tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2011/1Levelezés


Olvasói levelek

Olvasóinktól kérdeztük: Meddig mehet el a természetfotós?, JPEG vagy TIFF?, Képstabilizátorok, Elszíneződés a képeken, Önkifejez és társai


Mindenféle


Capture One 6

Kingston Data Traveler R500

Lightroom és CameraRAW-frissítés

Photoshop CS5-frissítés

Rögzíthető programtárcsa EOS-okon

Sony SD kártyák

Szoftverfrissítés objektívhez

Mindenféle


A herceg eljegyzési fotói

Fotóriporterek a vörösiszap-katasztrófa károsultjaiért

Jacko ismeretlen fotói Párizsban

Limitált Casio-széria

Samsung NX100-frissítés

Sekonic DigiCineMate L–308DC

Tamron 18–270 mm f/3,5–6,3 Di II VC PZD

Mindenféle


Foltosodás a K–5 érzékelőjén

Fotóhónap 2010

Második közönségdíj

Veszélyben a Magyar Fotográfiai Múzeum

Legkedvesebb képem


Daróczi Csaba

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart. Ebben a hónapban Daróczi Csaba képét közöljük.

Tudta-e


Tudta-e?

Mi az a diaporáma?, Ki gyárt még klasszikus fakamerát?, A galambok is légi fotóztak?, Nem létező fényképezőgépek?, Mikor készült az első félig áteresztő tükrös fényképezőgép?
Tippek, trükkök


Képkidolgozás kezdőknek Lightroommal

Manapság, miközben a digitális dolgok a mindennapi élet részévé váltak, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ma is vannak kezdő fotósok. Egy fotónak ezernyi hibája lehet, de kezdőként is sokat kijavíthatunk, ha alkalmas szoftverrel dolgozunk.


Tippek, trükkök


Varázskönyv

Bemutatjuk, hogyan készíthetünk a Photoshop segítségével egy olyan színes fénycsóvát, amelytől képünk mágikus hangulatúvá válik.


Visszatekintés


Mi történt tavaly, mit hoz 2011?

Tavaly végre megmozdult az állóvíz, és az egymást kiszámíthatóan követő termékek mellett végre valódi fejlesztések is napvilágot láttak. 2011 minden bizonnyal a fotóipar egyik legérdekesebb éve lesz, amelyben már a nagyok sem maradhatnak tétlenek.Szoftver


Megújult régi ismerősök: Picasa, Jalbum, FastStone Viewer

E hónapban három olyan (otthoni használatra) ingyenes programot szeretnénk bemutatni, amelyekkel régebben foglalkoztunk már a Szoftver rovatban, ám azóta mindhárom program számos új érdekes és hasznos funkcióval bővült.Fényképezőgépek


Fujifilm Finepix F300EXR

Technikai finomságok egész sorával találkozhatunk a Fuji 15-szörös zoomátfogású ultrakompaktjában. Kategóriájában elsőként használhatunk fáziskülönbségen alapuló AF-rendszert.

Fényképezőgépek


Canon Powershot SX30IS

A szuperzoomok csatája tovább folytatódik, most a Canon rukkolt elő egy 35-szörös átfogású masinával. Kihajtható kijelző és teljes manuális kezelhetőség jellemzi az újdonságot.

Fényképezőgépek


Samsung NX 100

Kipróbáltuk a Samsung 14 megapixeles tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépét, amelynek legfontosabb jellemzője a kis méret és a jó képminőség.

Fényképezőgépek


Sony Alpha SLT–A55

A tükörreflexes fényképezőgépek élőkép módjával lehetőség nyílt a keresőrendszer egyszerűsítésére vagy annak teljes elhagyására. A Sony is elkészült a videokeresős gépcsaládjával.

Hardver


Sony VAIO F13Z1

A Sony notebookpalettájáról a kifejezetten video és fotószerkesztésre ajánlott VAIO F-sorozat egyik legerősebb tagját, az F13Z1-et próbáltuk ki, természetesen fotós szemmel.

Eszközök


Bilora Photo Geotagger

Kipróbáltunk egy kifejezetten fotózáshoz kifejlesztett geotaggert, amely a vakupapucsba csúsztatva minden exponálásnál rögzíti a földrajzi koordinátákat.

Eszközök


Phottix Strato

A Phottix vakukioldóját akár rendszervakus környezetben is használhatjuk

Összehasonlítás


Objektívek adatai

Összehasonlítás


Fényképezőgépek adatai

Portfólió


Filep Lajos: Erotikus történetek

Szegeden születtem, de már huszonhárom éve Münchenben élek. Főként fotózással foglalkozom, amit valamilyen szinten tulajdonképpen már gyerekkoromtól űzök.Miniportfólió


Török Tibor: Velencei álom

Mint sokan tudjuk, Velence a lagúnák, a sikátorok és a karneválok városa. Gyönyörű és félelmetes, legendákkal és valódi eseményekkel teli történelmet tudhat magáénak, aki az év bármely napján meglátogatja.


Pályázat


Pályázat - Csavarvonal

Az előző havi forduló legjobb képei

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Képfórum rovatba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mutatjuk be, amelyekhez reményeink szerint - olyanvélemény fűzhető, amely sokak számára hasznos. A képeket Dékán István értékelte.


Fotográfia


Történet a kép mögött: Ködös tó

A párás, ködös, esős időt sokan nem tartják alkalmasnak a fényképezésre. Ez téves felfogás. Ezekben az időjárási helyzetekben sajátos fényviszonyok uralkodnak. Ez jellegzetes hangulatot ad.

Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába: A színek harmóniája, a színhangzatok

A „harmonikus színek” fogalma két, három, négy vagy több szín harmonikusan összecsengő együttes hatására utal. A színteória területén hiányos ismeretekkel rendelkező fotográfus olyan színösszeállításokat tart harmonikusnak, amelyeket azonos színkarakterű tónusok vagy hasonló tónusértékű, de különböző színek alkotnak. Tehát olyan színhangzatokat, amelyeknél a színek nem túl kontrasztosak.Fotográfia


Fotós műfajok és eszközeik

Ebben a cikksorozatunkban a leggyakoribb, és a haladó fotóamatőrök által is kedvelt műfajokkal foglalkozunk, az azok műveléséhez legalkalmasabb eszközök szemszögéből.Fotográfia


Képkompozíció felsőfokon: Hóban

Megérkezett a várva várt tél, sokan járnak ilyenkor síelni vagy akár sétálni a hóban. Vizsgáljuk meg, hogy a havas táj milyen nehézségek elé állítja a fotográfust.
Fotográfia


Csináld magad! - Lyukkamera vázsapkából

A lyukkamera a legősibb, több mint kétezer éves optikai képalkotó eljárás. Egy kis barkácsolással otthon is kipróbálhatjuk, hogyan lehet objektív nélkül fényképezni.


Ajánló


Fotókiállítások

Meadowlands – Szatmári Gergely kiállítása, Ősz Gábor kiállítása, Kóti Réka – Nadin, Mesterek és tanítványok III., Meztelen víziók Bécsben – Nude Visions, Przemek Dzienis: NN személyiség, elKÉPesztő India Huszár Orsolya fotókiállítása

Ajánló


Pályázatok

Ausztrália, Új-Zéland és a csendes-óceáni szigetek – pályázat, Öltsd ki a nyelved, Nézz körül!, Ady Endre-fotópályázat, Iskolatáska és piacok, vásárok hangulata – MAFOSZ-pályázat, Családi történelem