tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/2


Levelezés


Olvasói levelek

Adatmentés, Fujifilm Finepix S4000, Gépvásárlás előtt, Elektronikus keresők a hidegben, Képméretek

Kortársaink


Vörös kanapé

A múlt század ötvenes éveiből őrzöm az anekdotát, aminek még valóságalapja is lehetett. A megbecsült, állami megrendelésekkel elhalmozott festőművészt hivatalosságok keresik fel a műtermében.

Mindenféle


180 mm-es f/2,8-as Sigma makro

Adobe-frissítés régebbi verziókról is

Jobb szenzorok telefonokhoz

Konverziós lencsék Mikro 4/3-os objektívekhez

Mikro 4/3: új csatlakozók

SD kártyák Wi-Fi-vel

Sigma objektívek tükör nélküli gépekhez

Új Sigma-modellek Foveon szenzorral

Mindenféle


A Kodak felhagy a digitális kamerák gyártásával

A Ricoh átveszi a Pentax irányítását

Felújított 11-16 mm-es Tokina

Fujifilm X10 - frissítés

Nagy szenzoros kompakt a Canontól

Ricoh 24-85 mm-es modul GXR-hez

Tükörobjektív Mikro 4/3-os kamerákhoz

Mindenféle


130 ezer eurós kártérítés egy szék fotója miatt

Canon objektív Sony gépekre

Egy kiállítás hozadéka…

Frissített Canon objektívek

Olympus-frissítések

Galéria


Jürgen Escher - Az éhező Észak-Korea

A világ egyik legkeményebb diktatúrájába külföldi újságíró csak nagyon szigorú ellenőrzés mellett teheti be a lábát, és fotókat is csak a hivatalos szervek és a Kedves Vezető által megfelelőnek tartott helyeken lehet készíteni.


Tippek, trükkök


Programozzunk Photoshopot!

A programozás manapság valami olyan dolog, mint az írás tudománya Kézai Simon korában. Kevesen művelik, és ők is különös, a közember számára érthetetlen nyelveken. Most felfedjük a titkot: a Photoshopot is lehet programozni, és egyáltalán nem ördöngösség...


Tippek, trükkök


Arcfestés Photoshoppal

Az arcfestés ősidők óta alkalmazott technika, számos kultúrában megtaláljuk. Szolgált ez varázslásra, az ellenség riogatására, törzsi hovatartozás kifejezésére, rangjelzésre vagy éppenséggel csupán szórakozásra. Európában a hatvanas évek hippi mozgalmai terjesztették el, manapság nálunk főként a gyermekek körében hódít. Akinek van kedve ilyesmivel szórakozni, a Photoshop ecsetjeivel is kidekorálhatja ismerősei képmását.

Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - A Photoshop szűrői

Ebben a fejezetben a program szűrőiről lesz szó, amelyek nemcsak mozaikká vagy krétarajzzá alakíthatják a fotóinkat, hanem még a retusálásban is a segítségünkre lehetnek.Szoftver


Szoftverkoktél

Ebben a hónapban megismerkedünk egy ingyenes képkezelővel, amely támogatja a Photoshop külső szűrőit, feliratokat helyezünk el a képeinken, csupán néhány kattintással retusáljuk a portréinkat, és emellett a felvételeink komponálásához az aranymetszés szabályait használjuk fel.

Szoftver


Képkezelő szoftverek

Aki csak egy kicsit is szeret fényképezni, az előbb-utóbb szembesül azzal, hogy fotógyűjteménye kezelhetetlen méretűvé duzzad. Ezen segíthetnek a különféle képkatalogizáló szoftverek, amelyek közül most a hobbifotósoknak szánt változatokat hasonlítottuk össze.Fényképezőgépek


Samsung WB210

Érintőképernyős utazókompaktjával az okostelefonokat kedvelő felhasználókat célozza meg a Samsung.

Fényképezőgépek


Olympus SH-21

Kipróbáltuk az Olympus 16 megapixeles, nagy átfogású zoomobjektívvel épített full HD-videós fényképezőgépét.

Fényképezőgépek


Sony Alpha SLT-A65

A Sony már korábban bejelentette, hogy ezentúl - legalábbis APS-C méretben - a hagyományos tükörreflexes kategóriában nem képviselteti magát, csak tükör nélküli és fix tükörrel szerelt gépeket fog piacra dobni.


Eszközök


Made in China

Egyre többen kérdezik tőlünk, hogy érdemes-e kínai fotós kiegészítőket, tartozékokat vásárolni. Érdemes ezeket megvenni? Mennyire kockázatos az interneten rendelni? Mennyi vámot kell fizetni? Másolat vagy hamisítvány? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre, és közelebbről is megnézünk néhány kínai terméket.


Objektívek


Nikon AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8G, és AFS NIKKOR 85 mm f/1,8G

A D800-as beharangozásaként megjelent a közelmúltban két Nikkor objektív FX-formátumhoz. Az olcsóbb kategóriába tartozó fix gyújtótávolságú eszközök profi testvéreikhez hasonló optikai teljesítményt tesznek elérhetővé mindkét szenzorméreten.


Összehasonlítás


Objektívek adatai

Rovatunkban objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.

Portfólió


MAGYAR SAJTÓFOTÓ 2011

Válogatás a 2011-es év legjobb hazai és a nemzetközi World Press Photo pályázat díjazott képeiből


Pályázat


Pályázat - Monokróm

Az előző havi forduló képeiből.Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Az autofókusz-rendszerek működése 2. - A fázisdetektoros AF

Az autofókusz-rendszerek működését bemutató cikksorozatunk második részében a fázis detekto ros rendszer működését ismertetjük. Kitérünk az alapelv bemutatása mellett a rendszer működéséből eredő sajátosságokra is.


Fotográfia


Rendszervakuk fejlődése

Rendszervakunak azokat a villanókészülékeket nevezzük, amelyeknek az általuk kibocsátott fény mennyiségét a fényképezőgépbe épített fénymérőrendszer méri és szabályozza.


Fotográfia


Szathmári Pap Károly fotóiról egy kevéske

Kiről is lesz itt most szó a továbbiakban? Románia első és máig legjelentősebb művészfényképezőjéről, aki ötvenéves munkás sága során négy román uralkodót (Gheorghe Bibescu, Barbu Stirbei, Ale xand ru Ioan Cuza, I. Károly) szolgált rajzoló és fényképező tehetségével. Fogadta őt Fe renc József, a francia király, III. Napóleon, Viktória angol királynő, a svéd királyné. Neve számtalan korabeli kiadványban felbukkant Bukarestben, Erdélyben, Pesten, Bécsben, Párizsban, Londonban, Né met országban. Az első fotóriporterek egyike, a krími háborúban Roger Fentonnál ko rábban fényképezett. Akvarellista és fo lyó irat-alapító, nyomdász, díszlettervező, litográfus. A román közönség érdeklődését a tájak, a hétköznapi emberek, a parasztok arca iránt Szathmári ébresztette fel akvarelljeivel és fényképeivel.


Fotográfia


Eve Arnold halálára

Ez év januárjában, 99 éves korában meghalt Eve Arnold fotográfus, aki 1951-től dolgozott a többek közt Robert Capa és Henri Cartier-Bresson által alapított Magnum fotóügynökségnek, s amelynek 1957-től teljes jogú tagja is lett…

Fotográfia


Lehet-e a fénykép műtárgy?

Miért ne, kérdezhetnénk vissza teljes joggal. Hiszen mi a műtárgy? Amit annak tekintenek. Amit a múzeumok és a műgyűjtők akként kezelnek.

Fotográfia


A láthatatlan madárfotós

Az elmúlt év végén, ünnepi műsorban sugározta a Spektrum televízió azt a természetfilm-sorozatot, amelynek Máté Bence, a legsikeresebb magyar természetfotós volt a főszereplője.

Ajánló


Weboldalak

shelby-lee-adams.blogspot.com, www.mackenziestroh.com, barakonyi.com, www.fejergabor.hu

Ajánló


Könyvek

Eyewitness, Végel Dániel: Párizs, Horváth Péter: Alkony zóna, Kiss Tanne István: Rozsdazóna

Ajánló


Figyelmébe ajánljuk (könyvek)

Fejér Gábor: SkyCourt, Nagygyörgy Sándor Mártély, Pólya Zoltán: Opusz posztumum, 12 hónap legjobb képei

Ajánló


Fotókiállítások

Maurer Dóra kiállítása Kecskeméten, EZ ÁLLAT - A Faur Zsófi Galéria és a Panel contemporary közös kiállítása, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Szabó Judit - Csendes igézet, Duna mentén, David LaChapelle ismét giccsbombával támad - érdekességek a tengerentúlról, Andy Warhol sosem látott polaroidjai, Szergej Sesztakov kiállítása Vezetés a jövőbe - Stop # 1: Csernobil, Hiúság Divat / F. C. Gundlach gyűjteményéből

Ajánló


Pályázatok

Világ madarászai, fotózzatok! - HBW World Bird Photo Contest, Nikon Small World 2012, Egymásra lépni tilos! - Alkotói pályázat 2012, European Wildlife Photographer of the Year 2012, Ágens digitális fotópályázat