tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2008/6Levelezés


Levelezés

Kell-e a fotósnak adót fizetnie?, Érdekes weboldal, Tekercsfilmes szkenner, Hogyan működik az E-TTL vakuk fénymérése?, Mi szükség van a RAW-ra?, Nikon Capture, Nikon kihuzat, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral


Mindenféle


32 megapixeles panorámák Nokiával

A CIPA eltemette az analóg fotózást

Bartók az első Blu-ray hanglemezen

Egy belépőszintű és egy elegáns Fujifilm kompakt

Környezetvédelmi tervezet az Epsontól

Mindenféle


Canon EOS 1000D - új belépőmodell

Fujifilm F100FD Firmware-frissítés

Ismét képek a Marsról

Olympus E-3 Firmware-frissítés

Pentax K20D Firmware-frissítés

Mindenféle


1 petaflopos a világ legerősebb számítógépe

Epson Stylus Photo R2880 - kiállítási nyomatokhoz is

Két Tamron objektív Nikonhoz is

Nikon Capture NX2

Pentax W60 - vízálló 10 megapixeles

Verbatim lemezek a Nemzetközi Űrállomáson

Mindenféle


ACDSee Photo Editor 2008

Árat emel a Kodak

Sigma telezoomok problémája a Canon EOS 40D gépen

Galéria


Timothy Greenfield-Sanders: XXX

Amerika egyik legnevesebb portréfotográfusa, Timothy Greenfield-Sanders politikusok, filmcsillagok, rocksztárok után a pornóipar nagyágyúit állította kamerája elé, hogy addig ismeretlen módon mutassa meg őket a világnak.


História


Németh József

A világ fotóművészetének legjelesebb XX. századi alkotóit bemutató angol kiadású hatalmas enciklopédia, a Contemporary Photographers 2. kiadásában három magyar fotográfus kortársával együtt Németh József képviseli a hazai fotóművészetet.


Fotópszichológia


A magányos fotóakt diszkrét bája

ényleges és várható formanyelvi információközegükben veszem szemügyre az erotikus tartalmú mozgó- és állóképeket: fotókat s mozifilmeket - sajátosságaik egyfajta diagnosztizálása végett.


Szoftver


A képnézegetés új dimenziója: PicLens 1.6

A PicLens egy ingyenes beépülőmodul, ami átalakítja az internetes böngészőket teljes képernyős, 3D-s képböngésző, -nézegető és -kereső programmá. Ráadásul könnyen átalakíthatjuk a honlapjainkat úgy, hogy azok teljes mértékben kihasználhassák a PicLens által kínált valamennyi lehetőséget.Tippek, trükkök


Photoshop elements: Alakítás és torzítás

A Photoshop Elementsszel a különböző objektívhibák következményeit és a perspektivikus torzulást is korrigálhatjuk. Emellett érdekes torzításokat is végrehajthatunk képeinken e funkciók segítségével.


Tippek, trükkök


Digitális sminkmester

Amióta férfiember - bármilyen eszközzel - képes a meztelen női test szépségét megörökíteni, meg is teszi azt. Évezredeken át azonban csak a tehetséges kevesek kiváltsága volt mindez: szobrászok, festők emelték a halhatatlanságba a koronként változó nőideált, s az egyszerű halandók csak műveik befogadóiként lehettek részesei a csodának. A fotográfia lett az, ami gyakorlatilag bárki számára lehetővé tette az alkotás ezen formáját...

Tippek, trükkök


Nézzünk be az árnyékokba!

Lapunkban számos HDR-technikát és speciális szoftveres eljárást mutattunk már be, de vannak olyan esetek, amikor nem kell feltétlenül célprogramhoz nyúlnunk.

Fényképezőgépek


Kilenc kompakt nagytesztje

A digitális fényképezésben létezik egy viszonylag egyszerű technikai adat, amely a felületes szemlélő számára jelzi a korszerűség fokát. Ez az adat a fényképezőgép felbontása. A vásárlók a többi fontos tulajdonsággal már nincsenek ennyire tisztában, ezért mi azok bemutatását is fontosnak tartottuk. Tesztünkben vizsgáltuk a tesztfotók részletgazdagságát, a gépek egyszerű kezelhetőségét, és külön cikkben azt is, hogy a fényképezőgépekbe szerelt elektronika (intelligens automatika) hogyan oldja meg a különböző fotós szituációkat.
Fényképezőgépek


Intelligenciateszt

A mai kompakt fényképezőgépek prospektusaiban nem győzik felsorolni a gyártók a hangzatos neveket, hogy milyen okosabbnál okosabb megoldások gondoskodnak a kitűnő minőségű felvételek elkészítéséről. Most kipróbáltuk őket.


Fényképezőgépek


Panasonic DMC-TZ5

Az utazásra termett TZ5 a 28-280 mm-es ekv. gyújtótávolságú objektívjével, egyszerű kezelhetőségével és gyors működésével tűnik ki a mezőnyből.

Fényképezőgépek


Sony DSC-H50

Tizenötszörös zoom és háromcolos LCD található a Sony bridge gépén. Jó kezelhetőségének köszönhetően könnyen és gyorsan változtathatóak a felvételi paraméterek.

Fényképezőgépek


Olympus E-420

Kicsi, könnyű, de minden fontos funkcióval rendelkezik az Olympus E-420 tükörreflexes fényképezőgép.Modellpózok


Akt modellpózok

Ha valaki aktmodellek fotózásával szeretne foglalkozni, akkor a jó kép érdekében rengeteg feladatot kell megoldania. Nem elég egy szép hölgyet rávennie, hogy álljon modellt a kamera előtt, hanem ki kell találnia a modell számára legmegfelelőbb pózokat is.


Portfólió


Pavel Odvody: Csak az árnyék mutathatja meg a fényt

Egy rendkívül szokatlan képsorozatot mutatunk be, amelynek alkotója a cseh fotográfus, Pavel Odvody. Az aktok a különleges látásmód miatt egészen más élményt nyújtanak, mint amit eddig láthattunk.


Portfólió


Marc Collins: Egy aktfotós Berlinből

Egy rendkívül szokatlan képsorozatot mutatunk be, amelynek alkotója a cseh fotográfus, Pavel Odvody. Az aktok a különleges látásmód miatt egészen más élményt nyújtanak, mint amit eddig láthattunk.
Videó


Videózás a fényképezőgéppel 1.

Szinte az összes digitális fényképezőgép rendelkezik valamilyen videofelvételi funkcióval. Kétrészes cikkünkben a klipek elkészítéséhez és vágásához adunk tanácsot.


Fotográfia


Tippek aktfotózáshoz

A fotózáshoz fényre van szükség. Ha nincs elég, akkor csinálni kell. Manapság ennek egyik legjobb módja a vaku használata. Rövid cikkünk a vakuk történetéről szól.

Fotográfia


A fénymérők története

A cikk a fénymérők fejlődéstörténetébe enged bepillantást, vázlatosan ismertetve a főbb típusok működésének elveit is.


Fotográfia


Napraforgó turistafotósoknak

A fotóstúrák tervezésénél nem utolsó szempont, hogy mikor merről éri az épületeket vagy az adott területet a napfény. E kérdés apropóján egy kicsit a csillagászat és a földrajz területére kalandozunk.


Fotográfia


Értékes fotók - 2.

Az alábbiakban a stockfotóoldalakról visszautasított képek tipikus hibáit vesszük sorra, és megnézzük, hogyan javíthatjuk ki ezeket.


Fotográfia


10 fotótipp kezdőknek, nyaraláshoz

Kitűnő képek készítéséhez nem feltétlenül szükséges sok százezres felszerelés, a legtöbb esetben az is elég, ha tudatosan keressük a témákat, ismerünk néhány hasznos trükköt, és ki tudjuk használni fényképezőgépünk képességeit. Ha a megszokott 2-3 másodpercnél csak egy kicsivel több időt és egy kicsivel több figyelmet szánunk egy-egy felvétel elkészítésére, máris sokkal érdekesebb és szebb emlékképeket készíthetünk.


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Kántor Péter

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.