tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2010/2Levelezés


Olvasó levelek

"Gépek speciális tulajdonságokkal, ""Káosz"", RawTherapee, Jobb objektív, Szenzortisztítás, Sportfotózás"


Mindenféle


Bibble 5.0.1

Canon EOS-1D Mark IV firmware-frissítés

Hasselblad H4D 40 megapixeles felbontással is

Nagyzoomos Panasonic-modellek

Pentax Optio I-10 - 1978 retro

Tokina objektívek Sony fényképezőgépekhez is

Túl az 50 millión

Mindenféle


Itt az első 3D-nyomtató

Lightroom-javítás Leica M9-felhasználók számára

Nagyzoomos, EXR szenzoros és szupergyors Fuji-modellek

Olympus E-P1 firmware-frissítés

Samyang halszem 4/3-os rendszerhez

TransferJet memóriakártya a Sonytól

Mindenféle


Frissített 70-200 mm-es Canon telezoom

Professzionális Lexar CF kártyák

Sony A450 - újabb belépő tükörreflexes

TIPA - olvasói szavazás

Mindenféle


XXVIII. Magyar sajtófotó

Legkedvesebb képem


Török Lászlö: A család

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart.

Tudta-e


Tudta-e

Mit jelent a Macintosh, honnan jön az iMac?, Melyik műhold fényképez most minket?, Hogyan menthet életet egy Leica?, Mi az a Sleeveface? Minikvíz - Mennyit tud a digitális fotózásról?

Galéria


Haiti romokban

A nyolcszoros World Press Photo díjas dán fotográfus, Jan Grarup fotói az utóbbi néhány héten készültek Haiti fővárosában.
Tippek, trükkök


Egy szétfolyt fotó

A Photoshoppal olyanná alakíthatjuk fotónkat, mintha egy színes akvarell lenne, mely a szétfolyó festék pacáktól lesz igazán hatásos. Ezzel a módszerrel még a rosszabb minőségű, életlen képekből is egyedi alkotásokat varázsolhatunk.


Tippek, trükkök


Perspektívakorrekció Lightroom 2-vel

A kisfilmes géppel dolgozó amatőr fotós számára elérhetetlenek a kardán rendszerű műszaki fényképezőgépek lehetőségei. Ha például egy épület fotón helyre akarjuk igazítani a hanyatt dőlő házfalakat, akkor marad a digitális korrekció. A Lightroom csak egy plug-in segítségével képes erre.


Szoftver


Eye Candy 6

Az Alien Skin Software Eye Candy effektusgyűjteménye az egyik legrégebbi és legnépszerűbb Photoshop-kompatibilis bedolgozómodul-csomag, amelynek legújabb verziója nem kevesebb mint 30 effektust tartalmaz.

Fényképezőgépek


Fujifilm F70EXR

Magas érzékenységnél is alacsony zajszintet, nagy dinamikaátfogást ígér a Fujifilm újdonsága. A 10 megapixeles ultrakompakt tízszeres optikai zoommal rendelkezik.

Fényképezőgépek


Ricoh CX2

Nagy sebességű sorozatfelvétel, elődjéhez képest megnövelt zoomátfogás és számos kényelmi kiegészítő teszi izgalmassá a Ricoh kilenc megapixeles ultrakompaktját.

Fényképezőgépek


Olympus E-P2

Az Olympus új Mikro négyharmados rendszerű fényképezőgépe kompakt külsejű, de lényegesen összetettebb tudású. A vakupapucsba elektronikus keresőt illeszthetünk.Eszközök


Fényformáló előtétek kisvakukhoz

Kipróbáltunk egy kisvakukhoz használható ki egé szítőkészletet, amellyel a műtermi vakuk fényformálóihoz hasonló hatásokat lehet elérni.

Eszközök


Plustek OpticFilm 7500i SE

Az Optic Film-családból korábban már teszteltük a 7200i-t, majd egyszerűbb, de frissebb változatát, a 7300-ast. A Plustek a közelmúltban egy új családot jelentett be, de arra gondoltunk, hogy a készülékek megjelenése előtt még megvizsgáljuk a 7500i SE típust is.

Eszközök


Kitekintő

Zigview S2 Live, Összecsukható derítőlap, Mobile Action GT-120 GPS logger, Kata esővédő huzat tükörreflexesekhez, Crumpler Muffin Top 4000 fotóstáska, LED-es körlámpa makrózáshoz

Eszközök


Olympus M. Zuiko Digital 17 mm f/2,8

Fényerős, enyhén nagylátószögű objektívet készített az Olympus a Mikro 4/3-os rendszerű fényképezőgépeihez. A pancake-nek nevezett objektív jól illik a szintén keskeny Pen-vázakhoz.

Objektívek


Objektívek 2. - Az objektívek felépítése

Cikksorozatunk első részében az objektívek osztályozásáról volt szó. Foglalkoztunk az objektívek optikai és fototechnikai feladataival, valamint optikai tulajdonságaival. Jelen fejezetünkben az objektívek felépítésbeli különbségeit vizsgáljuk.


Portfólió


Részben az egész - Laurent Elie Badessi

Laurent Elie Badessit klasszikusan modern fotográfusnak tartják, aki részletekből, mások által csak ritkán meglátott töredékekből varázsol egészet, és sohasem, vagy csak ritkán mutat meg mindent.Miniportfólió


Miniportfólió - Filep László

Első találkozásom a fotográfiával gyermekkoromhoz kötődik, szüleim Pajtás gépének köszönhetően. Kapcsolatunk később is töretlen maradt. Iskolai fotószakkör, később pedig a fotózás mint szabadidős tevékenységtársult a mindennapokhoz...Fotográfia


Kompozíció felsőfokon - Istenek Házai

A templomok az emberek számára a túlvilágit, az elérhetetlent és a magasabb hatalmakat szimbolizálják, és a föld majdnem minden pontján megtalálhatóak.
Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - Formavariációk, szabad formák, formai kontraszt

A formát önmagában a mindenkori környezethez képest annak körvonalai határozzák meg. A kétdimenziós képfelületre leképezve a befogadó mindig csak a formaként viselkedő tárgy egy részletét látja. A képen látott részletet a képzeletünkben egészítjük ki, a tárgy így válik teljessé.Fotográfia


Professzionális tárgyfotózás 1.

Új sorozatunkban a professzionális műtermi fényképezés területén teszünk kirándulást. Elsőként a tárgyfotózás alapjaival ismerkedünk meg.


Fotográfia


Legendás kamerák - Linhof Technika

A nagy képformátumú Linhof Technika család tagjai a profik gépei voltak az elmúlt század második felében. Kiváló tulajdonságaik miatt igényes munkák elvégzésére ma is sokan használják őket. Olyan minőségű kamerákkal állunk szemben, amelyek méltán kerültek a legendás fényképező gépek színpadára. Cikkünk a gépcsaládot és konstrukciós elveit mutatja be röviden.

Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 10. - Tervezett utómunka

Kezdőknek szóló sorozatunk tizedik részében bemutatjuk, hogyan lehet jól kihasználni a digitális technika adta előnyöket a felvételkészítés és az utómunka tudatos összekapcsolásával.


Ajánló


Fotókiállítások

Szándéktalan fény - Vancsó Zoltán fotográfus kiállítása, Gyermekek a túlélés szélén Uganda mindennapjai a gyermekek szemszögéből, Dobok, dobosok és egyéb csudaságok - fotókiállítás, 100 év azonosság, 100 év változás - Torday Emil nyomában Kongóban, Aktivizmusok: Fotómunkák 1971-81 Szombathy Bálint fotókiállítása, gÉN - Baricz Kati érdemes művész kiállítása

Ajánló


Pályázatok

André Kertész fotópályázat, Az év természetfotósa - pályázat, Tájak, emberek, környezet - fotópályázat, Képző-, ipar- és fotóművészeti pályázat, Fotóhónap 2010 - pályázat, Pannónia diaszalon


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Erdős Virág

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép. Egy fénykép és egy írás: Erdős Virág

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.