tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2009/9Levelezés


Olvasó levelek

Fotózásra jogosító bérlet?, Mi aza reciprokszabály?, rendszervaku ás ammumulátorok, Monitorok színhelyessége


Mindenféle


12 megapixeles mobilok

A Canon kihagyja a 2010-es PMA-t?

Adobe Lightroom v2.5 és Camera RAW v5.5

Alien Skin-bővítmények

Leica M9 „Leica-méretű” szenzorral

Olympus E-P1 és MFT objektív firmware

Mindenféle


60 mm-es Tamron makro Sonyra

Fizikai Nobel-díj 2009

Panasonic-firmware-ek

Pentax K-x

Plustek szkennerek

Mindenféle


ACDSee Pro 3

iPod vezérelt fényképezőgépek

Magyar díjazottak

Rollei szkennerek

X-Rite ColorChecker Passport

Mindenféle


A Leaf és a Phase One összeolvadása

Megújult Western Digital merevlemezek

Rádiós vakutávkioldó Canonhoz

Galéria


Tyler Stableford - Extrám Sportfotók

Az amerikai Tyler Stableford munkája és hobbija egyaránt az extrém sportok világához kötődik. Egy hegymászással foglalkozó magazin szerkesztőjeként a különleges helyekre eljutni és azokat egy cikkben bemutatni egészen más, mint visszaadni a tájak hangulatát képekben. Hamar kiderült, hogy különleges tehetsége van a fotográfiá hoz, az extrém sportok képi világának bemutatásához.História


Reismann Mariann

Reismann Mariant elsősorban az őszinte, természetes gyermekfényképezés elindítójaként tartották számon és becsülték nagyra a magyar fotográfiában, hisz ez a tevékenység több mint fél évszázados pályáját végigkísérte. Munkássága azonban ennél lényegesen több, változatosabb volt, s tevékenységének más területei, fél évszázad történelmét hitelesen tükröző riportjai nem kevésbé jelentősek.


Tippek, trükkök


Archiváljunk műholddal!

A nyaralás során termelt képeket érdemes még most, amikor emlékszünk a dolgokra, gondosan elrendezni, archiválni. A műholdas helymeg határozás segít a rendezgetésben, de az is könnyen boldogul a geotagginggel, akinek nincs GPS-vevője.


Tippek, trükkök


Átmeneti szűrő Lightroom 2-vel

Az ólomszürke télies égboltnak jót tesz egy színes átmeneti szűrő. A hagyományos üvegszűrőkre szükség lehet tájkép fitó zásnál, de macerás őket használni. Ha a dinamika tar tománnyal nincs gond, akkor jobb a digitális effektus.

Tippek, trükkök


Digitális smink

Szemhéjfesték, púder és műszempilla a Photoshop segítségével? Igen, ez is lehetséges, csak épp ebben az esetben a program jól ismert eszközei elyettesítik a valódi sminkkészletet.Szoftver


Tíz hasznos Mozilla Firefox kiegészítő

Múlt hónapban bemutattunk néhány, elsősorban a fotósoknak hasznos kiegészítőt a Mozilla Firefoxhoz. A sort most tíz olyan beépülővel folytatjuk, amelyek használatával egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a mindennapi böngészés az interneten.


Szoftver


Adobe Photoshop Elements 8

Megjelent az otthoni felhasználóknak készített képszerkesztő legújabb változata számos új képjavítási és képmódosítási funkcióval.

Szoftver


Munkafolyamatokra optimalizálva - ACDSee Pro 3

A programok fejlesztésének természetes velejárója a felhasználói felület kisebb-nagyobb alakítása, az új funkciókhoz és az aktuális szoftverdivathoz igazítása. Az új ACDSee Pro esetében azonban nem igazításról, hanem fazon- és koncepcióváltásról beszélhetünk - aminek főként a jelentős mértékben megújult fotószerkesztő funkciók a legfőbb nyertesei.

Fényképezőgépek


Panasonic DMC-FZ38

A videózást is kedvelő fotósoknak kedvez nemrég bejelentett ultrazoomjával a Panasonic. 12,1 megapixeles felbontás, gyors autofókusz és tömörítetlen formátum jellemzi az újdonságot.

Fényképezőgépek


Canon EOS 7D

Új fényképezőgéppel jelentkezett a Canon a felső közép kategóriás tükörreflexesei között. A 7D bizonyos tulajdon ságok tekintetében lekörözi a profi kategóriába tartozó társait.

Fényképezőgépek


Nikon D300s

A D300 kismértékben módosított változatának legnagyobb újdonsága a HD-felbontású videofelvétel és a csendes üzem mód.

Eszközök


Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS

A Canon az EOS 7D-t két új kitobjektívvel is kínálja. Az egyikkel a nagylátószög, a másikkal a teleobjektív kedvelőinek szeretne a kedvében járni. Mi ezúttal az utóbbit kaptuk meg kipróbálásra.


Összehasonlítás


Fényképezőgépek és objektívek adatai

Rovatunkban fényképezőgépek és objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.
Portfólió


Testszimmetriák

Csányi professzorról kevesen tudják, hogy az etológia mellett a fényképezés is nagyon fontos szerepet játszik az életében.

Miniportfólió


Miniportfólió: Dofka Zsuzsa

A fotózás megváltoztatott. Nyitottabbá, fogékonyabbá váltam általa. Két éve kezdődött... Azóta bárhol is járok, ösztönösen keresem a témát. Nagy élmény számomra meglátni, lefényképezni, és a magam módján vissza adni olyan pillanatokat, amelyek bár hétköznapiak, mégis különlegesek valami miatt.
Fotográfia


Stockvideó: jó üzlet videósoknak

A stockfotózásról biztosan sokan hallottak már, ám a stock videó fogalma talán még újdonságnak számít. Pedig érdemes meg ismerkedni vele, hiszen ez egy nagyszerű pénzkereseti lehetőség azoknak, akik szeretnek videózni.


Fotográfia


Kompozíció felsőfokon - Erdőségek

A különféle természeti képződményeket összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy az erdők megörökítése a legnagyobb kihívás a fotográfia számára. Megvizsgáljuk ennek okait és a lehetséges megoldásokat.
Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - Szabad és kísérő vonalak, vonalkontraszt és -tagolás

A vonal mint kompozíciós eszköz többféle variációban és különböző összefüggésekben is megjelenhet a képen. Éppen ezért a vonal hatásmechanizmusa és mondanivalója nagyon sok oldalú lehet. A legintenzívebb művészi és optikai feszültség akkor keletkezik, amikor természetes vonalak, illetve vonalstruktúrák mesterséges vonalakkal, illetve vonalstruktúrákkal találkoznak.Fotográfia


Otthoni reprózás nagy tételben

Ha egy komplett könyvet vagy rengeteg lapot kell otthoni körülmények között digitalizálni, szkenner helyett használjunk fényképezőgépet!


Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 07. A fényképezőgép finombeállításai

Kezdőknek szóló sorozatunk hetedik részében a menük mélyére túrunk, és megkeressük azokat a beállításokat, amelyektől még jobbak lehetnek a képeink.Fotográfia


Legendás Kamerák - Asahi Pentax K1000

A Pentax K1000-t a szakértők már az 1976-os bemutatásakor avítt kamerának tartották. A gépet a várakozások ellenére 21 éven keresztül gyártották. Hárommillió darabot adtak el belőle, annak ellenére, hogy csak az alapfunkciókat tudta. Mitől vált mégis legendává? Cikkünk erre ad választ.

Ajánló


Fotókiállítások

A sarkvidéktől az Egyenlítőig - Karai Csaba természetfotós önálló kiállítása, Minden, ami nem város - a Fotó Falu Alapítvány kiállítása, Erzsi a börtönben - Spilák Zsuzsanna fotókiállítása, Farkas László, Simák Gergő, Prukner János, R’bert Bob közös kiállítása.

Ajánló


Könyvek

Fodor Péter: Csallóköz rejtett csodái - Egyszervolt pillanatok, 100 legszegényebb


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Lángh Júlia

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.