tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2008/2Levelezés


Levelezés

"GIMP, ""Gyújtótávolság-szorzó"", Fényképezőgép 1929-ből, Zeiss objektívek, Kodak tükörreflexesek, Átméretezés, Objektív állatfotózáshoz, Csillogások a keresőben, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral."


Mindenféle


PMA 2008: Photokina előtti csend

Mindenféle


A Bluray lesz a győztes!

Biztonságosabb Ridata CF kártya

Epson Stylus Photo R1900

Firmware frissítés az Olympus 12-60 mm-es objektívhez

Samsung NV42 HD

USB-mikroszkóp

Wifi kamera a Panasonictól

Mindenféle


16 BG-os Memory Stick Pro Duo

32 GB-os Class 6 SDHC kártya

Full-frame szenzor a Sonítól

Gyorsabb xD kártyák az Olympustól

Három Sony tükörreflexes

Pretec: 48 GB-os CF kártya

Új kompaktok a Sonytól

Mindenféle


2007 - túl a 100 millió eladott gépen

Arcfelismerő önkioldó

Nemzetközi elismerés az Extreme Digitalnak

Nevet változtat a Matsushita

Sigma 200-500 mm-es telezoom természetfotózáshoz

Vízálló és nagyobb zoomos Olympus kompaktok

Mindenféle


Canon-újdonságok: EOS 450D

Fujifilm S100FS

Polaroid zsebnyomtató

Mindenféle


Pentax K20D, K200 és öt objektív

Galéria


Michael Poliza: Afrika Csodái

A Dél-Afrikában élő német fotós, Michael Poliza egy helikopterrel és egy kis repülőgéppel elindult, hogy lefényképezze Afrikát felülnézetből. Az elveszett paradicsom lélegzetelállító légi fotói láttán újra felfedezhetjük az emberi élet bölcsőjét.
História


Plohn József 1869-1944

Plohn Józsefről azt hihetnénk, hogy egy a századforduló táján a vidéki városokban működő több száz tisztes fényképészmester közül. Két jelentős munkája azonban nem csupán helytörténeti jelentőségű, hanem alkotóját kiemeli közülük, s a magyar művelődés-, illetve fotótörténet maradandó értéket teremtő személyiségévé teszi.


Tippek, trükkök


Photoshop elements: Kreatív rétegek

A Photoshop Elements rétegei sok mindenre használhatók: nélkülözhetetlenek montázsok készítésekor, lágyíthatjuk velük a fotóinkat, és korrekciókat is helyezhetünk rájuk.


Tippek, trükkök


HDR kép egy felvételből

Ahhoz, hogy a nagy kontrasztú témánkat az elkészült képen is megfelelő árnyalatterjedelemben lássuk, sokszor digitális utómunkának kell alávetnünk. Az ilyen HDR (High Dynamic Range), azaz nagy dinamika-átfogású képekhez általában több felvételt kell készítenünk, többféle expozícióval, ezért ezt csak mozdulatlan téma esetén alkalmazhatjuk tökéletesen. De ha kihasználjuk a „digitális negatívok”, azaz a nyers felvételek tartalékait, akkor egyetlen felvételből is készíthetünk HDR képet.

Tippek, trükkök


Szöveg a Photoshopban - az alapokon túl

Különleges területre kalauzolom az itt következő cikkben a kedves olvasókat: hogyan készíthetünk szöveget Photoshopban – az alapokon túl.

Szoftver


Melyik a legjobb RAW konverter?

Sok víz lefolyt a Dunán, amióta utoljára átfogóan foglalkoztunk a RAW-konverterekkel, ezért úgy gondoltuk, érdemes összevetni a ma kapható szoftverek képességeit. A tapasztalatok igazolták várakozásainkat.
Szoftver


Képlékeny maszkok - Fluid Mask 3

A fotókkal végzett munkák leginkább időigényes és idegölő része, amikor a szükséges részeket el kell választanunk a környezetüktől, a háttértől – vagyis az elemek kiválasztása, maszkolása. A grafikai programok megszokott eszközei helyett a Vertus cég Fluid Mask szoftverét használva sok időt és energiát spórolhatunk meg. Ráadásul a legtöbb esetben a végeredmény is sokkal jobb minőségű lesz.


Hardver


Mentsük, ami menthető

Cikkünkben összefoglaljuk a digitális képek archniválásával kapcsolatos tudnivalókat, megvizsgáljuk a különféle eljárások előnyeit és hátráynait is.
Eszközök


Helymeghatározás fotósoknak

Napjaink egyik slágere a geotagging, vagyis a földrajzi adatokkal való címkézés. A fényképeket is el lehet látni ilyen címkékkel, de ehhez előbb valahogy meg kell határozni a készítés helyét.


Fényképezőgépek


Casio Exilim EX-V8

Hétszeres átfogású rejtett zoomobjektív, szenzormozgatásos képstabilizátor, rengeteg motívumprogram, mindez egy kisméretű fémházban.

Fényképezőgépek


Ricoh GR Digital II

A GR Digitalt 2005 szeptemberében jelentette be a Ricoh. A sikeres kompakt azóta jó néhány szoftverfrissítést kapott. A mostani megújuláshoz már a hardverhez is hozzá kellett nyúlni.

Fényképezőgépek


Samsung i85

A Samsung legújabb médialejátszós fényképezőgépét teszteltük. A nyolc megapixeles kompakt ötszörös optikai zoomot rejt magában.

Fényképezőgépek


Olympus SP-560UZ

Újabb 18-szoros átfogású bridge kamerát teszteltünk, ezúttal egy Olympus került terítékre. Az elődjénél picivel jobb, 27 mm-től induló zoom valódi nagylátószögű élményt nyújt.


Fényképezőgépek


Nikon D3

A Nikon először épített a teljes kisfilmes képkockával megegyező méretű szenzort fényképezőgépébe. A teljes formátum neve FX.
Portfólió


Látogatás a földi paradicsomban - Ruud van Empel

A naiv ártatlanság csodavilágába kalauzol minket a holland művész, Ruud van Empel, aki a Photoshop segítségével sok különböző fényképből komponálja meg fotómontázsait. A főalakok sem létező, hús-vér gyermekek, hanem részletekből összeállított, idealizált fénykép-szobrok.

Fotográfia


Nyári emlék - györög szigetek régen és most

Bizonyára sokan láttak már olyan albumot, ahol egy táj vagy épület egy régebbi képe mellett elkészült ugyanabból a nézőpontból a mai változat is. Most megtudjuk, hogyan készülnek az ilyen látványos képpárok.
Fotográfia


Téli témák a természetben

"Gyermekkoromra úgy emlékszem vissza, hogy az évszakok akkor még a helyükön voltak. Nyáron kánikula volt, télen hosszú hónapokig tartó zimankó és tartós hótakaró. ... ""A 2006–2007- es év telét alapul véve számos természetfotós társamban felmerült a kérdés: találhatunk-e a jövőben igazi téli fotós témákat, vagy beteljesedik a jóslat, és Magyarországra a mediterráneumra jellemző enyhe, hómentes telek lesznek jellemzők?"""Fotográfia


Kompozíció Mante professzorral - Lámpák és fények

A világítótestek fényképezése érdekes szín- és formai hatásokat eredményez, ezért érdemes gyűjtenünk az ilyen motívumokat is.


Fotográfia


Csináld Magad 1. - A szerszámok és az anyagok

A műtermi fotófelszerelés elkészítésével foglalkozó sorozatunk első részében a szükséges eszközöket és anyagokat vesszük számba.Mobil


Samsung SGH-G600

Samsung egy filigrán megjelenésű, 5 megapixeles csúszkamobilt állított hadrendbe.

Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Takács Zsuzsa

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.