tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2008/1Levelezés


Levelezés

Fotózás divatbemutatón, 150-es Sigma objektív, Memóriakártyák kompatibilitása, Canon EOS 5D, Panamatic panorámafej, Fényképből grafika, Állóképből mozgóképet, Az objektívek adatai, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral.


Mindenféle


15 éves az SMS

4 GB-os MemoryStick Micro

Körvillanó-előtét

Microsoft Plug-in adobe Photoshophoz

Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6G VR

Sigma objektívek: 50-150 és 70-200

Szuperakku a Toshibától

Tovább építik a Galileót

Mindenféle


60 éses a tranzisztor

Élet a Marson?

Képjavítás a mobilokban

Nikon N82

Növekszik az Extreme Digital

Olympus SP-560UZ és a vakuzás

Transcend 16 GB-os SDHC kártya

Mindenféle


Flashmemória gyorsítja a PC-t

Leaf Afi - új középformátumú fényképezőgép

Lowepro Cirrus táskák

Panasonic L10 firmware

Galéria


Carl De Keyzer: A zóna

Megszűntek-e Szibériában a Szolzsenyicin műveiből ismert Gulag kényszermunkatáborok, ahol egykor tizenkétmillió elítélt raboskodott? Igen is, meg nem is. A szovjet rendszer összeomlása után már „csak” egymillióan vannak a külvilágtól elzárt lágerekben. A belga fotós, Carl De Keyzer fotóriportja az ő életük azon részébe enged bepillantást, amit a hatóságok engedtek megmutatni.


História


A rendőrségi fényképezés korai történetéből

A 19. század végén a fényképezés tömegessé válásával, a privát fényképezés megjelenésével a kamera egyre több eseményt rögzített pillanatnyi képként. Jelenléte sokszor véletlen volt, szemtanúvá válhatott, felvétele egyidejű volt az eseményekkel. A fénykép bizonyítéknak számított az élet minden területén: tanúja volt az Abbáziában fürdőzők tegnapi boldogságának ugyanúgy, mint egy tejeskocsis halálának a Külső Stáció utcában. A valósághűség lehetőségét kínáló médiumot a rendőrség hamar felfedezte.História


XX. Századi Retro - Foto

A Foto című újság az ötvenes években gyakorlatilag uralta a fotós lapok piacát Magyarországon. 1954-től kezdve, közel negyven évig folyamatosan megjelent. Soha addig és azután sem élt fotós lap ennyi ideig nálunk. 1990-ben a Lapkiadó Vállalat megszűnése körüli marakodásban nyom nélkül eltűnt. Az újság cikkei a fényképezés tükrében a történelem hű lenyomatát adják.

Tippek, trükkök


Photoshop elements: A mindentudó rétegek

Hogyan cserélhetjük ki egy-egy képünk hátterét? Mi a fotómontázs-készítés titka? A válasz a Photoshop Elements rétegeiben rejlik, amelyek a kreatív képalkotás nélkülözhetetlen segédeszközei.


Tippek, trükkök


Téli képek javítása

Cikkünk elsősorban kezdő olvasóinknak ad segítséget az ünnepek alatt készített családi fotók és a havas tájról készített téli képek javításához.

Tippek, trükkök


Wanted

A hírhedt Mad Nickhez hasonlóan bárki rákerülhet egy vadnyugati körözési plakátra. Egy ilyen különleges, régmúlt időket idéző képet a Photoshoppal és a Photoshop Elementsszel is létrehozhatunk.Szoftver


Felnőtté vált - GIMP 2.4

Az ingyenes GIMP linuxos körökben szinte az egyetlen valamirevaló képszerkesztő, de windowsos változata mindig is alulmaradt nagy konkurenseivel szemben. Az új 2.4-es verzió azonban olyan változásokat hozott, amelyek a fotósok figyelmét is felkeltik.Visszatekintés


Mi történt 2007-ben?

Az év elején ismét itt az ideje, hogy áttekintsük az elmúlt évet, összefoglaljuk a fontosabb eseményeket, és szemügyre vegyük a fejlődési trendeket.


Trend


A boxgéptől a mobiltelefonig - avagy hova tart az amatőr fotográfia

A klasszikus amatőr fotózás talán napjainkban megy át az eddigi legnagyobb változásán. A technológiai váltás mellett, úgy tűnik, hogy a passzióból való fényképezés alapvető filozófiája is megváltozik. Érdemes kicsit utánajárni, hogy honnan indult, és merre halad ma a fotózás és a képek egymással való megosztása.


Trend


Hogyan nyomtatunk 2008-ban?

Nemcsak a felvételkészítés, hanem a képek utóélete is gyökeres változáson megy keresztül napjainkban. Cikkünkben a fotónyomtatás változását vesszük szemügyre közelebbről.


Pályázat


Ne szennyezz pályázat - nyertesek és díjátadás

Sikeresen lezajlott környezetvédelmi fotópályázatunk, amelyet az élhető környezetért hirdettünk meg. Az öttagú zsűri – amelynek elnöke Dozvald János volt – értékelte a pályaműveket, és két kategóriában összesen tizenegy díjat ítélt oda. Emellett minden díjazott kap egy példányt A fotográfia története című könyvből. Gratulálunk a nyerteseknek!Eszközök


Plustek OpticFilm 7300 filmszkenner

Tavaly májusban teszteltük a Plustek OpticFilm 7200i filmszkennert. A tajvani cég azóta még három modellel bővítette termékcsaládját. Most a 7300-ast próbáltuk ki.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix P50

Igényes amatőröknek szánt, manuális üzemmóddal és 3,6-szoros átfogású nagylátószögű zoomobjektívvel rendelkező fényképezőgépet teszteltünk.

Fényképezőgépek


Fujifilm Finepix Z10fd

Háromszoros zoom, hét megapixel, hétféle szín. Ezek a Fuji legújabb ultrakompaktjának főbb jellemzői. A csinos kis kamera infravörös adatátvitelre is képes.

Fényképezőgépek


Sony A700

A Sony kora ősszel jelentette be Lago Maggioréban második digitális tükörreflexesét. Az érdeklődés ott is nagy volt iránta, de kíváncsiságunkat csak most, egy alaposabb teszt elégítette ki igazán.


Fényképezőgépek


Olympus E-3

A professzionális kategóriához képest kicsi, kompakt fényképezőgép élőképpel, kihajtható monitorral és rendkívül gyors élességállítással
Portfólió


Egy különös fotógyűjtemény: Mugshots

Nagyon ritka az olyan fényképgyűjtő, aki olyan portréfotókat gyűjt, melyeknek modelljei nem szabad akaratukból álltak a többnyire nem túl képzett, botcsinálta fotós kamerája elé. Éppen ezen kevesek egyike Mark Michaelson, aki olyan bűnügyi portrékat vásárol, melyeket a rendőrség már selejtezésre ítélt.

Fotográfia


A képi kompozíció

Néhány hónap múlva megjelenik a Digitális Fotó Magazin kiadásában a Képkompozíció a fotográfiában című könyv. Ennek szerzője Torsten Andreas Hoffmann, aki megtanít minket a valóság sokszínű látványából képet alkotni. Ez a cikk részlet a könyvből.Fotográfia


Zárak és rekeszek

Cikkünk a fényképezőgépek zárait és kialakulásukat mutatja be röviden, megemlítve az expozíció másik sarokkövét, a rekeszt is.


Fotográfia


Hogyan tartsuk a fényképezőgépet?

aláljuk meg a megfelelő fogást, és máris jó úton vagyunk ahhoz, hogy bemozdulásmentes képeket készítsünk, különösen a hosszabb záridőknél. A leggyakrabban segédeszköz nélkül, kézből kell fényképeznünk.

Fotográfia


Fotózás összel és télen a szabadban

A késő őszi alacsony napállásnál a hangulatos utcák, színes lombok, erdők a szabadban fotózó amatőrök legkedvesebb témái. Sokkal kevesebben merészkednek ki viszont, amikor az időjárás már nem a legkedvezőbb, és a színek közül a szürke dominál. Pedig az is nagyon szép tud lenni.


Videó


Sanyo Xacti HD1000

Számos MPEG-4 alapú Xacti videokameramodell megjelent már a Sanyo kínálatában, az új HD1000, a cég első teljes HD-felbontású kamkordere is ugyanezen az úton halad tovább.

Mobil


Sony Ericsson K850i

A Sony Ericsson 5 megapixeles kamerás mobilját teszteltünk. A beállítások érintőképernyőről érhetőek el.

Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: dr. Garamvölgyi László

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.