tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2012/1


Levelezés


Olvasói levelek

Briliáns képek, Speedlite vakuk, Adobe kérdések

Kortársaink


Belső ember

Embert fényképezni veszélyes foglalkozás. Ráadásul nehéz és küzdelmes. Veszélyes, mert nagyot lehet tévedni.

Mindenféle


Canon EOS-5D Mark II firmware-frissítés

Kodak-kiárusítás

Olympus E-PM1 és E-PL3 firmware-frissítés

Pilinszky-díj

Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye CS Nikonhoz

Tervek

Mindenféle


Az első ASUS projektor

Folytatódik a Sony NEX és SLT gépek gyártása

Fotós ünnep Londonban

Frissülnek a Nikkor 1 objektívek

Jön: XQD memóriakártya

Panasonic Lumix G PowerZoom - frissítések

Új köntöst kapnak a LensPenek

Mindenféle


120 000 dollárért kelt el egy fotópuska

SLR Magic Hyper Prime 23 mm f/1,7 E

Színes szűrők a Tokinától

Új firmware Sony Alpha SLT-A65 ésSLT-A77 modellekhez

Új Ricoh GXR modul várható

Vége a retusált képekkel való csalásoknak!

Galéria


Rania Matar - Lányok & lányszobák

"Tizenévesen milyen voltál? Kész káosz vagy pedáns? Rendetlen volt a szobád, vagy elvágólagos rendet tartottál benne? Rania Matar ""A Girl and Her Room"" című díjnyertes összeállítása képekkel szeli át a világot, és Amerikától Libanonon át a palesztin menekülttáborokig számos lány budoárjába enged bepillantást."


Tippek, trükkök


Közös többszörös - avagy képturmix PSP módra

A múlt hónapban mutattuk be a Corel PaintShop Pro X4 újdonságait, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Photo Blend névre keresztelt funkció, amellyel képrészleteket tudunk eltüntetni vagy éppen sokszorozni.


Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - Feliratok készítése

Tanfolyamunk e havi fejezetében megtanuljuk, hogy a Photoshop mely eszközeit használva helyezhetünk feliratokat fotóinkra, és a kész szöveget hogyan tehetjük egyedivé.
Szoftver


Szoftverkoktél

E havi összeállításunkban földrajzi metaadatokkal látjuk el a képeinket, kipróbáljuk a FastStone csoportos képátméretező alkalmazását, a Microsoft panorámakép készítőjét és az elsősorban zenei szoftvereiről híres MAGIX széles körű funkciókkal ellátott képszerkesztőjét.


Fényképezőgépek


Samsung NX200

A Samsung 20 megapixeles cserélhető objektíves fényképezőgépe a széles körű beállítási lehetőségeken kívül számtalan automata módot és kreatív képkészítési lehetőséget nyújt.

Fényképezőgépek


Ricoh GXR P10 28-300 mm F/3,5-5,6 VC

Érdekes rendszert fejlesztett ki a különleges fényképezőgépeiről és innovációiról híres Ricoh. Legújabb, modulrendszerű gépei közül a P10-es jelzésűt kaptuk meg tesztelésre.

Fényképezőgépek


Panasonic FZ150

Gyors autofókusz, fejlett videózási képességek, nagy zoomátfogás - ezek a Panasonic bridge újdonságának legfontosabb jellemzői. Tömörítetlen képeket is készíthetünk vele.

Fényképezőgépek


Fujifilm X10

A Fujifilm új fényképezőgépeit nyugodt szívvel a nem szokványos gépek kategóriájába lehet sorolni. Ha az X100-as a presztízsgépek közé sorolható, akkor a kis testvér, az X10-es (nem csak az ára miatt) presztízs kompakt kamerának nevezhető.


Tesztelő


Fényképezőgépek adatai

Rovatunkban a korábbi lapszámainkban tesztelt fényképezőgépek adatait és rövid értékelését olvashatják

Összehasonlítás


Objektívek adatai

Rovatunkban objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.

Portfólió


Nagyon is emberi - Portrék Jill Greenbergtől

Zokogó majom, a könnyeivel küszködő John McCain republikánus képviselő egy nem túl előnyös, de mindenképp eredeti megvilágításban az Atlantic magazin címlapján. Tematikusan különböző portrék kifejező színvilággal, elvont szürreális megközelítéssel, Jill Greenberg fotográfustól, akinek nemrég megjelent könyve is az általunk közölt majomportrékból.

Pályázat


Pályázat - Tükröződés

Az előző havi fordoló képeiből.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.Fotográfia


Mi történt tavaly, mit várhatunk 2012-ben?

"A tavalyi év a tükör nélküli fényképezőgépek diadalmenetéről szólt, és végre az egyik ""nagy"", a Nikon is felvette a kesztyűt. A Sony viszont úgy tűnik, hogy teljesen szakított a hagyományos tükörreflexesekkel."


Fotográfia


CMS mindenkinek

A Color Management néhány éve még a szakma felkent guruinak tudománya volt, sok pénzt és időt emésztett fel. Azóta csökkentek az árak, okosabbak lettek a szoftverek, senkinek nem okozhat gondot az eszközök színkalibrálása. Persze van, hogy nincs kéznél koloriméter, rögtönözni kell, ilyenkor a legprimitívebb megoldás is több a semminél.


Fotográfia


Az autofókusz-rendszerek működése 1. - A kontrasztkiértékeléses AF

Cikksorozatunkban a két legelterjedtebb automatikus élességállítási megoldás ismertetése során kitérünk az egyes rendszerek előnyeire és hátrányaira, mérési problémáikra, hibáikra is. Az első részben a kontrasztkiértékeléses AF-megoldást mutatjuk be.Fotográfia


15+1 profi tipp az éles és kontrasztos képekhez

Tökéletes kép nincs, viszont semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy törekedjünk az elkészítésére. Most sorra vesszük azokat a technikai tudnivalókat, tippeket és trükköket, amelyek az igazán jó képek készítéséhez vezetnek.
Fotográfia


Fotográfiai emlékhelyek - Festő-fotográfusok nyomai Budapesten

"""...1861-ben meghalt szeretett nőm s az erre következő esztendőben mindössze csak négy arckép megrendelésem volt. 1862-63 nagyon rossz évek lévén a mezei gazdákra, ezt a művészet is megsínylette. Ekkor látván azt, hogy fényképészeink milyen nagy haszonnal űzik a mesterséget, magam is megpróbáltam egy fényképészeti műterem fölállítását..."""


Fotográfia


Miért éppen Mayer György? (Teleki László gyilkosság)

A Nemzeti Múzeum Teleki László az Országgyűlés halottja - pesti helyszínelők, 1861 című kiállítása több szempontból is különleges bemutató. Nem csak azért, mert először idézi kiállítás történelmünk e kiváló alakját: a távolbalátó politikai gondolkodót, a római jellemű, becsületére kényes politikust, Széchenyi, Kossuth, Wesselényi és Batthyány küzdőtársát.


Ajánló


Weboldalak

www.biekedepoorter.be, www.belaborsodi.com, www.colleenplumb.com, www.photovancso.com

Ajánló


Könyvek

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve, FFS Antológia, Kincses Károly: André Kertész és Szigetbecse

Ajánló


Fotókiállítások

A Nemzetközi Kepes Társaság Központi kiállítása, A Nemzetközi Kepes Társaság Nemzetközi Fényműhelyének kiállítása, Ördögszekéren - A HATÁRON TÚL, Halász Dániel: Fogd a pénzt és fuss - fotókiállítás, Nyolcvanéves a Debreceni Fotóklub, Átlátás - A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója kiállítássorozata, Fotókiállítások az Óbudai Múzeumban, Szalai Tibor - Vincze László Fénykalligráfiák 1981, Korniss Péter egyéni kiállítása

Ajánló


Pályázatok

2012 Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year, World Press Photo Contest 2012, Nikon Small World 2012, Az Év Esküvőfotósa