tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2009/2

Mindenféle


32 GB-os Pretec CFast kártya

Egyedi bőrtokok digitális fényképezőgépekhez

Fujifilm S5 frissítés

Leica M8 firmware-frissítés

Összeolvad a Panasonic és a Sanyo

Zeiss PhotoScope 85 T*

Mindenféle


Flexibilis állvány tükörreflexesekhez

Kézírásból karakterkészlet

Környezetbarát elektronikai termékek

Megjött a javítás a Canon EOS 5D Mark II-höz

Nikon AF-S DX 35 mm f/1,8

Panasonic G1 és LX3 firmware

Terabájtos SDXC kártyák

Mindenféle


Két új Pentax kompakt

Kodak Z980 24-szeres zoommal

Sony ultrakompakt webböngészővel

Mindenféle


Bridge kamerák a Nikontól

Fénylágyító előtét tükörreflexesekhez

Panasonic kompaktok

Mindenféle


Kiosztották a 2008-as sajtófotó-pályázat díjait

Mindenféle


Az új Lavazza-naptár


Galéria


Gyilkos számok - Chris Jordan

A környezetszennyezésről szóló statisztikai adatok nem könnyű fotótémák. Az amerikai Chris Jordan, aki csupán hat éve fotós, mégis ennek megvalósításával került világszerte a figyelem középpontjába.História


Jacques Faix

Kevés fotográfusunknál jelenik meg olyan bensőségesen az első világháború előtti boldog békeidők hangulata, a jómódú polgárok hétköznapjainak egy-egy apró-cseprő jelenete, mint a magyar festőies fényképezés egyik legkiválóbb alakjának, az aradi zongorakészítő mester és műkedvelő fényképész, Jacques Faix képein.


Szoftver


Bedolgozómodulok fotósoknak - LightMachine, Alien Skin, Sketch Master

LightMachine, Alien Skin Bokeh, Sketch Master. A képszerkesztő programokban számos eszközt, effektust találunk a fotók javítására és alakítására. Mégis sokan úgy gondolják, hogy egyes műveleteket egyszerűbben, szebben, pontosabban is meg lehetne oldani bedolgozómodulok segítségével. Cikkünkben három, kimondottan fotók javítására, alakítására szakosodott modult mutatunk be.Tippek, trükkök


Szín-játékok

Az alábbi cikkben két olyan Photoshop-trükköt mutatunk be, amelyekkel különleges színűvé varázsolhatjuk portréalanyunk arcát, illetve testét.


Tippek, trükkök


Ha kell egy kocka - fotó színes negatívról

Színes negatívfilmjeinkről otthoni körülmények között is készíthetünk digitális pozitív kópiát.Fényképezőgépek


Canon PowerShot G10

Amikor jó egy évvel ezelőtt a G9-et teszteltük, azt gondoltuk, hogy kompakt gép ennél jobb már nem lehet. Szinte minden tetszett a gépen, csak az igazi nagylátószöget hiányoltuk. Most a G10-esben megkaptuk, de mi lett a többi tulajdonsággal?

Fényképezőgépek


Olympus E-30

Az Olympus több értelemben is új kategóriát teremtett az E-30-as fényképezőgépével. Saját termékpalettáján is hiányzott egy mérsékeltebb árú félprofi készülék, de az E-30-as, a kreatív fotósoknak szánt különleges szolgáltatásai révén a konkurenciának is feladhatja a leckét.

Fényképezőgépek


Nikon D3X

A Nikon új professzionális tükörreflexes fényképezőgépe 24 megapixeles full-frame érzékelővel rendelkezik.


Eszközök


Sekonic L758D Digitalmaster fénymérő

Sokoldalú, csúcsminőségű kézi megvilágításmérő. Jelzi, ha a téma kontrasztosabb, mint amit fényképezőgépünk dinamikaátfogása megenged.

Eszközök


Epson PX700W multifunkciós fotónyomtató

Elegáns multifunkciós fotónyomtató, vezeték nélküli kapcsolattal. Kijelzője és kártyaolvasója segítségével számítógép nélkül is dolgozhatunk vele.

Eszközök


Digitup EU3C filmszkenner

1800 dpi optikai felbontás, egyszerű használat és gyors szkennelés a főbb jellemzői a kisfilmek beolvasására alkalmas készüléknek.

Eszközök


Epson P7000 hordozható merevlemezes fotótár

Kipróbáltuk az Epson 160 GB kapacitású merevlemezzel és 4 colos, nagy színhűségű képernyővel épített hordozható adatmentő és képnéző készülékét.

Objektívek


Canojn EF 28-135 mm f/3,5-5,6 IS USM

Ötszörös gyújtótávolság-átfogás, optikai képstabilizátor és hangtalan USM motor jellemzi a Canon analóg alapzoomját, amely ma is az amatőr fotósok kedvencének számít. Megvizsgáltuk, hogy mi lehet a tartós siker titka.Portfólió


Levi van Veluw Body-Art fényképeken

A 24 esztendős holland fotós kizárólag önarcképeket készít. Tökéletesen öntörvényű munkái mégis az ember és környezetének sokrétű viszonyáról nyújtanak elgondolkodtató benyomásokat mindenféle digitális manipuláció nélkül.Mobil


Sony Ericsson C702

Tesztalanyunk por- és fröccsenésálló burkolattal és beépített GPS helymeghatározó rendszerrel rendelkezik.

Mobil


LG KC910 Renoir

Mostanra eljutottunk arra a szintre, hogy már a mobiltelefonok között sem számítanak ritkának a 8 megapixeles kamerával felvértezett modellek - mi most az LG egyik ilyen készülékét mutatjuk be.

Videó


Videózás tükörreflexes géppel

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a tükörreflexes fényképezőgéppel videózva milyen különleges mozgóképi hatásokat hozhatunk létre.Fotográfia


Kompozíció felsőfokon - A tenger

Nincs nehezebb téma a tenger klisémentes fotografálásánál. Vizsgáljuk meg, hogy a feladat megoldható-e egyáltalán egyszerű képi eszközökkel!
Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - Kettő és három pont

Egyetlenegy pont abszolút hangsúlyt képez a képen. Uralja a kompozíciót, és ezáltal a képmezőt is. Ahogyan azonban egy második pont is megjelenik a képen, ez az abszolút hangsúly rögvest relatív hangsúlylyá szelídül, mivel minden újabb pont optikai konkurenciát jelent. Ezzel párhuzamosan egy második, de főleg egy harmadik pont - amennyiben formára és méretre megegyeznek - ismétlést is jelent, és ilyenformán az egyszerű képi ritmus kezdete.Fotográfia


Legendás kamerák - Nikon F4

Új cikksorozatot indítunk, amelyben legendás, korszakalkotó fényképezőgépeket mutatunk be. Első alanyunk a Nikon F4, amely a cég filmes korszakának egyik legsokoldalúbb modellje volt. Sikerét csúcsparaméterei és minősége mellett széles körű használhatóságának köszönhette.

Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: N. Kósa Judit

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.