tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/4


Levelezés


Olvasói levelek

Digitális utómunka, Diavetítő program, Leképezési arány, Fényképezőgép-vásárlás, Kérdések

Mindenféle


A Facebook felvásárolta az Instagramot

Androidos fényképezőgépek jönnek?

Canon EOS-1D C - profi filmeseknek

DxO Optics Pro v7.2.2

Késve érkezik a Canon EOS-1D X

Piacon a Tamron SP 24-70 mm F2,8 Di VC

Videós objektívek a Zeisstől

Mindenféle


Adobe Camera RAW 3.1

Adobe Lightroom-frissítés

Canon EOS 60Da - csak csillagászoknak

Fujifilm X100 firmware

Külső vaku Fujifilm gépekhez

Olympus-frissítés az E-5és a PEN-modellekhez

Pentax 25 mm f/4 645-ös gépekhez

Probléma a Canon EOS 5D Mark III-mal

Sony SLT A77 és A65 firmware

Mindenféle


Csődközelben a Fotóművész szövetség

Elhunyt Koncz Zsuzsa fotóriporter

Légi fotós és reprodukciós PhaseOne kamerák

Limitált Leica M9-P

Toshiba Exceria kártyák

TIPA


TIPA-díjak 2012

A TIPA (Technical Image Press Association) egy európai független szervezet, amely a meghatározó fotós szaklapokat tömöríti. Minden évben díjakkal jutalmazza a legjobb fényképezőgépeket és a képalkotáshoz kapcsolódó termékeket. Összesen harminc, fotózással és képalkotással foglalkozó újság szerkesztői szavazással döntöttek az elmúlt tizenkét hónap legjobb képalkotó eszközeiről. A díjnyertes termékek forgalmazói ünnepélyes keretek között vehetik át az elismerést jelző szobrot, és termékeiken feltüntethetik a TIPA logóját. 2007-től a Digitális Fotó Magazin a szervezet magyarországi tagja.




Galéria


Hugh Turvey - Nagy sebességű fotográfia

Gyorsabban, erősebben, magasabbra! Talán ismerős, de ha esetleg mégsem, akkor segítünk: az olimpiai mozgalom mottójáról van szó. Ha olimpia, akkor pedig elsősorban sport.




Szoftver


Cinemagraph - fotók mozgó alkatrészekkel

A tavalyi év egyik nagy slágere a cinemagraph névre keresztelt technika volt, amelyet egy réges-régi formátumot újrafelfedező, kísérletező kedvű grafikusnak és egy újdonságokra fogékony divatfotósnak köszönhetünk.


Szoftver


Photoshop CS6

Márciusban jelentette be az Adobe a Photoshop CS6 nyilvános béta-változatát. A 22 éves szoftver történelmében ez a 13. változat - innen is kapta a béta változat a Babona (Superstition) kódnevet -, de vajon szerencsét hoz-e majd az új verzió?


Szoftver


Szoftverkoktél

Hogyan daraboljuk fel képeinket weboldalunkon, hogy nehezebben lehessen azt lementeni? Miként tudunk fényképeinkből vektorgrafikát készíteni? Ezekre és más kérdésekre is választ adunk e havi Szoftverkoktél összeállításunkban.

Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - A képek prezentálása

A Photoshop nemcsak fotóink szerkesztéséhez, javításához nyújt segítséget, hanem ahhoz is, hogy ezeket a képeket mások számára is bemutathatóvá tegyük.



Tippek, trükkök


Vakus repró szoftveres korrekcióval

Gyakran adódik olyan feladat, amelyben valamilyen iratot vagy könyvet kell lefotózni. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet olcsó eszközökkel is használható reprodukciókat készíteni.


Fényképezőgépek


Samsung MV800

Dizájnos ultrakompakt, 26 mm-es nagylátószöggel. 180 fokban kihajtható keresőjével egyszerű az önarckép készítése.

Fényképezőgépek


Három vízálló kamera

Kipróbáltunk és összehasonlítottunk három 10-12 méterig vízálló, strapabíró fényképezőgépet. Nemcsak búvárkodáshoz, hanem tengerparti nyaraláshoz vagy extrém sportokhoz is ajánlhatók.



Eszközök


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kapcsolódó eszközöket mutatunk be röviden, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Objektívek


Panasonic Lumix Vario 14-42 mm f/3,5-5,6 Power O.I.S.

A fejlesztők legfontosabb célkitűzése a Mikro négyharmados rendszer megalkotásakor a méret- és súlycsökkentés volt. A Panasonicnak a vázak után most sikerült ezt a legújabb alapzoomjánál úgy elérnie, hogy a képminőség még javult is az elődökhöz képest.

Objektívek


Nikon AF-S Nikkor 300 mm f/2,8G ED VR II

Elkészült a Nikon nagy fényerejű 300 mm-es teleobjektívjének frissített változata. Az új 300-as VR II-es képstabilizációs rendszert és a lencsékre a Nikon legújabb tükröződést csökkentő bevonatát kapta.

Objektívek


Walimex/Samyang 24 mm f/1,4 ED AS UMC

A koreai gyártó újabb fix gyújtótávolságú manuális objektívvel rukkolt elő. A 24 mm-es nagy fényerejű Samyang teljesen manuális beállítású, full frame-es, APS-C és négyharmados szenzorméretű fényképezőgépekhez készül.

Összehasonlítás


Objektívek adatai

Rovatunkban objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.

Portfólió


Mark Laita - Néha bizony kígyókkal

Néha bizony kígyókkal álmodunk. Van, hogy képzelgünk velük, félünk tőlük, és persze sokszor undorodunk. Félelmünk pont annyira megfoghatatlan, mint maga a félelem tárgya. Pedig a kígyók állítólag szépek és szerethetőek is. Mark Laita amerikai fotográfus képei ezt a szépséget próbálják megragadni.






Pályázat


Pályázat - Panoráma

Az előző havi forduló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Az autofókusz-rendszerek működése 4. - Működési módok, hibrid megoldások

Cikksorozatunk befejező részében az AF-rendszerek működési módjaival, köztük a Live View-val foglalkozunk röviden, valamint bemutatjuk a legújabb fejlesztésű hibrid AF-megoldásokat.


Fotográfia


A legnagyobb magyar fényképgyűjtemény - az MTVA fotóarchívuma

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Fotóarchívuma nemrég újabb egymilliónyi képkockával gyarapodott, ugyanis a Magyar Televízió fotóarchívumát is a gyűjteményhez csatolták. A kollekció meghatározó eleme a 13 millió negatívos egykori MTI Fotóarchívum.



Fotográfia


Éjszakai fényképezés

Az éjszakai digitális fényképezés nagy kihívások elé állítja a fotóst, hiszen olyan problémákkal szembesül, amelyek az analóg fényképezésnél nem merülnek fel, cserébe azonban a digitális technikának előnyei is vannak az analóghoz képest.




Fotográfia


Hogy kezeljük vakuinkat?

Hogyan kezeljük és védjük a vakuinkat ahhoz, hogy ne menjenek idő előtt tönkre? A szakértő választ ad erre a kérdésre.


Ajánló


Fotókiállítások

Exkluzív fotókiállítás Örkény Istvánról a Cultiris Galériában, Az év fotóriportere Hajdú D. András kiállítása, Akire Andy Warhol is büszke lenne, Polaroid 65 - fotókiállítás Kecskeméten, Helmut Newton pikáns életműkiállítása Párizsban a Grand Palais-ban, Head 2 Head - A politika és az imázsfotó kapcsolata, Cindy Sherman kiállítása

Ajánló


Weboldalak

www.danapopa.com, www.turay.hu, www.ilseleenders.nl

Ajánló


Pályázatok

Negyedik nemzetközi „Milvus” Természetfotó-pályázat, Esküvői pillanat - fotópályázat, Ezerarcú kór - SM-betegek ezer arca, Könyv, olvasás és természet Fotópályázat 2012, Lépj közelebb! Fotó- és videópályázat