tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2011/6

Digitális Fotó Magazin


2011.
XI. évfolyam 06. szám
114 oldal, Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok


Levelezés


Olvasói levelek

Telekonverter bridge géphez, Dinamikatartomány kiterjesztése, Analóg középformátum, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral - Szállóigék Photoshoppal


Mindenféle


200 megapixeles képek

A Canon imagePROGRAF iPF8300 2011 legjobb fényképnyomtatója

Canon EOS 1D Mark IV, 5D Mark II és 600D – frissítések

Kártyaolvasó USB 3.0 felülettel

Sony ?33 és ?55 – frissítések

Mindenféle


A legkisebb cserélhető objektíves: Sony NEX–C3

Fujifilm – frissítések

Leica alapobjektív Panasonic gépekhez

Nikon D5100 mint videokamera

Összeolvad a Kenko és a Tokina

Új Sanyo Eneloop akkuk

Mindenféle


Helyreigazítás: TIPA-díjak(Panasonic Lumix DMC–GH2)

Sony ?35

Galéria


Mátrai Miklós - Egy őszinte profi

Mátrai Miklós a fiatal fotósnemzedék képviselője. Kezdetben szubjektív dokumentarista képeket készített, később reklám- és divatfotókat. Sokat kísérletezik. Mindig az újszerű, őszinte, sallangmentes megoldásokat keresi.


Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - A színek és a kontraszt javítása

Ebben a fejezetben az alapvető szín- és tónuskorrekcióról lesz szó, megmutatjuk, hogyan tehetjük kontrasztosabbá a fotóinkat, és milyen módszerekkel tüntethetjük el a zavaró színtorzulásokat.Tippek, trükkök


Kreatív maszkolás – újabb tippek

Áprilisi számunk cikkében a rétegmaszkok kreatív használatával ismerkedtünk meg – ez alkalommal folytatjuk a további lehetőségek felfedezését.


Szoftver


Fotósfelszerelés Apple mobil eszközön

Ezúttal hat iPhone/iPad alkalmazást és egy hasznos hardvereszközt mutatunk be, amely a kép készítéstől a szerkesztésen át a megosztásig hasznos lehet a mobil fotózás során.
Fényképezőgépek


Panasonic DMC–TS3

Víz alatt is használható a Panasonic újdonsága, ütésálló vázának köszönhetően pedig 2 méter magasból leejtve sem esik baja. GPS, barométer és digitális iránytű is helyet kapott benne.

Fényképezőgépek


Olympus SZ–30MR

Csinos külső, ultrakompaktot megközelítő méretek és 24-szeres gyújtótávolság-átfogás jellemzi az Olympus legjobb szuperzoomját.

Fényképezőgépek


NikonD5100

A Nikon D5100 kicsi és könnyű vázában egy kitűnő képminőséget nyújtó 16 megapixeles képszenzor dolgozik. Számos automata funkció segíti a könnyű és egyszerű kezelést, a kihajtható és elforgatható nagy felbontású képernyő videózás közben nyújt hathatós segítséget.

Fényképezőgépek


Fujifilm FinePix X100

Az X100-as már a sokadik retro stílusú digitálisfényképezőgép. A kezelhetőség és a képminőség tekintetében viszont az élmezőnybe sorolható.


Eszközök


Voltcraft IPC–1L Professzionális akkutöltő

Kipróbáltunk egy olyan akkutöltőt, amely a töltés mellett akkuink állapotáról is gondoskodik, sőt öregedő akkuinkba is új életet lehelhet.

Eszközök


Kitekintő

Praktica DVC 14.1, Praktica DVC 10.4, Praktica DVC 5.5 és 5.6

Eszközök


Walimex pro 35 mm F/1,4 AS UMC

Kapható a Walimex/Samyang koreai gyártó legújabb terméke, az elsősorban teljes képkocka szenzorméretű gépekhez szánt enyhe nagylátószögű 35 mm-es objektív.

Összehasonlítás


Fényképezőgépek és objektívek adatai

Rovatunkban fényképezőgépek és objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.


Portfólió


Tommaso Ausili - Ha a vágóhidaknak üvegfaluk volna, mindenki vegetáriánus lenne

Mostanában, ha azt halljuk, fotóriporter, a háborúkat, katasztrófákat fényképező figurák jutnak az eszünkbe. Sztereotípia ez, ráadásul hamis is, bár tény, hogy a média valóban ezt sugallja.
Utazás


Barcelona: Igazi mediterrán hangulat

Barcelonában a déli városi lét olyan koncentrátumát vehetjük magunkhoz, mint kevés más helyen. A könnyen megközelíthető, remek hangulatú, sokszínű fotóznivalót ígérő városban érdemes lehet eltölteni egy hetet.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Kép fórum rovat ba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mu tatjuk be, amelyek hez – reménye ink szerint – olyan vé le mény fűzhető, amely sok ak számára hasz nos. A képeket Dékán István értékelte.


Pályázat


Pályázat - Fény és árnyék

Az előző havi forduló képeiből


Fotográfia


Bevezetés a fotográfiai kompozíció világába - Több fénykép együttese: a sorozat

Ha egy bizonyos téma különös érdeklődést kelt, és nekiállunk lefényképezni, akkor máris letettük úgymond a fotográfiai sorozat alap kövét. Egy sorozat abban a pillanatban nyeri el állandó értékét, amelyikben a befogadó felismeri a képek közötti össze függést, és elfogadja mint tartalmi és/vagy formai és/vagy színi egységet.


Fotográfia


A fotográfiai optika - A geometriai optika alapjai

Sorozatunk első részében nagy vonalakban áttekintettük az optika történetét. Most folytatjuk a fotósok számára fontos rész le tekkel. Visszaugrunk egy kicsit az dőben a 17. századba, és meglessük, mit ügyeskedett Scheiner páter.


Fotográfia


Fotózzunk filmre 4. - Készítsünk jobb képeket!

Sorozatunkban kirándulást teszünk az analóg fotózás világába, hogy mindenféle digitális segítség nélkül is kitűnő képeket készíthessünk – filmre.


Fotográfia


Fotós műfajok és eszközeik - Fotóexpedíciók

A fényképes úti beszámolókat, fotóexpedíciókat nem témájuk, hanem különleges fotózási körülményeik alapján soroljuk külön műfajba.Fotográfia


Fotós szakmák és képzések 1.

Sorozatunkban áttekintést adunk a fotós szakképzésről, végzettségekről. Legelőször a fényképész-, fotó termék-kereskedő, valamint az alkalmazott fotográfus szakmának néztünk utána.


Ajánló


Pályázatok

A Legrand Zrt. a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen első ízben írja ki rendhagyó kapcsolófotó-pályázatát, CIBA Vision „Mondd el a szemeiddel” fotópályázat a Facebookon, Élmény és Tradíció – Sárvár, Panasonic fotópályázat, Sony World Photography Awards 2012

Ajánló


Fotókiállítások

Pop City Trash – Hubertus von Hohenlohe fotói, Moholy-Nagy László élete és művei a Ludwig Múzeumban: A fény művészete, Wildlife Photographer of the Year 2010, Kertész, feketén-fehéren, Séta / Napló Kinszki Imre kiállítása - Ködbe veszett múlt