tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/10


Levelezés


Olvasói levelek

Videózás fényképezőgéppel, Milyen gépet ajánlanának egy festőművésznek?, Melyik könyvből tanuljuk a fotózást? 48 bites RAW, Baj van a felvételeim élességével

Kortársaink


Károly, igaz ez?

Nehéz beletörődni. Az ember csökönyös, oktalan fajta. Tudja, nagy a baj, mégis reménykedik a végtelenségig, csodákban hisz, lehetetlenben bízik: az a tüdő, gondolja reménykedve, ami ötvenhat éve egyre inkább keseríti az életét, hátha kitart még, hátha...

Mindenféle


Metabones Canon-NEX adapter autofókusszal

Nyílt forráskódú kamera

DxO Optics Pro 8.0.1

Phase One Capture One Pro 7

Új Nikon 1 objektívek jönnek

Két új Canon objektív

HDR Express 2

LumiQuest FXtra szűrők kisvakuhoz

Mindenféle


Apple RAW-frissítések

Sony-frissítések

Fujifilm X-E1- és X-PRO1-frissítés

Boltokban az új Tamron objektívek

Nikon Coolpix S800c-frissítés

Nikon D5200

Nikon 70-200 mm f/4G

Elhunyt Hemző Károly fotográfus

Galéria


2012 legizgalmasabb természetfotói

Immár negyvennyolcadik alkalommal rendezte meg a BBC és az angol Természettudományi Múzeum az Év Természtfotósa pályázatot. A megmérettetésen a profi fotográfusokon kívül számos amatőr is részt vett.Galéria


Természetfotózás - ÚJ UTAKON

"Bár 2012-ben rekordszámú pályázó (315) nevezett 3401 fotóval a GDF Suez - Az Év Természetfotósa fotópályázatra 14 kategóriában, mégsem ennek örültek a szervezők a legjobban, hanem annak, hogy megünnepelhették a pályázat huszadik születésnapját. Kevés olyan versenysorozat van világszerte, amelyik nemcsak fenntartani képes önmagát, de résztvevői által évről évre növeli jelentőségét,


Tippek, trükkök


Tippek, trükkök 1 perc alatt - Elmozdulás

Közhely, hogy a fénykép egy kimerevített pillanatot rögzít, és nem is egészen igaz. A fotográfusok korán felfedezték, hogy a történések dinamikáját számos eszközzel lehet a képen kifejezni. Ezek egyike a bemozdulás, amit nemcsak felvételi eszközökkel, hanem Photoshopban is elő lehet idézni.

Tippek, trükkök


High-key és low-key hatás Photoshoppal

High-key, illetve low-key fotókat nemcsak a fényképezéskor alkalmazott speciális világítási technika segítségével hozhatunk létre. Photoshoppal az átlagos tónus tartományú felvételekből is készíthetünk ilyen hangulatos képeket.


Tippek, trükkök


Variációk egy témára

"A karácsonyi hangulat vissza adása nem mindig könnyű, fennáll a veszély, hogy jel legtelen vagy éppen ízléstelenül csillogóvillogó


Szoftver


Bevált utat követve: Corel PaintShop Pro X5 Ultimate

A tavalyi nagy átalakulást követően a Corel fejlesztői kisebb lépésekkel haladtak tovább a fejlesztésben, inkább a meglévő funkciók bővítésére, finomítására helyezték a hangsúlyt. Persze azért ezúttal is akad jó pár érdekesség a program újdonságai között.

Szoftver


Szoftverkoktél

Cikksorozatunk e havi részében megismerkedünk egy metaadat-kezelővel, számítógépről irányítjuk fényképezőgépünket, DNG-formátumra konvertáljuk RAWállományainkat, és bemutatunk egy egyszerű képátméretező alkalmazást.


Mobil


Apple iPhone 5

Az idei új iPhone szinte minden tekintetben, így többek között fotós és videós vonatkozásban is túlmutat elődjén. Kipróbáltuk, hogy milyen képeket lehet készíteni vele.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix S01

A Nikontól egy különlegesen kis méretű, 10 megapixeles fényképezőgépet kaptunk kipróbálásra.


Fényképezőgépek


Olympus SP-820UZ

Ismét rekordot dönt az Olympus, legújabb bridge gépe 40-szeres átfogású zoommal rendelkezik. Számos kreatív üzemmódban készíthetünk egyedi fotókat.

Fényképezőgépek


Panasonic TZ30

Szerkesztőségünkben járt a Panasonic 20-szoros átfogású zoomobjektívvel felszerelt utazókamerája, amelyből a GPS és a full HD-videofelvétel sem maradt ki.

Fényképezőgépek


Canon Powershot G15

Az új kis szenzorú Powershot gyanúsan kicsi lett, a kezelőszervek elhelyezése pedig a nagy testvértől öröklődött, nem a G12-től. Nézzük, hogy a kívülről nem látható tulajdonságok hogyan alakulnak.

Objektívek


Olympus M. Zuiko Digital ED 60 mm f/2,8 Macro

Az Olympus egymás után jelenteti meg Mikro négyharmados objektívjeit. Ezek között szép számmal vannak nagy fényerejű fixek, amelyekkel a cég próbálja elcsábítani a fotósokat a konkurenciától. Most az új 60 mm-es makroobjektívet mutatjuk be.

Vásárlás


Vásárlási tanácsadó: objektívek

Milyen objektívet vásároljak új cserélhető objektíves fényképezőgépemhez? Gyakran teszik fel a kérdést mindazok, akik tükörreflexes vagy MILC fényképezőgéppel rendelkeznek, illetve azt szeretnének vásárolni. Még nagyobb a tanácstalanság abban az esetben, amikor valaki a kompaktját cseréli DSLR-re vagy MILC-re...
Vásárlás


Ajándékötletek karácsonyra

Ötleteket adunk, hogy mivel is lehetne meglepni akár magunkat, akár fotós családtagunkat vagy ismerősünket karácsonyra.

Vásárlás


Vásárlási tanácsadó: fotós tartozékok, kellékek

Ahogyan nehéz eligazodni a több száz fényképezőgép- és objektívtípus között, úgy a számtalan kiegészítő fotós kellék is gondot okozhat a kezdő fotósoknak. Az alábbiakban néhány olyan kiegészítőt ajánlunk, amelyet tartós használatban is kipróbálhattunk.

Kitekintő


Kitekintő

Rovatunkban fotográfiai tartozékokat és kiegészítőket, valamint a fotózáshoz, illetve a képfeldolgozáshoz kap cso ló dó eszközöket mutatunk be röviden, megvizsgálva azt is, hogy azok kiknek és milyen célra ajánlhatók.

Portfólió


Döntő pillanat

Az olimpiákon és más sportversenyeken fontos a koncentráció. A jókor bevitt szúrás, találat vagy időben indított dobás olykor dobogós helyezést érhet. A döntő pillanatot kihasználó sportolók történelemmé válnak egy század másodperc alatt.
Pályázat


Pályázat - Kreatív önarckép

Az előző havi forduló képeiből.

Képértékelés


Képértékelés

"Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra


Fotográfia


Melyiket válasszam? - Cserélhető objektíves fényképezőgépek

Cikkünkben áttekintést adunk a mai digitális fényképezőgéprendszerekről, a hozzájuk tartozó objektívcsatlakozásokról, szenzor formátumokról. Megnézzük, hogy mik az előnyeik és a hátrányaik a régi és az új szisztémáknak.
Fotográfia


Műtermi fotózás - Portrék

A portréfotó valahol ott kezdődik, hogy a fotós érdeklődik az emberek iránt, és szeretne róluk többet megtudni. Az érdekes portréfelvételek kreatív töltetét az adja, hogy a fotós kíváncsi a másikra, szeretné megismerni annak személyiségét, karakterét, külsejét, meg je le né sét. Fontos tudni, hogy az érdekes nem feltétlenül szépet jelent.Fotográfia


Absztrakció a fényképezésben

A fényképészet megjelenésével kezdett leáldozni a 18-19. század naturalisztikus festészetének. A festészet az impresszionizmustól kezdve már teljesen a saját útját járta, és egyre jobban eltávolodott a naturalisztikus látásmódtól.Fotográfia


Fotós tippek karácsonyra

A karácsonyi készülődés az amatőr fotóst sem kerüli el. Hagyomány már, hogy ilyenkor lapunk hasábjain is megjelenik egy-egy témához kapcsolódó írás. Most kifejezetten a karácsonyfa fényképezésére fordítjuk a figyelmünket.

Ajánló


Fotókiállítások

FFS: Pixelszag fotókiállítás, Mégis kinek a teste ez? - A KREA Kortárs Művészeti Iskola hallgatóinak kiállítása, Korok tanúi osztrák fotográfia 1945-től napjainkig, Meztelen férfiak, Fotográfiai kísérletek

Ajánló


Pályázatok

"Erotikus Építészet - nemzetközi fotópályázat élénk fantáziájúaknak, Syngenta Fotópályázat, Share the View - nemzetközi