tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2008/7Levelezés


Levelezés

"Milyen állványt vásároljak?, Miért drágább a nagyobb fényerő?, ""Képlopás"", Homo Fotographicus, Problémás fotópályázat, Tablóképkészítés, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral"


Mindenféle


Canon Fan Foto páláytzat

Itt a Ricoh GX200

Új Canon üzem

Új rendszervakuval jelentkezett a Sony

Mindenféle


50 megapixeles Hasselblad, 645-ös szenzorral

Carl Zeiss Distagon T*18 mm F3,5

Európa vad csodái

HP Photosmart A532 fotónyomtató

Vtech Kidizoom

Mindenféle


400 GB adat egy optikai lemezen

A Logitech első Mac-kompatibilis webkamerája

Olympus Studio 2.2 frissítés

Professzionális Verbatim memóriakártyák

Sikerek a Marson

Mindenféle


Kapható a Phase One 645 rendszer

Új elemforma az Energizertől

Mindenféle


Panasonic-szeminárium - Monaco: FZ28, LX3, FX 150/180

Galéria


Art Wolfe

Miért jobb a televízió a könyvnél, és miért nem szeret a világ egyik leghíresebb természetfotósa a National Geographicnak fotózni?
História


A berlini fal keletről nézve

Ifjúkorom legmeghatározóbb élményei közé tartozott a berlini fal. A sors furcsa fintorának köszönhetően ezt az építményt mi magyarok a 80-as évektől kezdve mindkét oldaláról láthattuk. Így persze úgy tűnt, mintha minket nem is választana el semmitől, de ez nem volt igaz. A keleti oldalon, a Brandenburgi kapu előtt magasodó csúf betontömbök mindennél többet mondtak a kommunizmusról...Szoftver


Kipróbáltunk hét online képszerkesztőt

Az utóbbi időkben egyre népszerűbbek a közösségi fotómegosztó oldalak, mellettük az online képszerkesztők is jelentős fejlődésen mentek keresztül.


Szoftver


A csoportos képműveletek mestere: FastStone Image Viewer 3.6

A FastStone Image Viewer az egyik legnépszerűbb és legjobb képnézegető - ami ráadásul otthoni, illetve iskolai felhasználásra teljesen ingyenes. A program 2.22-es verzióját 2005 novemberében mutattuk be, de időközben örömmel láttuk, hogy a fejlesztés során számos olyan hibát és hiányosságot kijavítottak, amelyeket közel három éve mi is megemlítettünk.Tippek, trükkök


Photoshop elements: A képek bemutatása

A Photoshop Elementsben számos lehetőség közül választhatunk, ha legjobb fotóinkat egyedi módon szeretnénk bemutatni barátainknak és családtagjainknak. Sorozatunk befejező részében ezekkel ismerkedünk meg.


Hardver


Lenovo X300 - bírja a strapát

A kis méret és a használhatóság ideális egyensúlyi pontján található Lenovo X300-at teszteltük, természetesen ismét a fotós felhasználó szemével.


Eszközök


Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD (IF) Macro

A Tamron 70-200-ast teljes kisfilmes szenzorméretű DSLR-ekhez tervezték. Új fejlesztés, korábban analóg gépekhez a Tamron nem gyártott ilyen nagy fényerejű profi zoomot.

Eszközök


Sunpak auto 16R pro körvaku

Kipróbáltuk a Sunpak automata vezérlésű, 16-os kulcsszámú körvakuját.

Eszközök


Az Expodisc

Az Expodisc a fehéregyensúly pontos beállítására szolgáló eszköz. Lényegében arról van szó, hogy gépünk csak a visszaverődő fény színhőmérsékletét tudja mérni.

Fényképezőgépek


Két vízálló kompakt: Pentax W60 és Ricoh G600

Teszteltük a Pentax és Ricoh víz- és porálló, nagylátószögű zoomobjektívvel felszerelt kompaktjait. Az egyik családi, a másik ipari felhasználásra termett. Pentax W60 és Ricoh G600.


Fényképezőgépek


Nikon P80

27 mm-es nagylátószögről indul a P80 tizennyolcszoros zoomja. A 10 megapixeles bridge CCD-eltolásos képstabilizátora hatékonyan működik tele állásban.

Fényképezőgépek


Sony A350

A két -egyszerre bejelentett- élőkép funkcióval ellátott Alpha modell közül a kisebb felbontású fényképezőgépet, az A300-at már teszteltük. Most a 14 megapixeles A350-et vizsgáljuk.

Fényképezőgépek


Olympus E-520

Kisméretű és könnyű, 10 megapixeles tükörreflexes fényképezőgép beépített képstabilizátorral, portisztító funkcióval és élőképpel.

Portfólió


Mété Bence: A nyúlketrectől a luxusleshelyig

Máté Bence természetfotóssal Kalotás Zsolt beszélget


Videó


Videózás a fényképezőgéppel 2.

Cikkünk előző részében a felvételek elkészítéséhez adtunk tanácsokat, most az utómunkálatokat nézzük meg közelebbről.


Fotográfia


Kompozíció Mante professzorral - Fotogén fényjátékok

A fény és az árnyék kölcsönhatása fényképeinken a legerősebb kompozíciós elemek közé tartozik. Figyeljük meg, és gyűjtsük össze ezeket az izgalmas fotótémákat.Fotográfia


A matematika művészete - beszélgetés Szipál Márton fotóművésszel

Szipál Márton fotóművész elmondta véleményét a kompozícióról, a geometria, a szögek és a formák jelentőségéről a művészetben.


Mobil


Sony Ericsson G900

Mostanra eljutottunk arra a szintre, hogy a felső kategóriás mobilokban szinte már kivétel nélkül legalább 5 megapixeles kamera található - ekkora fotófelbontással bír a Sony Ericsson G900 is.

Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Szabó T. Anna

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.