tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2011/7

Digitális Fotó Magazin


2011.
XI. évfolyam 07. szám
114 oldal, Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok


Levelezés


Olvasói levelek

Megrendítő portfólió, Olcsó képfeldolgozó program, Fotós szakmák és képzések, Segítség analóg fotózáshoz, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral - Az oktatásrul

Mindenféle


Canon EF-S 55-250 mm F4-5,6 IS II

Dobogóra tör a Fujifilm

Formaterv díj a HP nyomtatóinak

Hárommilliárd felvétel a Földről

Hasselblad tulajdonosváltás

Leica M8 firmware v2.014

Mindenféle


2,3 millió dollárért kelt el Billy a Kölyök

A Ricoh megvásárolja a Pentaxot

Eizo DuraVision FDH3601

Frissült a Canon EOS-50D

Nikon koncept fényképezőgépek

Voigtlander Nokton 35 mm

Mindenféle


Az első Pentax MILC

Hamis Nikon MB-D10 markolatok

Itthon is kaphatók a Redrock Micro termékek

Kapható a stabilizátoros 105 mm-es Sigma

Megújult a DxO Optics Pro

Mindenféle


"""Jövőre egy érdekes géppel jelentkezünk"""

Frissített Casio firmware-ek

Olympus SP-810UZ

Valóra válik a turisták álma

Galéria


Allan Gill láthatatlan világa

Láthatatlan? Hiszen látjuk, itt vannak. De még mindig sokan hiszik azt, hogy a röntgensugarak elől nem lehet semmit elrejteni, hogy az így készült képek őszinteségéhez nem férhet kétség, hiszen mindig a manipulálhatatlan valóságot mutatják. Hihetjük ezt, de nem így van.

Fotopszichológia


Féltve kedvelt fotótémák - Egy fényképész életút pillanatképei

Vencsellei István Kolozsvárott, a Remenyik Zsigmond Galériában kiállított fotói (2010. november 17– 2011. január 12.) jelenleg utazó kollekcióként mutatkoznak be nézőiknek Erdély-szerte. Alább a fotós műhelyében nézek körül, bepillantván alkotói lelkületébe.Tanuljunk!


Photoshop tanfolyam kezdőknek - Kijelölésés maszkolás

Ebben a fejezetben a különböző kijelölési, illetve maszkolási mód sze rek kel ismerkedünk meg. Ezekre akkor van szükségünk, ha csak egy körülhatárolt területet akarunk meg változtatni, úgy, hogy közben a kép többi részlete változatlan maradjon.Tippek, trükkök


Adaptív vágás és helyérzékeny kontraszt

A régi könyvek, műszaki rajzok, térképek digitalizálásához több drága szoftvert kínálnak a piacon, de esetenként a meglévő Photoshopunk is megfelel. A bemutatott eljárással a szokásos színes fotográfiák kontrasztját is lehet alakítani.


Szoftver


Komplett művészbolt a számítógépben - Corel Painter 12

A mai képszerkesztő programok többségében találunk külön féle ecseteket, ceruzákat és más rajzeszközöket, ám ezek mind számban, mind tudásban messze elmaradnak a Corel Painter által kínált lehetőségektől.


Szoftver


Szoftverkoktél

Összeállításunkban hónapról hónapra válogatást közlünk olyan ingyenes vagy kedvező árú programokról, amelyek hasznosak lehetnek egy-egy képkezelési, képszerkesztési funkció megvalósítására. Most egy mozaik- és egy kollázskészítő, egy gyors működésű képnéző és egy csoportos átméretező, illetve vízjelező került terítékre.


Fényképezőgépek


Canon SX230 HS

Utazózoom szériájának új tagját mutatta be a Canon, ami GPS-t és FullHD videófelvételi lehetőséget is tartalmaz. A kiváló képminőséghez 14-szeres zoomátfogás párosul.

Fényképezőgépek


Olympus Pen E-P3

Az új Olympus Pen csúcsgép gyors automatikus élességállítást, beépített villanót és érintésérzékeny OLED kijelzőt kapott. Immár full HD minőségű mozgóképfelvételek készítésére is alkalmas.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-G3

A Panasonic középkategóriás Mikro 4/3 rendszerű fényképezőgépe 16 megapixeles felbontású szenzorral és érintőképernyős kezeléssel rendelkezik.


Összehasonlítás


Fényképezőgépek adatai

Rovatunkban fényképezőgépek legfontosabb adatait adjuk közre.

Eszközök


Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F/4-5,6

Megérkezett a Panasonic 2010 szeptemberében bejelentett telezoomja, amely izgalmas átfogásával rabul ejtheti a Mikro 4/3-os rendszer szerelmeseit.

Portfólió


Csányi Vilmos - Maszkok, szemek,arcok körös-körül

Az állatoknak nagyon fontos, hogy azonnal felismerjék egymást, mert az esetleg rejtőzködő életbevágó információkat hordoz. Lehet elkapni való préda, és a felismerő pillanat törtrészén is múlhat, hogy meglesz-e az aznapi ebéd, vagy fordított esetben a végzetes ragadozó előli menekülés múlik a gyors azonosításon...
Utazás


Varsó

Sokan Krakkót tartják a legszebb lengyel városnak, de ha az országban járunk, akkor a viharos időszakokat átélt Varsót is feltétlenül fel kell keresnünk.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Kép fórum rovatba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mu tatjuk be, amelyek hez – reményeink szerint – olyan vélemény fűzhető, amely sokak számára hasznos. A képeket Dékán István értékelte.

Pályázat


Pályázat - Ritmus

Az előző havi forduló képeiből

Fotográfia


Bevezetés a fotográfiai kompozíció világába - Az idő ábrázolása: a szekvencia

A szekvencia diszciplínájának témája a lefutás és az állapot. A befogadó arra kényszerül, hogy a történéseket képről képre kö ves se végig, és ilyen módon figyelje meg a változásokat. Az idő szekvenciák esetében a fotográfus a dokumentáló megfigyelő szerepét ölti magára. A felvételek sorozatát ugyanolyan feltételek között – tehát a felvételi hely, a képkivágás, az expozíciós idő stb. megváltoztatása nélkül – kell elkészíteni. Éppen ezért az a környezet, amelyben a történés lejátszódik, majdnem minden esetben állandó.
Fotográfia


A fotográfiai optika - Lencsék és objektívek

Fotográfiai optikával foglalkozó cikksorozatunk előző részében a fénytörés törvényszerűségeivel és az egyszerű nagyítólencse képalkotásával foglalkoztunk. Most a lencsékből felépített objektívek viselkedését elemezzük.


Fotográfia


Fotózzunk filmre 5. - Laborálás és digitalizálás

Fekete-fehér filmes fotózással foglalkozó sorozatunk utolsó részében az otthoni laborálással és a képek digitalizálásával foglalkozunk.Fotográfia


Fotós műfajok és eszközeik - A divatfotózás

Az 1900-as évek elejétől beszélhetünk divatfotográfiáról, mint műfajról, ami szorosan összekapcsolódik a divatés életmódmagazinok megjelenésével, az egyre növekvő sztár kultusszal és a mozik népszerűségével.Fotográfia


Fotóriporter-iskola és sajtófotós képzés

Írásunkban bemutatjuk az egyik meghatározó hazai fotóriporter-iskolát. Kiderül, hogy ez a szakma nem olyan egyszerű, mint amilyennek általában gondolják.Ajánló


Weboldalak

www.paridukovic.com, www.marksteinmetz.net

Ajánló


Pályázatok

XVII. Alföldi Fotószalon – Szentes, Oceans of Life – nemzetközi fotópályázat a tenger élővilágáról, Biodiverzitás az erdőben - A Tree-Nation nemzetközi fotópályázata, Utazás a világ körül, Múlt és jövő a Balkánon - A Balkán Hangja Egyesület 2011-es fotópályázata