tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2010/1Levelezés


Olvasó levelek

Miért kellenek az objektív tesztek?, A Nikon D300 és a D300s képfeldolgozása, Makroobjektívek gyújtótávolsága, Összeillő váz és objektív, Az égbolt kékje, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral


Mindenféle


Canon-World Press Photo együttműködés

Casio EX-G1

LED-es LCD tükörreflexesekhez

Modellváltás a Casio ultragyors gépeinél

Olympus Master v2.3

Panasonic-Sanyo együttműködés

XXVIII. Magyar Sajtófotó-pályázat

Mindenféle


Akvis Noise Buster

CES 2010

Samsung Story Station Plus

Silkypix RAW-konverterfrissítés

Újabb stabilizált Sigma objektív

Mindenféle


5K felbontású filmkamera a RED-től

TIPA - olvasói szavazás

Legkedvesebb képem


Szelényi Károly: Mária-templom, Szuzdal

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart.

Tudta-e


Tudta-e

Mi az a camera toss?, Hogyan működik a képstabilizátor?, Ki volt Ernst Abbe?, Milyen gépet használt Doug Scott az Everesten?, Melyik volt az első fotós mobil?

Galéria


Michael Levin: A tiszta víz

A minimalista tájképfotográfia jeles alakjává vált alig néhány év alatt a fiatal kanadai fotós, Michael Levin. A néhány egyszerű geometriai formára redukált táj erős érzelmi hatást képes kifejteni.História


Reismann János

Reismann János fotóit a közlés szenvedélye jellemzi, vérbeli fotó riporterként nem esztétikai célok vezérelték, képeivel nem új, hanem létező dolgokat akart megmutatni. Életútjában a XX. század történelmének sajátos lenyomatát láthatjuk viszont.


Történeti kutatás


Hamisítvány-e: A milicista halála

Már több elmélet született arról, hogy a leg híresebbnek tekinthető háborús fotó nem valós jelenetet ábrázol, hamisítvány. Egy spanyol kutató újból utánajárt, és megtalálta a fénykép készítésének helyszínét. Ez talán véglegesen tisztázza a kérdést.


Visszatekintés


Mi történt 2009-ben?

Visszatekintő cikkünkben összefoglaljuk az elmúlt esztendő eseményeit. Áttekintjük a fotóipar legfrissebb trendjeit is.


Tippek, trükkök


Szkennelés Lightroommal?

A filmszkennelés alapvető dolog a digitális sötétkamrában. Az Adobe Photoshop Lightroomban még sincs hozzá való szolgáltatás, a filmek beolvasásához némi külső segítség kell neki.


Szoftver


Fotómontázsok online programokkal

Egyre több online képszerkesztő és képkezelő program jelenik meg, amelyek saját gépünk helyett egy távoli szerveren végzik fotóink átalakítását. Most ezekből mutatunk be egy csokorra valót.


Fényképezőgépek


Fujifilm Finepix REAL 3D W1

Háromdimenziós képek készítésére alkalmas kompaktot teszteltünk. A 10 megapixeles újdonság speciális LCD-vel rendelkezik, amelyen külön szemüveg nélkül nézhetjük vissza térhatású fotóinkat.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-GF1

A Mikro 4/3 rendszert a Panasonic az Olympusszal összefogva hívta életre. A GF1 a Panasonic harmadik Mikro 4/3 rendszerű gépe, de az első, amelyikben nincs beépített elektronikus kereső.

Fényképezőgépek


Nikon D3s

A sport- és riportfotósoknak szánt legújabb full-frame Nikon fényképezőgép 12 megapixeles felbontás mellett ISO 102 400 érzékenységre képes.

Eszközök


HiTi P510k

Festékszublimációs elven működő fotónyomtatót teszteltünk. A tekercspapírra dolgozó berendezés nagyméretű, érintés ér zékeny LCD-vel és memóriakártya-foglalatokkal rendelkezik.

Eszközök


Synology DS210j hálózati adattár

Kipróbáltuk a Synology hálózati adattárolóját. A könnyen kezelhető, de számos extra funkciót nyújtó eszköz a fotósok számára is tartogat néhány meglepetést.


Eszközök


Kitekintő

Ultrakönnyű Tamrac miniállvány, Vosonic VP5500 képtároló, Lumiquest QuickBounce, Lensbaby kéttagú üveglencsével, Markolatkészlet Nikon D300/D700-hoz, Kiegészítő billentyűzet notebookokhoz


Objektívek


Canon EF 85 mm f/1,8 USM

A fotósok körében nagy népszerűségnek örvendenek a rövid, nagy fényerejű teleobjektívek. Egy bizonyos fejlődési lehetőséget jelentenek az alapzoomokon nevelkedett haladó amatőröknek. A vázzal együtt megvásárolt kitobjektívek után gyakran ezeket választják az objektívpark bővítésére.

Objektívek


Objektívek 1. - Az objektívek osztályozása

Az átlagos fotóamatőrök amikor gépet vásárolnak, mindig másodlagos szempontnak gondolják a megfelelő objektív kiválasztását. Sorozatunkban segítséget adunk ehhez.

Portfólió


Parish Kohanim: A mesés Kelet színei

Ritkán adódik ilyen lehetőség, hogy egy, az arab világból érkezett világhírű fotós képeit mutathatjuk be. Parish Kohanim Iránból érkezett az Egyesült Államokba sok évvel ezelőtt, napjainkra pedig ő a legkeresettebb fotográfusok egyike.

Miniportfólió


Miniportfólió: Kiss Tanne István

Ezek a képek a hajdani Lenin Kohászati Művekben készültek Miskolcon, 2005-től napjainkig. Gyerekkoromban a „vasgyár” meghatározó jelentőségű volt a városban. Ez mára megváltozott. A rendszerváltás óta a gyár lassú haldoklásának lehetünk tanúi, sokan pedig elszenvedői.


Fotográfia


Kompozíció felsőfokon - Esőben

Sorozatunk korábbi részeiben már utaltam rá, hogy az utazási fotográfia témakörében nem mindig célravezető, ha képeinken az égbolt képeslapkék színben ragyog. Ebben a cikkben viszont az esős napok poéziséről lesz szó.
Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - A kör, az ovális és a háromszög

A formák felismerése és besorolása a mindenkori forma meghatározott alapstruktúrája alapján történik. A befogadó a már egyszer megismert és megtanult (alap)formák különböző változatait és absztrakcióit is felismeri ismételten.Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 09. - A digitális fotózás képhibái

Kezdőknek szóló sorozatunk kilencedik részében megvizsgáljuk a legjellemzőbb képhibák kialakulását. Ezek igencsak el tudják ron ta ni az egyébként jól sikerült felvételeket. Ahol lehetséges, meg ol dást is keresünk a problémára.


Ajánló


Fotókiállítások

Zenészportrék - Ivor Szaniszló fotográfus kiállítása, Hans Peter Klauser - „Szegény Svájc”, Agata Bogacka - Séta, Mesterek és tanítványok I. - Szellemkép Szabadiskola

Ajánló


Könyvek

Kaiser Ottó: Az én Európám - Egy fotográfus naplójából (1986-2009), Pataky Zsolt: Tibet, Ladakh, Mustang Buddhista királyságok a világ tetején


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Zsámboki Mária

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.