tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2009/5

Mindenféle


Carl Zeiss-Sony-megállapodás

Micro 4/3-os adapter a Cosinától

Objektívkereső weboldal

Sharp környezetvédelmi tesztüzem

Új hátfal a Phase One-tól

Videózzunk tükörreflexesekkel

Mindenféle


Digitális térképészeti fényképezőgép

Frissített Tamron-honlap

Koreai halszemobjektív kedvező áron

Probléma a Canon PowerShot G10-zel

Sigma Photo Pro szoftverfrissítés

Mindenféle


10 millió digitális tükörreflexes

A világ legjobb természetfotói

Epson Print Akadémia

NEF-képek Windows alatt

Pulitzer-díj 2009

Sigma DP2-képek

Új Pentax DSLR a láthatóráon

TIPA


TIPA-díjak 2009

A TIPA (Technical Image Press Association) egy európai független szervezet, amely a meg ha tá rozó fotós szaklapokat tömöríti. Minden évben díjakkal jutalmazza a legjobb fény ké pező gépeket és a képalkotáshoz kapcsolódó terméke ket. Az idei esztendő legjobb képalkotó esz kö zei ről az április 2. és 4. között tar tott budapesti konferencián döntöttek.


Galéria


David Mendelsohn - A minimalizmus mestere

David Mendelsohn fotóit szinte grafikákká alakítja a felhasznált kompozíciós elemek csekély száma. Ez a minimalizmus emeli már-már szürreálissá a legegyszerűbb elemekből álló kompozícióit. Nemrég a Nikon beválasztotta a fotográfia legendái közé.


Esküvő


Mi mennyi az esküvői fényképezésnél?

Előző lapszámunkból terjedelmi okokból kimaradt az alábbi cikk. Bemutatja a hivatásos, hozzáértő fényképész jelentőségét, és a szokásos szolgáltatásokat, árakat.Tippek, trükkök


Szaturációmaszkok nem csak Photoshopban

A Vibrance opció az utóbbi időben jelent meg a Photo - shopban és a Lightroomban. Ez az első beépített lehetőség, amellyel kifinomultan lehet a színtelítettséget korrigálni. A színtelítettségmaszkok használata más programokban is megoldja ugyanezt, de több lehetőség rejlik bennük a Photoshop-felhasználók számára is.


Tippek, trükkök


Ceruzarajt Photoshoppal

Nincs szükségünk különösebb kézügyességre ahhoz, hogy látványos ceruzarajzot készítsünk, csak a Photoshop és egy fotó kell hozzá. Az alábbiakban ennek az eljárásnak a lépéseit mutatjuk be.


Fényképezőgépek


Samsung WB550

A Samsung 24 mm-es gyújtótávolságtól induló fémházas kompaktját próbáltuk ki. Tízszeres zoomja képstabilizátorral rendelkezik.

Fényképezőgépek


Strapabíró kamerák: Panasonic FT1 és Olympus mju Tough 8000

"Az utazózoomokkal együtt - amelyet a Panasonic TZ-sorozata indított útjára - az Olympus innovációjaként híressé vált vízálló, strapabíró kamerák is rendkívüli népsze- rűségnek örvendenek. Ebben a tesztben éppen e két gyártó ""strandkameráját"" hasonlítjuk össze: Panasonic Lumix DMC-FT1 és Olympus mju Tough 8000"


Fényképezőgépek


Nikon D5000

A Nikon új tükörreflexes fényképezőgépe 12 megapixeles felbontással, kihajtható LCD képernyővel és élőkép, valamint videó üzemmódokkal rendelkezik.


Fényképezőgépek


Hasselblad H2D

Ritkán adódik lehetőségünk arra, hogy középformátumú fényképezőgépet tesztelhessünk. Most egy ilyen alkalom adódott. Bár nem a legfrissebb Hasselblad-modellel, de reméljük, hogy a H2D-vel egy folyamatot indíthatunk el.


Objektívek


Canon EF 50 mm f/1,8 II

A kisfilmes fix gyújtótávolságú alapobjektívek jól használhatók az APS-C szenzorméretű digitális tükörreflexesekhez is. A kisebb szenzorméreten rövid teleként teljesíthetnek jól, amikor fontos az éles, torzításmentes képalkotás.


Portfólió


Márkus Róbert - Csodálatos apróságok a mikroszkóp alatt

A mikroszkópos fényképezés néha otthon is kivitelezhető lehetőségeket kínál kis gyakorlással. Márkus Róbert kutatóbiológus vezet be minket a parányi lények szépséges világába, és megtudhatjuk, hogyan nyerhetünk fotóinkkal tudományos fotópályázatokon.Miniportfólió


Miniportfólió - Kerekes István

"Kerekes István számára a fotózás hobbi, kikapcsolódás. Legközelebb a portrékészítés áll a szívéhez. Fotóit nézegetve kétségünk sincs afelől, hogy ki - ket is láthatunk. Ami ezeket a képeket igazán összeköti, az a szemek kitüntetett szerepe, hiszen ahogy ő vallja: ""a szemeiken keresztül tudom közvetíteni érzéseiket a világ felé""."
Mobil


Nokia N85

Kipróbáltuk a Nokia N85-ös modelljét, amely 5 mega - pixeles felbontással, OLED képernyővel, illetve LED-fény - forrással rendelkezik.

Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - A vonalak keletkezése és képességei

A vonal aktív képkompozíciós eszköz. Ha egy adott kompozícióban tekintetünkkel követjük a vonalat, egyértelműen érzékeljük a mozgást a képmezőn belül. Ráadásul ez a mozgás gyakran a képszéleken túlra is irányul. Különösen érdekes a vonal kettős képessége: ugyanaz a vonal, amely felosztja a képmezőt, már a felosztás pillanatában kijelöli az újonnan létrejött (kisebb) felület határait.Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 03. Az érzékenység és a képzaj

Sorozatunk harmadik részében kevés fényben fotózunk, beállítjuk az érzékenységet, és megnézzük, hogy mit lehet tenni a képzaj ellen.Fotográfia


Legendás kamerák - Mamiya 645 1000s

Sorozatunkban most egy középformátumú, nagy elismerést szerzett kamerát és családját mutatunk be, a Mamiya 645-öt. A professzionális gép első modellje 1975-ben került forgalomba, digitális változatait még ma is gyártják.

Fotográfia


Stockfotózás és a válság

Ha népszerű stockfotókat szeretnénk készíteni, mindig figyelnünk kell az emberek mindennapjait érintő jelenségekre, az aktuális problémákra. Ezek közé tartozik a mostani gazdasági válság is, az ezzel kapcsolatos illusztrációk ugyanis nagyon kelendőek.

Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Kiss Noémi

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.