tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2009/8Levelezés


Olvasó levelek

Sérthetek jogot internetes fórumon?, Idegen képek felhasználása, Idegen cikkek, videók átvétele és közlése az interneten, EOS 50D vagy 40D, Fájlrendszerek, memóriakártyák, Egy halom kép az asztalon

Levelezés


Nyelvi kalandozások: Holtomiglan - életfogytiglan

Mindenféle


Canon EOS 50D 1.0.7-es firmware,

Casio EX-S6- és EX-Z2-frissítés,

Három Sony tükörreflexes és egy új objektív,

HD-felbontású Microsoft webkamera,

Itt a Cumulus 8,

Leica S-system - árak,

Pentax K7 1.01-es firmware,

Samsung GX-20-frissítés,

Mindenféle


A Canon visszavesz a pixelekből,

Adobe Camera RAW 5.5,

Corel Digital Studio 2010,

Egy perc alatt feltörhető Wi-Fi-hálózatok,

Mindenevő Logitech egerek,

Sony W170 szervizfelhívás,

Mindenféle


Digitális 3D-s Fuji fényképezőgép,

Képstabilizátoros telezoom a Sigmától,

Panasonic DMC-GF1,

Mindenféle


100 mm-es, stabilizátoros Canon makro,

Felső kategóriás Canon tükörreflexes APS-C szenzorral,

Különleges Samsung-modellek két LCD-vel és vezeték nélküli kapcsolattal,

Galéria


Michael Nichols - Elefántok a kamera előtt

Ha szeretünk különleges állatokat fényképezni, akkor nincs érdekesebb az elefántok fotózásánál. A híres amerikai természetfotós is ezt szereti a legjobban.Trend


Képnézegetés ma és holnap - avagy hogy készül a digitális otthon 2.

Az új technológiáknak köszönhetően digitális fotóink kezelése, tá - ro lása, nézegetése is átalakulóban van. Az otthoni számító gépet felváltja a médiacenter, a monitort a nagy felbontású tévé. Kétrészes cikkünkben körbejárjuk a már elérhető új technológiákat.


Tippek, trükkök


Infrafilm és kereszthívás

Hogyan tudjuk az infravörös fény képezés, illetve a kereszthívás hatását a Photo shop segítségével megjeleníteni? Erről lesz szó az alábbiakban.Szoftver


Mozilla Firefox kiegészítők nem csak fotósoknak

A Mozilla Firefox jelenleg világviszonylatban és Európában a második, hazánkban pedig magasan a legnépszerűbb böngészőprogram. Népszerűségét leginkább annak a több mint 5000 kiegészítőnek köszönheti, amelyek közül most nyolc igen figyelemreméltót mutatunk be.


Szoftver


Plug-in-csokor Adobe Photoshop Lightrromhoz

Vannak, akik jobban szeretnek fényképezőgéppel kattintgatni, mint egérrel, s csak muszájból ülnek a számítógép elé. Szá muk ra a Lightroom ideális szoftver a digitális képekhez, hiszen min dent tud, amire szükség lehet, de semmi többet. Néhány pluginnel egészen összkomfortos sötétkamrát lehet berendezni vele.


Fényképezőgépek


Nikon D3000

A Nikon új belépőszintű tükörreflexese 10 mega pixeles felbon tás sal, 11 mezős AF-rendszerrel és intuitív Guide móddal rendelkezik.

Fényképezőgépek


Samsung GX20

A Pentax K20D testvérmodellje 14,6 megapixeles érzékelőt és időjárásálló fémvázat kapott. Két beállítótárcsával, valamint számos finomhangolási lehetőséggel rendelkezik.

Fényképezőgépek


Canon SX20 IS

Hússzoros zoomátfogású bridge szériáját frissítette a Canon. A 12 megapixeles gép a videó mellett sztereó hangfelvételre is alkalmas, és rendszervakut is képes kezelni.

Fényképezőgépek


Sony A330

A Sony gőzerővel építi DSLR gépparkját. Jelenleg a tavalyi belépőszint cseréje van folyamatban, de a legfrissebb hírek újabb három modell megjelenéséről is beszámolnak.

Objektívek


Tamron 10-24 mm f/3,5-4,5

Az utóbbi egy évben ismét emelkedni látszik az APS-C szenzorméretű fényképezőgépekhez készülő objektívek száma. A jelenlegi fejlesztéseket többnyire a szenzorok nagyobb felbontása kényszeríti ki. A nagyobb képfelbontáshoz nagyobb felbontóképességű objektív szükséges.


Összehasonlítás


Fényképezőgépek és objektívek adatai

Rovatunkban fényképezőgépek és objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.Portfólió


dr. Szentpéteri József - Elröppenő fotótémák

A természetfotózás talán egyik legnehezebb területe a madarak fényképezése. Különösen érvényes ez akkor, ha a képek nemcsak távolról, hanem „testközelből” is készülnek. Erről tudunk meg néhány érdekes dolgot ebből a beszélgetésből.


Miniportfólió


Miniportfólió - Józsa Géza

Műszaki ember lévén gyerekkorom óta vonzódtam a fényképezéshez. Gépeim a lehetőségek szerint váltották le egymást az első 6x9-es, kihuzatos gép től kezdve a mostanság járatos DSLR gé pe - kig. Ahogy visszaemlékszem, eleinte in - kább a fotózás technikai és technológiai része kötötte le a figyelmemet. A tartalmi kérdések csak később kezdtek foglalkoztatni...
Fotográfia


Tanácsok állatok fényképezéséhez

Más körülményekkel kell szembesülnünk a szabadon élő, más a fogságban tartott vadállatok fényképezésekor, de mással a háziállatok sajátos környezetében történő, vagy a szabadon legeltetett háziállatok fényképezésekor is.Fotográfia


Fotózzunk halakat!

Cikkünkben tippeket adunk az otthoni vagy az állatkerti akváriumokban tartott halak fotózásához.


Fotográfia


Makróval az állatkertben

Fedezzük fel az állatvilág egzotikus ízeltlábúit, készítsünk közeli portrét egy kígyóról vagy egy egérről!
Fotográfia


Állatkerti tippek

A budapesti állatkert hivatalos fotósa Bagosi Zoltán. Tőle kapunk gyakorlati tippeket az állatkerti fotózáshoz.


Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - Az átlós és ferde vonalak fekvő és álló formátumban

A vízszintes, a függőleges és az átlós vonalak az egyenesek leg markánsabb formái. Ezek közül kép kompozíciós eszközként mindenek előtt a vízszintes és a függőleges vonalat alkalmazzuk, de az emelkedő és a süllyedő átló (illetve az átló, valamint az ellentétes átló kombináció) szintén alapvető kompozíciós eszköz. A szabadon futó ferde vonalak használata nagy kihívás elé állítja az alkotó térérzetét.Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 06. - Élességállítás és fénymérés

Fotóiskola-sorozatunk hatodik részében az automatikus és kézi élességállítási lehetőségeket és a fénymérést vesszük szemügyre.


Fotográfia


Legendás kamerák - Nikon FM2n

A Nikon FM2n a valaha gyártott legmegbízhatóbb, legstrapabíróbb fényképezőgépek egyike volt. A kisfilmes fényképezőgépek között talán csak a Leicák között találunk hozzá méltó versenytársat. A fél professzionális Nikon FM-sorozat egyes modelljeit 1977-től 2006-ig gyártották.

Ajánló


Fotókiállítások

World Press Photo 2009, Gárdi Balázs: A völgy, Dzsingisz Kán Gyermekei - Rózsa Zsuzsanna fotográfus kiállítása, SHANGHAI REVOLUTIONS - Kortárs kínai fotóművészet és a Mao-korszak propagandaplakátjai, Robert Capa

Ajánló


Pályázatok

"Digitális fotópályázat a mezőtúri kistérségről, Vasi megyekép - fotópályázat, Az én Óbudám, Nemzetiségünk múltja és jelene, 4. Ágens Nemzetközi


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Darvasi László

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.