mégis értékesek, mert egy adott kor, esemény talán egyedüli lenyomatai. Szalay Zoltánnal, a Magyar Sajtófotó-kiállítás rendezőjével válogattunk emlékezetes képeiből, fel elevenítve keletkezésük vicces, megható vagy éppen küzdelmes történetét.

Fotográfia


Egy másodpercnyi

A fotográfia táncpedagógiában történő felhasználásának lehetőségét vizsgáló kísérletbe kezdett nemrégiben Gaál Mariann koreográfus, táncpedagógus, táncfilmrendező és Kecskeméti Dávid fotográfus. Hol tartanak, mire jutottak és milyen irányban látják továbbvihetőnek a munkát?


Fotográfia


Megismételt pillanat

"Veress Ferenc 1862-ben, az Ország Tükre hasábjain ezt írta: ""Nagy szolgálatot tehetne a hazai fényképészet a hazai történelemnek, úgy, ha minden olyan régiségeket, várakat, ó kastélyokat, templomromokat, barlangokat stb., amíg még fenn vannak, de csak egy évtized múlva is eltűnhetnek, fényképészetileg levenne és a jövő kornak hátrahagyná."""

Ajánló


Nemzetközi fotóworkshop-kitekintő

JOE MCNALLY, STEVE MCCURRY, ART WOLFE, TOM MACKIE, NATIONAL GEOGRAPHIC

Ajánló


Weboldalak

www.richardmosse.com, www.philippebeling.com, www.martonperlaki.com

Ajánló


Fotókiállítások

"Aj Vej-vej az Ernst Múzeumban, Glázer Attila - Ádám és Éva?, Casa mare - Frank Gaudlitz, ALBERTINA, A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó ház őszi programjai: Nadja MASSUN - Alice Zapata országában, Vivian Maier

Ajánló


Könyvek

Szelényi Károly: Színek, Corey Barker: Photoshop mágikus trükkök tervezőknek

Ajánló


Pályázatok

Közös jövőalkotás: Jövő-Kép címmel hirdet fenntarthatósági fotópályázatot a Telekom, Az év építészeti fotója, Természetfotósoknak: Natura 2000 fotópályázat, Bayer Klímavédelmi Fotópályázat 2012, XVIII. ALFÖLDI FOTÓSZALON, fotópályázat