tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2010/3Levelezés


Olvasó levelek

Régi vakuk, Hogyan működik a képstabilizátor?, Canon EOS 5D Mark II, vagy 1Ds Mark III?, EOS 7D vagy EOS 50D?, Használt eszközök, Színes pillangók, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral


Mindenféle


27 gigapixeles fotó Pécsről?

Canon EOS 550D - 18 megapixel

Fotósok tüntettek Londonban

Új film nagy formátumban

Várkonyi László fotóművész hagyatéka

Mindenféle


A HP bővíti kiskereskedelmi fotónyomtatási portfólióját

Megmenekült a csődtől Annie Leibovitz

Műszaki Oscar-díj magyaroknak

Tamron SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC US

Mindenféle


Ingyenes Microsoft-program

Nem frissítik az elavult Windowsokat

Panasonic Lumix G2, G10

Mindenféle


Az öreg Oszama

Forradalom előtti képek Oroszországról

Megjött a Samsung NX10

Legkedvesebb képem


Rédei Ferenc: Szülés

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart.

Tudta-e


Tudta-e

"Milyen nagy lehet egy kamera?, A Kodak már nem szerepel a Dow Jonesban?, Ki a nagy sebességű fényképezés atyja?, Melyik volt az első ""olcsó"" digitális tükörreflexes?, Mikor készült az első fénykép földkeltéről?, A CCD állítja elő a digitális képet?, Az APS-C tényleg egy filmformátum volt?, Macintoshra valóban nincs vírus?, Igaz-e, hogy nem lehet f/1-nél jobb fényerejű objektívet építeni?, Annál jobb a kép, minél több a pixel?, Minikvíz: Mennyit tud a fekete-fehér fotózásról?"


Galéria


Beth Moon: Portrék a múltból

A fák itt vannak körülöttünk. Néha csenevészek, néha száz évnél is öregebbek. Égbe nyúló ágaik sok művészt megihlettek már szimbolikájukkal. Az amerikai fotós különleges hangulatú fotói az elmúló idő mélységeibe vezetnek.História


Divald Károly éd fiai

Divald Károly (1830-1897) a 19. századi magyar fotográfia egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Neve a szabadban történő fényképezés egyik hazai úttörőjeként összefonódott a Magas-Tátra felfedezésével, a tájfényképezés széles körű elterjedésével.


World Press Photo


World Press Photo

Sorozatunkban válogatást közlünk a 2010-es World Press Photo pályázat díjnyertes képeiből.


Tippek, trükkök


Nappalból éjszaka

Nappali fényben készült városképeinket bármikor éjszakaivá varázsolhatjuk, csak a Photoshop kell hozzá. Ezt a trükköt mutatjuk be az alábbiakban.
Szoftver


A Photoshop 20 éve

Ki hinné, hogy idén februárban volt 20 éve, hogy először megjelent a Photoshop, az egyik legnépszerűbb és legismertebb képfeldolgozó program. De vajon hogyan jutott el idáig?


Szoftver


Corel PaintShop Photo Pro X3

Kíváncsian kezdtünk bele a Corel kisebbik fotószerkesztő programjának vizsgálatába. Már csak azért is, mert a népszerű PaintShop Photo Pro legújabb verziójának kiadott újdonságlistája igen impozánsnak tűnt - ám a programcsomagról alkotott összbenyomásunk mégis felemás lett.


Fényképezőgépek


Sony Alpha 550

A Sony felújította belépőszintű fényképezőgépeit. Az Alpha 230-as modellt váltja a 450-es, a 330-as, a 380-as modellt pedig az 500-as és az 550-es.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-TZ10

A Panasonic utazó-fényképezőgépe 12-szeres átfogású objektívvel, manuális és félautomata expozíciós üzemmódokkal és beépített GPS-vevővel rendelkezik.

Fényképezőgépek


Olympus MJU 9010 és MJU 7040

Két elegáns ultrakompakt modellel jelentkezett az Olympus. A 14 megapixeles kamerák nagy zoomátfogással és HD-videózási lehetőséggel rendelkeznek.


Objektívek


Nikon AF-S Nikkor 70-200 mm F/2,8 G VR II

Professzionális kivitelezésű telezoomokat teljes képkockás fényképezőgépekhez fejlesztenek. A 70-200 mm-es gyújtótávolság-tartományt szinte minden területen lehet használni, ezért a riporterek mindennapos munkaeszköze.

Objektívek


Objektívek 3. - Alapobjektívek

Cikksorozatunk előző részeiben írtunk az objektívek osztályozásáról feladataik és tulajdonságaik szerint, és megvizsgáltuk őket felépítésbeli különbségeik alapján. Ebben a részben azzal foglalkozunk, hogy hogyan érdemes felépíteni objektívparkunkat, és konkrétan tárgyaljuk az alapobjektíveket.

Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - Általános kontrasztfajták

A formai kompozíció és a színek alkalmazása terén a képalkotó szabadon választhatja meg, hogy az adott kompozícióban milyen kompozíciós eszközöket és kontrasztfajtákat alkalmaz, illetve hogy ezek közül melyeket hagyja el. Ezzel ellentétben az általános kontrasztfajták (majdnem) minden esetben együtt fordulnak elő a képen.Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 11. - Esté és éjszakai képek

Kezdőknek szóló sorozatunk tizenegyedik részében az alkonyati és esti felvételkészítés problémáit vesszük sorra, megnézzük, hogy milyen eszközökkel lehet e különleges körülmények között is látványos fotókat készíteni.Fotográfia


Professzionális tárgyfotózás 2.

Sorozatunkban a professzionális műtermi fényképezés területén teszünk kirándulást. Most a világítás kialakításának alapjaival ismerkedünk meg.Fotográfia


Amit a stockfotózásról tudni kell

Az elmúlt időszakban több cikkben is foglalkoztunk a stockfotózással. Mivel a téma sok olvasónk érdeklődését felkeltette, az alábbiakban egy újabb áttekintést adunk a legfontosabb tudnivalókról.


Ajánló


Fotókiállítások

Buda Gábor: Jelenségek, Mesék Európa tetejéről - Steen Brogaard fotóművész kiállítása, Arcképek a XX. századból - Várkonyi László portréfotói, Sziládi Mónika: Szélessávú vevők/Wide Receivers

Ajánló


Könyvek

Klikk! - Getty Images, Beverly Pickford-Peter Pickford: Afrikai szafari - Az érintetlen vadonokban

Pályázat


Pályázat: Humoros képek

Pályázatunk előző havi fordulójának legjobb képei


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Bán Zsófia

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.