Lavinia Tribiani – Bakonyi Zsuzsa: MONUMENTOL’AQUILA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az Olaszország szí­vében található L’Aquilát 2009-ben erős földrengés rázta meg, amiből a város a mai napig nem tért magához…

Lavinia Tribiani – Bakonyi Zsuzsa
MONUMENTOL’AQUILA
A l’aquilai földrengés margójára

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
Mai Manó Galéria és Könyvesbolt

Megnyitó: 2015. július 30. 18.00
Megnyitja: Stefano Piemontese, antropológus
Kurátor: Csizek Gabriella

A kiállí­tás ingyenesen megtekinthető 2015. július 31. – szeptember 6. között minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Az Olaszország szí­vében található L’Aquilát 2009-ben erős földrengés rázta meg, amiből a város a mai napig nem tért magához. A földmozgást ingatlanspekuláció, az újjáépí­tés körüli viták, a média tehetetlensége és ellentmondásos politikai cselekmények követték, ami a lakosság kiábrándultságához vezetett és megakadályozta, hogy a város e természeti katasztrófa után gyorsan talpra álljon. A középkori városközpont, amely ma inkább egy szellemvárosra emlékeztet, a városlakók levertségét tükrözi.
A projekt egy huszonöt fényképből álló sorozat, amely a város polgárainak csoportjait ábrázolja a település néhány jelentősebb helyszí­nén, látványosságánál. A lakók mezí­tláb állnak a macskaköves tereken, a kertekben vagy az utakon, úgy, mintha bokrokként abból a földből nőttek volna ki, amelyhez tartoznak. így fejezik ki, állhatatosan és magabiztossággal, az idetartozás erős érzését, annak reményében vagy vágyával, hogy városuk újjászületésének mihamarabb szemtanúi lehessenek.
A művészek célja, hogy lehetőséget teremtsenek az itt lakóknak arra, hogy a világ tudomására hozzák: itt voltunk, itt vagyunk, és itt is maradunk. A projekt elsősorban fel kí­vánja hí­vni a figyelmet a város valós állapotára, hogy ezáltal életben tartson egy vitát az egyik legfontosabb olasz városról, amelyről ez idáig sok minden elhangzott, leszámí­tva azt, hogy milyen szép és hogy mennyire ragaszkodnak hozzá az itt élők.

Share.

About Author

Admin

Comments are closed.