tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/3


Levelezés


Olvasói levelek

Nikon D800 DX-es objektívvel, Fakó színek a weboldalakon, Életlen felvételek

Kortársaink


Ruha nélkül

Manapság a banánízű óvszerek korában (hogy mást ne is említsek), amikor a televízió képernyőjén, az újságokban, sőt, gyakran még az utcán is láthatunk hiányos öltözetű nőket, nehéz elképzelni, mi élteti az aktfotográfiát.

Mindenféle


Adobe Photoshop Lightroom 4

DxO Filmpack v3.2

Három Kodak filmnek is vége

Sony IMX118: jönnek a 18 megapixeles kompaktok

Túlélő kamera a Sonytól

Új SLRMagic termékek

Mindenféle


Canon EOS-5D Mark III

Díjak, kitüntetések fotóművészeknek

Firmware-frissítést kapott a Sigma SD1

Új ügyvezető igazgató a Canon Hungária élén

Mindenféle


20x-os zoom és GPS kis méretben

41 megapixeles mobil: Nokia 808

Áprilistól lesz kapható az Olympus OM-D E-5

Börtönben a volt Olympus-elnök

Magyar fotósok a Sony World Photography Awards döntőjében

QXD memóriakártyák a Sonytól

Galéria


Roy Jacobson - Feketén & fehéren

Egy borotválás lesz, egy igazítás, és néhány kocka fekete-fehérben. Elképzelt párbeszéd ez, de Roy Jacobson montanai fotográfus felvételeit látva kicsit sem valószerűtlen. Miért is lenne az, hiszen a könnyen és mindenki számára olcsón beszerezhető digitális technika ellenére azért a hagyomány itt máig hagyomány.


Tippek, trükkök


Fogfehérítés Photoshopban, kezdőknek

A fogfehérítés népszerűségéhez kétség sem fér, pláne, ha egyszerűen, gyorsan és költségmentesen végrehajtható egy képszerkesztő programban.

Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - Görbék használata

Tanfolyamunk e havi fejezetében a görbékről lesz szó, amelyek sok mindenben eltérnek az eddig megismert Photoshop-funkcióktól. Bár a görbék megrajzolásának technikája elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnhet, ezt is meg kell tanulnunk, ha profi munkát szeretnénk végezni.Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban indexképet készítünk felvételeinkből, módosítjuk a képeink metaadatait, kaleidoszkópot nézegetünk zenére, és minden információt előbányászunk JPEG-formátumú állományaink legmélyebb bugyraiból.

Szoftver


Diavetítések még több effektussal: ProShow Gold 5

Teljesen megújult felhasználói felület, GPU-alapú gyorsítás, a rétegek térbeli dönthetősége, még több kimeneti formátum, közel száz új diastílus és áttűnés - összesen mintegy 300 újdonság található a Photodex diavetítés-készítő programjában, a ProShow Gold 5-ben.Fényképezőgépek


Leica V-Lux 3

Szerkesztőségünkben járt a Leica 12 megapixeles, 24-szeres zoomátfogással rendelkező bridge kamerája.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-GX1

A GX1 tavaly novemberi bejelentése óta már majdnem eltelt fél év, de emlékszünk, hogy a hír hallatán nem tudtuk hová sorolni a modellt, hiszen a Panasonic átstrukturálta termékpalettáját.

Fényképezőgépek


Nikon D800

A Nikonnál mertek nagyot álmodni, és elkészítették a kategória legnagyobb felbontású, 36,3 megapixeles digitális tükörreflexes fényképezőgépét.


Fényképezőgépek


Nikon D4

Kipróbáltuk a Nikon új professzionális fényképezőgépét, amely fotók mellett adásminőségű HD-videók készítésére is alkalmas.


Eszközök


Vanguard BBH-200 gömbfej

A Vanguard kínálatából ezúttal egy professzionális felhasználásra szánt, 20 kilogrammig terhelhető gömbfejet próbáltunk ki.

Objektívek


Olympus Mikro FourThirds (MTF) objektívek

Az Olympus egymás után jelenteti meg MILC gépekhez Mikro négyharmados objektívjeit. Most egy új alapzoom és két fix gyújtótávolságú objektív került a piacra, amelyeket megkaptunk tesztelésre.


Összehasonlítás


Objektívek adatai

Rovatunkban objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.

Portfólió


Csodás miniatűrök univerzuma

Ha a mikroszkópos fotográfia mint fogalom valahol felmerül egy beszélgetés során, szinte mindenki az orvosi laborok szövettani képeire gondol, pedig ennél sokkal többről van szó. A teljes univerzumról, amely pedig lefényképezhető. Erről próbál meggyőzni mindenkit az évente kiírásra kerülő Olympus Bio Scapes Digital Imaging Competition, a világ legjelentősebb mikroszkopikus fotópályázata.


Pályázat


Pályázat - Tél

Az előző havi forduló képeiből.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Az autofókusz-rendszerek működése 3. - A fázisdetektor a gyakorlatban

Cikksorozatunk harmadik részében a fázisdetektoros AF-rendszerek gyakorlati meg valósításával és a felmerülő problémák, hibák további tárgyalásával foglalkozunk. Keretes írásunkban a fázis detektor elvi működésének vázlatos matematikai hátterét is bemutatjuk.


Fotográfia


Előzzük meg az adatvesztést!

Cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy milyen megoldásokkal biztosíthatjuk be digitális képeinket adatvesztés ellen. Olcsó és drágább, valamint otthoni, illetve professzionális megoldásokat is bemutatunk.


Fotográfia


Tükröződések

Cikkünkben Fazekas István professzionális fotográfus mutatja be két, tükröződéssel készült felvételének műhelytitkait.

Fotográfia


Fényképek kőbe vésve

A fotográfia feltalálása után festők és szobrászművészek gyakran fordultak a fényképhez mint munkájukat segítő eszközhöz. Arra azonban igen kevés példát tudunk, hogy maga a fotó ihlette volna meg úgy a szobrászt, hogy a kétdimenziós kép hű másolatát faragja meg.


Fotográfia


Védjük meg a felszerelésünket!

Mit tegyünk, hogy felszerelésünk ne menjen idő előtt tönkre? Hogyan védhetjük meg fényképezőgépünket és objektívjeinket a környezeti behatásoktól? Megkérdeztük a szakértőt.Fotográfia


Az árnyalatterjedelem

A fényképezés egyik legnagyobb problémája a dinamikatartomány optimalizálása. Ennek a szép, de nehéz feladatnak szám talan konkrét meg oldása lehet, de az előnyök mellett mindegyiknek van hátránya is. Hogy melyiket válasszuk, azt a téma fotográfiai tulajdonságai alapján dönthetjük el.


Fotográfia


Fotográfiai emlékhelyek 2. - Koller Károly cs. és kir. udvari fényképész műterme

A Digitális Fotó Magazin előző évi utolsó számában arra vállalkoztunk, hogy a magyar fényképészet nagyszámú kitűnőségének állított csekély számú emléket, úgymint szobrokat, emléktáblákat, síremlékeket, jeles épületeket szépen, akkurátusan sorra vegyük s bemutassuk.


Ajánló


Weboldalak

www.tamas-dezso.com, www.bujnovszky.com, www.oliviamalone.com, www.sarahwilmer.com

Ajánló


Könyvek

Szász János: Fehér és fekete, Horváth Dávid - Ted Hughes: Prométheusz a sziklán

Ajánló


Pályázatok

II. Naptárfotó-pályázat a Naptárshop szervezésében, Csokoládé-fotópályázat, The Epson International Pano Awards 2012, Vienna International Photo Awards 2012, The People and Planet nemzetközi fotópályázat